Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Πανίκος Δημητριάδης - τρόικα και μηχανισμός στήριξης, μνημόνιο, τραπεζικό σύστημα

Με τη βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ εκτιμά ο Π. Δημητριάδης Κύριο

  • Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012 ρικ
Με τη βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ εκτιμά ο Π. Δημητριάδης
Την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί το Μνημόνιο, ώστε να εκλείψει η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.
 Σε συνέντευξη στην αρχισυντάκτρια του ΡΙΚ Σούλα Χατζήκυριακου, ο κύριος Δημητριάδης είπε πως θα επιδιωχθεί όπως το δάνειο χορηγηθεί με όσο το δυνατό πιο ευνοϊκούς όρους, τους οποίους δύσκολα θα βρει κανείς από άλλη πηγή δανεισμού.
Αναφερόμενος σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για μειώσεις μισθών και αποκοπή του 13ου ο κύριος Δημητριάδης επισήμανε ότι τέτοιου είδους μέτρα θα μειώσουν τα εισοδήματα και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και κατ’ επέκταση στην ίδια την οικονομία.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές που έρχονται και οι οποίες αφορούν τα δημοσιονομικά και το τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ότι και με την βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης, ο κυπριακός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ και η οικονομία θα ανακάμψει.
Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα που διενεργείται για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες και την επέκταση τους στο εξωτερικό.
Τόνισε πως εάν αποφεύγονταν επεκτάσεις τραπεζών στο εξωτερικό εν καιρώ κρίσης σίγουρα η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκονταν αυτή την στιγμή σε καλύτερη κατάσταση, γι αυτό και θα πρέπει να απαντηθούν κάποια ερωτήματα για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα.

Δημητριάδης: Η τρόικα να μην δημιουργήσει φαύλο κύκλο

inusiness 10/08/2012

Στο να πείσει την τρόικα για λήψη μέτρων τα οποία δεν θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό να χρειαστούν κι άλλα μέτρα επικεντρώνεται η κυπριακή πλευρά με βάση τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.
Η προσπάθεια, όπως είπε σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι, είναι να ληφθούν λογικά μέτρα τα οποία δεν θα βυθίσουν την οικονομία σε ύφεση και μετά από κάποιο διάστημα να χρειαστούν κι άλλα.
Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να δουν τα μέτρα, όσο οδυνηρά κι αν είναι ως μία επένδυση για το μέλλον.
Για το θέμα των τραπεζών, άφησε να νοηθεί πως όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά την έρευνα στα δανειακά χαρτοφυλάκια και μετά την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας στα ενδότερα των τραπεζών για τον τρόπο που αναπτύχθηκαν.
Από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι πολίτες αναλαμβάνουν το κόστος διάσωσης, πρέπει να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα, σημείωσε.
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012 5:59 πμ



Έστειλε μηνύματα για την επόμενη μέρα. Μετά το 2013 «βλέπει» ανάπτυξη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

fileleftheros
«Πολύπλοκο, που χρήζει προσεκτικής διαχείρισης», χαρακτήρισε ο κ. Δημητριάδης το μείζον θέμα των αξιογράφων των τραπεζών.
«Πολύπλοκο, που χρήζει προσεκτικής διαχείρισης», χαρακτήρισε ο κ. Δημητριάδης το μείζον θέμα των αξιογράφων των τραπεζών.
Λευκωσία: Μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά και το τραπεζικό σύστημα προβλέπει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Η Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για να βεβαιωθεί ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια λάθη που έφεραν την κυπριακή οικονομία στο σημερινό της σημείο ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, τονίζοντας ότι η έρευνα θα γίνει κάτω από τη νομοθεσία της εμπιστευτικότητας.

«Τα ελληνικά ομόλογα θα εξεταστούν εκτενώς στη συγκεκριμένη έρευνα, αφού είναι εκείνα κυρίως που οδήγησαν στις ζημιές του κυπριακού συστήματος. Εάν διαπιστωθούν ατασθαλίες η Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει αναλόγως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει», συνέχισε, «να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα και να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα για το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ».

Ο διοικητής, συνέστησε προσοχή στις τράπεζες όσον αφορά στα εφάπαξ και τα επιδόματα των στελεχών της εν μέσω αυτών των συνθηκών.

Σε ότι αφορά το μείζον θέμα των αξιογράφων των τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης, το χαρακτήρισε «πολύπλοκο που χρήζει προσεκτικής διαχείρισης», διευκρινίζοντας ότι εάν από τη σχετική έρευνα της Κεντρικής διαπιστωθούν τυχόν παραπλανήσεις, θα υπάρξουν οπωσδήποτε κυρώσεις στους υπεύθυνους. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως είπε, και τότε θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ως προς το κομμάτι των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η Τρόικα έχει μόνο τη δυνατότητα να κάνει εκτιμήσεις αναφορικά με το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των δύο μεγάλων τραπεζών. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όπου θα εξαχθούν
αποτελέσματα από τη λεπτομερή διαγνωστική εξέταση δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ακριβείς ανάγκες.

Ο διοικητής σχολίασε επίσης και τις ανησυχίες του κόσμου για την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο, αναφέροντας ότι είναι φυσιολογικό το να ανησυχεί καθώς τα μέτρα δεν θα είναι ευχάριστα αλλά είναι πλέον απαραίτητα. «Οφείλουμε να δούμε το όλο θέμα με την Τρόικα ως επένδυση για το μέλλον της Κύπρου και των παιδιών μας»μ ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το δάνειο που θα δοθεί από την Τρόικα θα συνοδεύεται από αρκετά ευνοϊκούς όρους, χαμηλό επιτόκιο και ενδεχόμενη περίοδο χάριτος, τονίζοντας ότι ο Μηχανισμός Στήριξης θα εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και θα νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά.

«Αυτό ωστόσο, δεν προβλέπεται να γίνει εντός του 2013 αλλά με τα μέτρα που θα επιβληθούν οι τράπεζες θα μπορέσουν να στηρίξουν την ανάπτυξη και τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο θα τοποθετηθούν οι βάσεις για μια μεσοπρόθεσμη υγιή οικονομία εντός ενός εύρωστου ανταγωνιστικού συστήματος», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.
Κεντρική Τράπεζα: Πολιτική συμμαζέματος και διατήρησης από τις εμπορικές

9 Αυγούστου ikypros.com



Κεντρική Τράπεζα: Πολιτική συμμαζέματος και διατήρησης από τις εμπορικές

Πολιτική συμμαζέματος και διατήρησης, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, ανά το παγκόσμιο και κυρίως στην Ελλάδα, ζήτησε από τις κυπριακές τράπεζας η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή από την ΚΤ.

Η ΚΤ έδωσε οδηγίες στις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα κόστη τους, να πιέσουν για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών, να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην παραχώρηση νέων δανείων.
Ειδικότερα, σε ερώτηση κατά πόσο έχει ζητηθεί από τις κυπριακές τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους στην Ελλάδα, πηγή από την ΚΤ είπε στο ΚΥΠΕ ότι "οπωσδήποτε, με τα σημερινά δεδομένα στην ελληνική αγορά, (οι τράπεζες) πήραν οδηγίες να είναι πάρα πολύ προσεκτικές, να μειώσουν τα κόστη τους και να αρχίσουν να εξασκούν πίεση" για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών.

"Το μήνυμα της ΚΤ είναι να πιέσουν τα πράγματα ούτως ώστε από τη μια να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους και από την άλλη να εισπράξουν τα δάνεια τους και βέβαια", όπως επισήμανε, η παραχώρηση νέων δανείων να περιοριστεί "μόνο στα απολύτως απαραίτητα" και "σε πάρα πολύ καλούς πελάτες".

Οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει πλέον "να ακολουθήσουν μια πολιτική συμμαζέματος και διατήρησης. Δεν είναι περίοδος επέκτασης και ανοίγματος νέων καταστημάτων", τόνισε η ίδια πηγή στο ΚΥΠΕ.

Οσον αφορά το πότε θα λάβουν οι τράπεζες από το ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης τα αναγκαία κεφάλαια ούτως ώστε να αυξηθεί ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) στο 9% που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τον διεθνή οίκο που θα επιλεγεί για να διαφανεί το επακριβές ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες και αφού φυσικά υπογραφεί το μνημόνιο μεταξύ κυπριακής Κυβέρνησης και Τρόικας.

Οπως είχε δηλώσει παλαιότερα αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ, τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών αναμένονται αρχές Νοεμβρίου.

Μεγάλες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα προωθεί ο διοικητής της ΚΤ



Astra

Μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά και το τραπεζικό σύστημα προωθεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κύριος Δημητριάδης είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει ανεξάρτητη έρευνα για να βεβαιωθεί ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια λάθη που έφεραν την κυπριακή οικονομία στο σημερινό της σημείο.

Πρόσθεσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα εξεταστούν εκτενώς στη συγκεκριμένη έρευνα και αν διαπιστωθούν ατασθαλίες η Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει αναλόγως.

Ο κύριος Δημητριάδης τόνισε ότι πρέπει να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα και να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα για το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ.

Ο διοικητής, συνέστησε προσοχή στις τράπεζες όσον αφορά στα εφάπαξ και τα επιδόματα των στελεχών τους εν μέσω αυτών των συνθηκών.

Σε ότι αφορά το θέμα των αξιογράφων των τραπεζών, ο διοικητής της κεντρικής το χαρακτήρισε πολύπλοκο, προσθέτοντας ότι χρήζει προσεκτικής διαχείρισης.

Διευκρίνισε ότι αν από την έρευνα της Κεντρικής διαπιστωθούν τυχόν παραπλανήσεις, θα υπάρξουν οπωσδήποτε κυρώσεις στους υπεύθυνους.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως είπε, και τότε θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο διοικητής εξέφρασε την άποψη ότι το δάνειο που θα δοθεί από την Τρόικα θα συνοδεύεται από αρκετά ευνοϊκούς όρους, χαμηλό επιτόκιο και ενδεχόμενη περίοδο χάριτος, τονίζοντας ότι ο Μηχανισμός Στήριξης θα εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και θα νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου