Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Πέντε προτάσεις νόμου για τους Ημικρατικούς στην Επιτροπή Νομικών

Πέντε προτάσεις νόμου που τροποποιούν τη διαδικασία διορισμών των Διοικητικών Συμβουλίων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και τη διαδικασία προσλήψεων των υπαλλήλων στους οργανισμούς συζήτησε η Επιτροπή Νομικών.


Με τις προτάσεις νόμου προτείνεται η μετάθεση της εξουσίας των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών να προσλαμβάνουν και να προάγουν προσωπικό στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και η ανοικτή προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ενδιαφερόμενους να διορισθούν στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών στη βάση κριτηρίων που επίσης θα δημοσιεύονται.
Τίθεται όριο ηλικίας ώστε να μην διορίζονται συνταξιούχοι και ο όρος για εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης των Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών στα προς επιλογή για διορισμό στα ΔΣ άτομα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα συνεχίσει τη συζήτηση των πέντε προτάσεων νόμου με στόχο την αναβάθμιση των ημικρατικών οργανισμών και διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου για μετάθεση της εξουσίας διορισμών των υπαλλήλων από τα ΔΣ των Ημικρατικών στην ΕΔΥ κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τους Βουλευτές Δημήτρη Συλλούρη, Γιώργο Περδίκη και Ζαχαρία Κουλία και με βάση τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας δεν συναντά συνταγματικά κωλύματα.
Για την εφαρμογή της προτεινόμενης πρότασης, με δεύτερη πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι ίδιοι Βουλευτές για αύξηση των μελών κατά δύο μέλη της ΕΔΥ, που επίσης δεν συναντά συνταγματικό κώλυμα, είπε ο κ. Σαμψών.
Ο κ. Σαμψών είπε ότι συνταγματικά ερωτήματα ηγέρθησαν στην υποχρεωτική διαβούλευση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη Βουλή στην επιλογή των μελών των ΔΣ των Ημικρατικών, που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, τα οποία εντοπίζει στην πρόνοια του Συντάγματος για τη διάκριση των εξουσιών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών πρόσθεσε ότι σε αυτή τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας αντιτάχθηκαν υφιστάμενες νομοθεσίες για τους διορισμούς των Επιτρόπων που ο νόμος προβλέπει καθαρά τη διαβούλευση και σύμφωνη γνώμη της Βουλής.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΕΔΕΚ με την οποία τίθενται ηλικιακά όρια στα μέλη των ΔΣ των Ημικρατικών, ο κ. Σαμψών είπε ότι προβάλλεται επίσης συνταγματικό κώλυμα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει επιφυλάξεις, χωρίς η τοποθέτησή του να είναι επί της ουσίας, όπως είπε. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, την ώρα που η Κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία  ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της έναντι της Τρόικας, κατατέθηκαν από το κόμμα της Κυβέρνησης προτάσεις νόμου για τα ΔΣ των Ημικρατικών», είπε.
«Υπάρχει υποκρισία» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε συναδέλφους του των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στη Κυβέρνηση.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε, εξηγώντας ότι σκοπός είναι η απαγκίστρωση των Διοικητικών Συμβουλίων από τα κόμματα.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες της πρότασης, εξήγησε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ,  το Υπουργικό Συμβούλιο πριν προβεί στο διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε Ημικρατικού Οργανισμού, να ζητά με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολίτες της Δημοκρατίας που πληρούν τα αντίστοιχα προσόντα της θέσης.
Ο κ. Βαρνάβα πρόσθεσε ότι στην προτεινόμενη νομοθεσία περιλαμβάνεται πρόνοια για καθορισμό και εκ των προτέρων δημοσίευση των συγκεκριμένων προσόντων.
Με την πρόταση νόμου καταργούνται υφιστάμενες πρόνοιες της βασικής νομοθεσίας για διαβούλευση του Υπουργικού Συμβουλίου με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με τους διορισμούς που πρόκειται να διενεργηθούν και αντικαθίστανται με πρόνοιες που προβλέπουν διαβούλευση του Υπουργικού Συμβουλίου με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.
Ανέφερε ακόμα ότι στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στο διορισμών των μελών των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών.
Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου που τίθεται όριο στην ηλικία των ατόμων που θα διορίζονται στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών στοχεύει στο τερματισμό του διορισμού συνταξιούχων στα ΔΣ.
Ο Βουλευτής Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ αναγνώρισε την ανάγκη για βελτιωτικές αλλαγές στους Ημικρατικούς για αυτό και κατέθεσε τις προτάσεις νόμου.
Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η πρόταση νόμου για μεταφορά εξουσιών στη ΕΔΥ κινείται σε αντίφαση με τη βελτίωση της παραγωγικότητας των Ημικρατικών και συνιστά αφαίρεση ενός εργαλείου για την καλύτερη λειτουργία τους. Είπε ακόμα ότι δεν συνάδει, αλλά είναι σε αντίθεση με την αρχή της αποκέντρωσης των εξουσιών και αυξάνει την πιθανότητα λαθών και εξωθεσμικών παρεμβάσεων.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε πολιτικό πραξικόπημα το κύμα παραιτήσεων από τα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών.
Πρόσθεσε πως πρέπει να προχωρήσει η αποκομματικοποίηση των Ημικρατικών, ανέφερε ότι  υποστηρίζει την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΕΔΥ ώστε να αποφασίζει για τις προσλήψεις στους Ημικρατικούς, λέγοντας ότι τα ΔΣ πρέπει να ασχολούνται με τα θέματα πολιτικής.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι κατέθεσε πρόταση νόμου για κατάργηση της παράνομης - όπως ανέφερε - πρόνοιας της νομοθεσίας  που επιτρέπει την παρουσία παρατηρητών από τα κόμματα στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών.

πηγή: ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου