Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Προς απεργία στα νοσοκομεία

Οριστική η απεργία των νοσηλευτών την Πέμπτη
http://dialogos.com.cy/blog/oristiki-i-apergia-ton-nosilefton-tin-pempti/
Οριστική είναι η απόφαση πραγματοποίησης της απεργίας των νοσηλευτών την Πέμπτη ενώ όλο και περισσότεροι κλάδοι εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια ανακοινώνουν ότι θα συμμετάσχουν.
Τα απεργιακά μέτρα θα διαρκέσουν συνολικά 4 ώρες δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών Πρόδρομος Αργυρίδης.
Τα νοσοκομεία, τόνισε, με τον τρόπο που θα χειρίζεται η πολιτεία έχουν φτάσει στα όρια τους με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην τυγχάνουν της σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, πρόσθεσε, είναι το γεγονός ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν με το έκτακτο προσωπικό ενώ οι ανάγκες είναι μόνιμες.
Εν τω μεταξύ, σε αναμονή της απάντησης του υπουργού υγείας σε θέματα που αφορούν τους εκτάκτους βρίσκονται οι γιατροί του δημοσίου, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην απεργία της Πέμπτης.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Μάρω Κοντού υπάρχουν ακόμη δυο θέματα στα οποία ο κλάδος αναμένει απάντηση από τον κύριο Πατσαλή, πριν από την Τετάρτη οπότε το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης θα πάρει αποφάσεις.
Οι έκτακτοι γιατροί δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο κύριος Κωστή βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις τους τελευταίους δέκα μήνες με το υπουργείο υγείας.
Την Τετάρτη είπε θα αποφασιστούν από την ΠΑΣΥΚΙ τα απεργιακά μέτρα και πρόσθεσε ότι μπορεί να μην προλάβουν οι γιατροί να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Πέμπτης.
Οι έκτακτοι γιατροί αισθάνονται αναλώσιμοι και ανησυχούν για το μέλλον τους τόνισε, καθώς τίποτα δεν είναι σίγουρο με την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Προειδοποιητική απεργία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
Οι συντεχνίες ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ οι οποίες εκπροσωπούν το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, προειδοποιούν ότι το εν λόγω προσωπικό έχει υποχρεωθεί να αρχίσει απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 13 Μαϊου 2015 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας διαμαρτυρόμενο για τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού που προκύπτει από τις αφυπηρετήσεις. Οι κενές θέσεις που δημιουργούνται στο κλάδο του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού δεν συμπληρώνονται και επηρεάζεται αρνητικά η ποιοτική προσφορά υπηρεσιών και φροντίδας των ασθενών, επιπλέον αυξάνονται σοβαρά οι κίνδυνοι ανάπτυξης μολυσματικών ασθενειών.
Το ΩΚΠ έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με αρκετά συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία πηγάζουν από τη συνεχή αύξηση των κενών θέσεων εργασίας και τη παράλληλη αύξηση των ασθενών και των προσφερομένων υπηρεσιών. 
Η συνεχείς αύξηση του φόρτου εργασίας έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του προσωπικού και η παρατεταμένη υποστελέχωση σε ΩΚΠ ανατροφοδοτεί με αρνητικές συνέπειες τη λειτουργία όλων των τμημάτων στα Κρατικά Νοσηλευτήρια, αφού οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τον αυξημένο φόρτο εργασίας, με επακόλουθο να επηρεάζεται άμεσα η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και ιδιαίτερα των ασθενών.
Οι συντεχνίες μαζί με τους εργαζόμενους που τους εκπροσωπούν δηλώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν συνεργοί στην απαράδεκτη και συνεχιζόμενη καταστροφική πορεία υποβάθμισης και υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων ιδιαιτέρα σε μια περίοδο όπου γίνονται διεργασίες για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, τα οποία πρέπει να αναβαθμίζονται και όχι να οδηγούνται στη διάλυση.
Ενόψει των πιο πάνω οι συντεχνίες μαζί με τους εργαζόμενους που εκπροσωπούν ζητούν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Υγείας αλλά και οι δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας για συμπλήρωση των κενών θέσεων εργασίας με μετακινήσεις από άλλα κυβερνητικά τμήματα όπου αυτό είναι εφικτό στα πλαίσια της κινητικότητας για το ΩΚΠ κάτι που έγινε σε άλλα τμήματα με λιγότερες ανάγκες ή με τη πρόσληψη εποχικού προσωπικού για το οποίο έχει ληφθεί πρόνοια στους προϋπολογισμούς τους κράτους.
Οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι εκφράζουν τη λύπη τους για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία των ασθενών και του κοινού γι’ αυτή τη εξέλιξη που έχει δημιουργήσει η αρνητική στάση του Υπουργείου Υγείας.
Εκ των συντεχνιών
ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ & ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ
04 Μαϊου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου