Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με την Τρόικα στο Γραφείο Προγραμματισμού, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλίδης είπε ότι "το ΚΕΒΕ συμφωνεί με τις θέσεις της ΟΕΒ ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε και τις δύσκολες περιόδους που διανύουμε δεν βοηθά στην εργοδότηση κυρίως νεαρών ατόμων αποφοίτων γυμνασίων ή ανειδίκευτων νεαρών ατόμων που προσπαθούν να εργοδοτηθούν στο λιανικό εμπόριο", προσθέτοντας ότι το ΚΕΒΕ είναι "υπέρ της μείωσης και όχι της παντελούς κατάργησης του κατώτατου μισθού διότι ακόμη και υπό τις σημερινές περιστάσεις, εκεί που δεν υπάρχει προστασία των συμβάσεων με τις συντεχνίες θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι θα παίρνουν ένα κατώτατο μισθό"
Ανέφερε ότι "αν δεν υπήρχε αυτή η ρύθμιση του κατώτατου μισθού θα υπήρχε πιο εύκολα εργοδότηση τέτοιων ατόμων", προσθέτοντας ότι τα ποσοστά ανεργίας στον τομέα των αποφοίτων γυμνασίων και λυκείων "είναι πάρα πολύ ψηλά".
Ερωτηθείς αν η μείωση του κατώτατου μισθού θα μειώσει την ανεργία, ο κ. Πηλίδης είπε ότι είναι ένα βήμα που θα βοηθούσε την εργοδότηση καθώς, όπως εξήγησε, ένα κατάστημα θα μπορούσε να εργοδοτήσει δύο άτομα με ελαφρώς υψηλότερο κόστος (1.400 ευρώ) από τον κατώτατο μισθό αντί ένα άτομο με 924 ευρώ.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πηλίδης εξέφρασε την άποψη ότι η Τρόικα εναντιώνεται σε όλους της νομοθετικής ρυθμίσεις και "πιστεύουν στους νόμους της ελεύθερης αγοράς".
Αναφέροντας ότι η Τρόικα δεν εκφράζει απόψεις σε κανένα θέμα αλλά καταγράφει και προσπαθεί να αντιληφθεί πως οι εργοδοτικές οργανώσεις βλέπουν την πορεία και τα βασικά προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Πηλίδης είπε ότι η Τρόικα έθιξε το θέμα της ΑΤΑ και τους εξηγήσαμε, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, ότι "είναι υπό παγοποίηση αυτή τη στιγμή εφόσον δεν υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία".
Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του το ΚΕΒΕ εξέφρασε στην Τρόικα την "κάθετη διαφωνία" του στη νομοθετική μείωση των ενοικίων, με τον κ. Πηλίδη να χαρακτηρίζει το θέμα "ένα σοβαρό λάθος από τη Βουλή".
Ανέφερε επίσης ότι το ΚΕΒΕ έθιξε ακόμη τα θέματα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, του υψηλού κόστους των επιτοκίων, τον στραγγαλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης του τρόπου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων και μείωση του κόστους δανεισμού, του υψηλού κόστους ενέργειας.
Ο κ. Πηλίδης είπε ακόμη ότι συζητήθηκε και το θέμα της ανεργίας και σε ποιον τομέα αυτή συγκεντρώνεται και για πιο λόγο με την Τρόικα να ερωτά επίσης κατά πόσον είναι αποδοτικά τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για εργοδότηση ανέργων.
Ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ τάχθηκε υπέρ των σχεδίων και ότι είναι βοηθητικά ιδιαίτερα στην εργοδότηση νέων επιστημόνων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι "το πρόβλημα δεν θα λυθεί ουσιαστικά αν δεν ανακάμψει η οικονομία".
Ο βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου είπε ότι ένα από τα θέματα ήταν το θέμα του κατώτατου μισθού όπως καθορίζεται με το διάταγμα του Υπουργού Εργασίας κάθε χρόνο, προσθέτοντας ότι στην Τρόικα εξήγησαν τη θέση της Ομοσπονδίας και τι ζήτησαν από την Κυβέρνηση επί του θέματος.
"Από την Κυβέρνηση ζητήσαμε εδώ και μήνες μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20%", ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν γίνει αυτό "θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν το υφιστάμενο δυναμικό τους και θα βελτιώσει τις ικανότητες τους για πρόσληψη καινούργιου προσωπικού".
Ο Draghi, εκτιμά ο Economist, πρέπει να είναι σκληρός. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες - ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί στη Γερμανία - εμφανίζονται απρόθυμοι να εξετάσουν εις βάθος και διεξοδικά τους ισολογισμούς των τραπεζών. Πόσο μάλλον να λάβουν αποφάσεις για λουκέτο σε ορισμένες τράπεζες.