Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Νικ. Παπαδόπουλος: Τα μέτρα του μνημονίου πρέπει να ενταχθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό

2012-08-28

MAXHNEWS.COM


Με κανέναν από τους προηγούμενους Προϋπολογισμούς δεν θα είναι παρόμοιος ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2013, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την Τρόικα και που θα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θα πρέπει να αφομοιωθούν και να ενταχθούν στον Προϋπολογισμό του 2013.

Ερωτηθείς σχετικά μετά τις σημερινές δηλώσεις του Οικονομικού Διευθυντή Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Σταύρου Μιχαήλ, συμφώνως των οποίων ο Κρατικός Προϋπολογισμός είναι στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης και ότι θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία της 11ης Σεπτεμβρίου για να κατατεθεί ακολούθως στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν η Κυβέρνηση ζητήσει να συγκληθεί νωρίτερα η Βουλή, ο Πρόεδρος του Σώματος θα ανταποκριθεί.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθούν από την Κυβέρνηση τα χρονοδιαγράμματα αυτά.
"Ελπίζω ότι η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει και θα εφαρμόσει τα χρονοδιαγράμματα, διότι η δική μου εκτίμηση είναι πως η Τρόικα θα απαιτήσει όπως ο Προϋπολογισμός, αυτήν τη χρονιά και σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, ψηφισθεί εγκαίρως και ενωρίτερα, επειδή θα απαιτήσουν να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό μαζί με τη σύναψη του μνημονίου".

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εάν, τηρουμένων από την Κυβέρνηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων, θεωρεί ο ίδιος ότι μπορεί να κατατεθεί ο Προϋπολογισμός στη Βουλή πριν την 30ή Σεπτεμβρίου ή εάν θα περιμένουμε την πρώτη Ολομέλεια Οκτωβρίου, ως είθισται, ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι, "εάν η Κυβέρνηση ζητήσει από τη Βουλή να συγκληθεί ενωρίτερα για να γίνει η κατάθεση του Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να εξετασθεί πιο γρήγορα, ο Πρόεδρος της Βουλής θα ανταποκριθεί και θα συγκαλέσει το σώμα".
Σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης από τη Βουλή των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών δήλωσε ότι, "όπως προνοεί και το Σύνταγμα, οι προϋπολογισμοί πρέπει κανονικά να κατατίθενται εντός της παρούσης χρονιάς".

Φυσικά, πρόσθεσε, "η συνήθης πρακτική, εδώ και πάρα πολλά έτη, είναι να ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών μετά την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, δηλαδή στις αρχές του επόμενου έτους και δεν γνωρίζω κατά πόσον η Τρόικα θα απαιτήσει διαφορετικές πρακτικές σε σχέση και με τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών".
Σε ερώτηση εάν η διαδικασία για το δανεισμό του κυπριακού Δημοσίου, για τον οποίο δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση, θα επηρεάσει τελικώς τη διαμόρφωση των στοιχείων του Κρατικού Προϋπολογισμού, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι, "εάν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός πως ο δανεισμός μας αυτήν τη στιγμή θα προέρχεται, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα από ένα μνημόνιο, το οποίο θα καθορίσει η Τρόικα, τότε όλοι πρέπει να εκτιμούμε και να αναμένουμε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2013 δεν θα είναι `άλλη μια από τα ίδια’, δεν θα είναι ίδιος ή παρόμοιος με κάποιον από τους Προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών".

"Είμαι βέβαιος", είπε ο κ. Παπαδόπουλος, "ότι τα μέτρα, που θα συμφωνηθούν με την Κυβέρνηση, θα πρέπει να αφομοιωθούν και να ενταχθούν στον Προϋπολογισμό του 2013".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου