Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η κάθοδος της Τρόικα-Μέτρα Εναντίων Εργαζομένων

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΔ

Λευκωσία, 2 Αυγούστου, 2012

Το ΔΣ της ΠΟΕΔ συνήλθε χθες 1η Αυγούστου, 2012 έκτακτα και εξέτασε τις εξελίξεις γύρω από την Κυπριακή Οικονομία. Μετά την ενημέρωση που έγινε και την ανταλλαγή απόψεων η Οργάνωση έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς τα επόμενα βήματα και τις ενέργειές της και ταυτόχρονα εξέφρασε:
1.    Τη σοβαρή της ανησυχία για επαπειλούμενο νέο κύκλο μέτρων αυστηρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων με απώλεια σημαντικών κεκτημένων και δραματικές μειώσεις στις μισθολογικές απολαβές.
2.    Την έλλειψη αρμόδιας ενημέρωσης και διαλόγου, καθώς και την αντιμετώπιση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων σ’ ένα φάσμα συσκότισης και άγνοιας των προθέσεων της Τρόικα αναφορικά με τους εργαζομένους.
3.    Την αντίδρασή της στην εξαγγελία και τις συναφείς δημοσιεύσεις για την κατάργηση της ΑΤΑ.
4.    Τη διαπίστωση συνέχισης και όξυνσης της επίθεσης κατά των εργαζομένων χωρίς να έχει καταγραφεί καμία αποφασιστική κίνηση ελέγχου της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και της είσπραξης των ανείσπρακτων φόρων.
5.    Τη βεβαιότητα ότι τα επαχθή μέτρα της Τρόικα δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα της Κυπριακής Οικονομίας, όπως άλλωστε συνέβηκε όπου εφαρμόστηκαν, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο επιπτώσεων στην οικονομική ζωή και οδηγώντας σε περαιτέρω υποτροπή με απροκαθόριστες συνέπειες.
6.    Την παρασιώπηση της συνεισφοράς των εργαζομένων του δημοσίου από τον περασμένο χρόνο της τάξης του 12,5% των απολαβών τους. Η σημαντική αυτή συνεισφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του τόπου θεωρείται ως μη γενόμενη, ενώ συστηματικά και προκλητικά αγνοείται.
7.    Τη μεροληπτική και ευνοϊκή αντιμετώπιση των Τραπεζών από διάφορους παράγοντες και από τα ΜΜΕ. Ενώ κατέχουν κυρίαρχο και καταστροφικό ρόλο στην κατάσταση της δημόσιας οικονομίας, εντούτοις η πραγματικότητα συγκαλύπτεται στρέφοντας τα πυρά προς τους εργαζομένους.
8.    Τη σφοδρή αντίδρασή της προς τις αντιεργασιακές μεθοδεύσεις της Τρόικα και την κατάργηση του κράτους πρόνοιας από τοπικούς παράγοντες και φορείς, ως δικαίωση της δικής τους γραμμής και επιθυμίας.
9.    Τη σοβαρή της ένσταση για δραστικές περικοπές στο κεφάλαιο της Παιδείας, οι οποίες και θα οδηγήσουν σε παρακμή την Κυπριακή Εκπαίδευση. Οι περικοπές στις εκπαιδευτικές δαπάνες θα αποστερήσουν την ουσιαστική προοπτική της ανάκαμψης.

Καταληκτικά, η ΠΟΕΔ τονίζει εμφαντικά:

•    Αυτή την ώρα επιβάλλεται να υπάρξει και να διασφαλιστεί σύμπνοια και  ενότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα απέναντι στις συντονισμένες επιθέσεις που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι.
•    Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση του Κοινωνικού Διαλόγου, καθώς και όλων των θεσμών διαβούλευσης για τα εργασιακά θέματα.
•    Καταθέτει την αποφασιστικότητα της, συντασσόμενη με το λοιπό συνδικαλιστικό κίνημα, να αντιδράσει δυναμικά στα τετελεσμένα που προωθούνται μέσω της Τρόικα.

http://msovolos.blogspot.com/2012/08/blog-post_6.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου