Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ανοίγουν οι ασκοί στα εργασιακά

Η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να θέσει σε κοινωνικό διάλογο 16 κεκτημένα ωφελήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στα εργασιακά δρώμενα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα αντέδρασε άμεσα και εκτιμά ότι «η απόφαση αυτή του υπουργικού αποτελεί προμήνυμα αφαίμαξης κεκτημένων».

Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλινιάδου, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, διευκρίνισε ότι η απόφαση του υπουργικού δεν δημιουργεί τετελεσμένα.

«Είναι υπό την αίρεση του εργατικού συμβουλευτικού σώματος ο καθορισμός της ατζέντας για τη συζήτηση των θεμάτων που έχουν ανακοινωθεί», σημείωσε η υπουργός εργασίας.

Εξήγησε ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι συναποφασίσουν ότι κάποια από τα θέματα δεν χρήζουν συζήτησης, το υπουργείο εργασίας είναι έτοιμο να σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση των συνεταίρων της.

Χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο του καταρτισμού έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, θα ξεκινήσει κοινωνικό διάλογο. Το έκτακτο σχέδιο, είπε, θα έχει χρονική διάρκεια δύο ετών.

Τα θέματα τα οποία η κυβέρνηση θέλει να θέσει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου είναι η αποζημίωση υπερωριακής εργασίας, η αποζημίωση αργιών, η αποζημίωση εργασίας με το σύστημα βάρδιας, οι γενικές αυξήσεις μισθών προσαυξήσεων και ΑΤΑ, 13ος και 14ος μισθός, αναδιάρθρωση ωραρίων εργασίας, μερική απασχόληση, ταμεία προνοίας, μισθοί νεοπροσλαμβανομένων, επιμέρους ωφελήματα υπαλλήλων ημικρατικών οργανισμών και τοπικών αρχών, διευκολύνσεις καταβολής εισφορών/επιβαρύνσεων σε διάφορα ταμεία, στήριξη απασχόλησης/αποφυγή απολύσεων, απασχόληση κατά προτεραιότητα μόνιμων κατοίκων Κύπρου, πάταξη αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης, τροποποίηση του περί τερματισμού απασχόλησης νόμου ή και άλλων νομοθεσιών και ενεργοποίηση ατόμων που λαμβάνουν παροχές.

Οι γενικοί γραμματείς των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ Νίκος Μωϋσέως και Πάμπης Κυρίτσης, αντίστοιχα, εξέφρασαν έκπληξη από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επεσήμαναν ότι και τα 16 θέματα που προτίθεται να θέσει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου η κυβέρνηση, αποτελούν μέρος των συλλογικών συμβάσεων, που ήταν απόρροια διαπραγματεύσεων με την εργοδοτική πλευρά.

Άφησαν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν νέες μειώσεις στο εργατικό μεροκάματο, κατά την έκφραση τους.

Ανέφεραν ότι θα παραστούν στο διάλογο μέσω του θεσμού του εργατικού συμβουλευτικού σώματος και εκεί θα επιχειρηματολογήσουν, γιατί, όπως τόνισαν, δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω μείωση μισθών ή άλλων ωφελημάτων.

Υπενθύμισαν ότι εδώ και τρία χρόνια οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν δώσει πολλά.

Η υπουργός εργασίας δήλωσε ότι «ο διάλογος αυτός θα ανοίξει για να δούμε αν μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση γνωρίζει ο καθένας τα δικαιώματα του».

Ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθούν κάποια πράγματα, κυρίως στην τιτάνια προσπάθεια, όπως είπε, που καταβάλλεται για αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σημείωσε ότι σε δύο νευραλγικούς τομείς της οικονομίας έχει μειωθεί το εργατικό κόστος, όπως στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και στον οικοδομικό τομέα.

Ο κοινωνικός διάλογος, είπε, μόνο θετικά αποτελέσματα θα αποφέρει για όλους, υπογράμμισε.

Ο διευθυντής εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου με χθεσινές δηλώσεις του στη StockWatch, ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών έθεσαν ενώπιον της τρόικας, ως ένα από τα σοβαρά προβλήματα, το εργατικό κόστος και ειδικότερα το θέμα του ύψους του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε σε επιστολή που έστειλαν οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις (ΟΕΒ –ΚΕΒΕ) στο υπουργείο εργασίας πριν περίπου τέσσερις μήνες, εγείροντας το όλο θέμα και αξιώνοντας συζήτηση του στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα. Οι εργοδότες ζητούν μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20%.

Ο κ. Αντωνίου εξήγησε ότι μέσα σε αυτή την περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης, το μείζον θέμα το οποίο απασχολεί την πολιτεία είναι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Με ανώτατο μισθό που πλησιάζει τα €1000 δεν μπορούν οι ασθμαίνουσες, όπως είπε, επιχειρήσεις να αντέξουν αυτό το κόστος.

 

πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου