Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της Τραπεζικής Ένωσης.
Σύνοδος Κορυφής: Μέχρι το τέλος του έτους οι αποφάσεις για την Τραπεζική Ένωση
Εντολή στους υπουργούς οικονομικών να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους η διαπραγμάτευση για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, ώστε να εγκριθούν όλα τα νομοθετικά κείμενο μέχρι το Μάρτιο του 2014, που είναι και η τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της Ευρωβουλής πριν της ευρωεκλογές (22-25 Μαΐου), έδωσαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Μέσω των Συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζει την ικανοποίησή του για την τελική έγκριση από το Συμβούλιο ECO-FIN τους κανονισμούς για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της Τραπεζικής Ένωσης, ενώ όπως τονίζεται, το Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δρομολογήσει συνολική αξιολόγηση των πιστωτικών ιδρυμάτων των κρατών μελών που συμμετέχουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό σύμφωνα με τον κανονισμό για την ανάθεση ειδικών καθηκόντων στην ΕΚΤ.
Αμέσως μετά την κατάρτιση του καταλόγου αυτού, θα πραγματοποιηθούν προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (τες αντοχής) για τις τράπεζες στο σύνολο της ΕΕ, αναφέρουν τα Συμπεράσματα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι οι εργασίες αυτές είναι ουσιαστικής σημασίας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ και την αποκατάσταση της κανονικής δανειακής ροής προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό αναμένει πλήρη υποστήριξη και συνεργασία από τις εθνικές αρχές για τη διασφάλιση πλήρους διαφάνειας και αυστηρής προσέγγισης, στοιχείο καίριας σημασίας για την αξιοπιστία των σχετικών εργασιών.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, υπενθυμίζουν ότι, για τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, επείγει να διαμορφωθεί συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση ενόψει της συνολικής αξιολόγησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από την πλευρά τους, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν όλες τις κατάλληλες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εθνικών συστημάτων προστασίας, εφαρμόζοντας τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης το Εurogroup να ολοκληρώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ώστε, μετά τη θέσπιση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, να έχει τη δυνατότητα ο ΕΜΣ να προβαίνει σε άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης επείγει και δεν απαιτεί μόνο Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό αλλά και Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης. Για το λόγο αυτό καλούν το Συμβούλιο να υιοθετήσει την οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών και την οδηγία για το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων έως το τέλος του έτους.
Πηγή: KYΠΕ
Εconomist: Με εταιρείες ζόμπι και νοικοκυριά υπό κατάρρευση, η Ευρωζώνη δεν θα ευημερήσει ποτέ
Το δεύτερο πρόσωπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους παρουσιάζει σε νέο δημοσίευμά του ο Economist, εκφράζοντας νέες ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά το περιοδικό, η κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη δεν αφορά μόνο στο κρατικό χρέος. Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τα υπεχρεωμένα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αλλά και τόσες επιχειρήσεις ζόμπι που αιμορραγούν, λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Όπως εξηγεί ο Economist, πριν από 15 μήνες περίπου, τον Ιούλιο του 2012, ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεσμεύθηκε πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη θωράκιση και επιβίωση του ευρώ.
Τι έχει γίνει από τότε; Οι αναταραχές που σημειώνονται στην οικογένεια του ευρώ έχουν μετεξελιχθεί από μια πρόσκαιρη κρίση σε μια καθαρά χρόνια κρίση.
Εστιάζοντας στο σήμερα ο Economist, υποστηρίζει πως αυτή την εβδομάδα ο Draghi επιχείρησε να σηματοδοτήσει τον επόμενο σταθμό - ορόσημο για την Ευρωζώνη, ανακοινώνοντας το πλαίσιο των νέων stress tests και της αξιολόγησης των 128 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να προκύψουν τα εξής καίρια συμπεράσματα: Ποιες τράπεζες της Ευρωζώνης είναι βιώσιμες, ποιες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια και ποιες θα πρέπει να κλείσουν.
Ο Draghi, εκτιμά ο Economist, πρέπει να είναι σκληρός. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες - ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί στη Γερμανία - εμφανίζονται απρόθυμοι να εξετάσουν εις βάθος και διεξοδικά τους ισολογισμούς των τραπεζών. Πόσο μάλλον να λάβουν αποφάσεις για λουκέτο σε ορισμένες τράπεζες.
Ο Draghi, εκτιμά ο Economist, πρέπει να είναι σκληρός. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες - ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί στη Γερμανία - εμφανίζονται απρόθυμοι να εξετάσουν εις βάθος και διεξοδικά τους ισολογισμούς των τραπεζών. Πόσο μάλλον να λάβουν αποφάσεις για λουκέτο σε ορισμένες τράπεζες.
Ειδικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εταιρειών και των νοικοκυριών. "Η κρίση της Ευρωζώνης χαρακτηρίζεται από όλους ως κρίση κρατικού χρέους. Αυτό φυσικά ισχύει, αλλά δεν αποτελεί τα βασικά αίτια της οικονομικής καταστροφής που απειλεί την Ευρωζώνη... Το ιδιωτικό χρέος ήταν και παραμένει υψηλό, αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί", σημειώνει επίσης το περιοδικό.
"Η διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους πρέπει να είναι προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Οι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα είναι περισσότερο ικανές να δανείζουν... Μια ήπειρος με εταιρείες ζόμπι και νοικοκυριά υπό κατάρρευση δεν θα ευημερήσει ποτέ. Και είναι στο χέρι του Draghi να αρχίσει να αλλάζει το τοπίο", καταλήγει ο Economist.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου