Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Πάγωμα απολαβών στο δημόσιο ζητούν ΚΕΒΕ-ΟΕΒ

http://dialogos.com.cy/blog/pagoma-apolavon-sto-dimosio-zitoun-keve-oev/
Θέμα συγκράτησης των μισθών και ωφελημάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην εποχή μετά το μνημόνιο δήλωσαν ότι θα θέσουν στην τρόικα η οργάνωση των εργοδοτών και το ΚΕΒΕ.
Στις σημερινές συναντήσεις με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών με ΚΕΒΕ και ΟΕΒ συζητήθηκε η πορεία της οικονομίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κλάδοι της οικονομίας.
Ο Λεωνίδας Πασχαλίδης, Ανώτερος Διευθυντής του ΚΕΒΕ, σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με το κλιμάκιο των δανειστών διατύπωσε την πάγια θέση του Επιμελητηρίου ότι θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.
Υπενθυμίζοντας ότι στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης έχουν επιβληθεί μέτρα φορολογικού χαρακτήρα αλλά και μειώσεις μισθών προσωρινού χαρακτήρα, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως «η ανησυχία μας είναι τι θα γίνει όταν η περίοδος ισχύος αυτών των μέτρων λήξει, που είναι τέλος του 2016».
«Θα επανέλθουμε στην προτεραία κατάσταση; Το ΚΕΒΕ διαφωνεί με αυτό αλλά βλέπετε και εσείς ότι έχουν ξεσηκωθεί διάφορα οργανωμένα σύνολα στο δημόσιο τομέα και ήδη ζητούν αυξήσεις από τώρα. Ο ιδιωτικός τομέας έχει τα προβλήματά του και δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις. Πρέπει να υπάρχει πλέον ένα σύστημα αξιολόγησης, να ρυθμιστεί το θέμα των προσαυξήσεων και των συνδυασμένων κλιμάκων», είπε.
Παράλληλα, ο κ. Πασχαλίδης με αφορμή τις απεργίες ιδιαίτερα στα λιμάνια, καθώς και σε υπό αποκρατικοποίηση οργανισμούς αναφέρθηκε στην ανάγκη ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.
«Θέλω να πω ότι θα πρέπει να επανέλθει επιτακτικά το θέμα της ρύθμισης των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίας και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το θέμα», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Μιχάλη Αντωνίου, Βοηθού Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ.
«Επιβάλλεται η συνέχιση της αυτοσυγκράτησης και της λελογισμένης προσέγγισης των μισθών και άλλων ωφελημάτων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», είπε.
Ανέφερε ότι η ΟΕΒ ετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο για την απαγόρευση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ένα θέμα που, όπως πρόσθεσε, απασχολεί την Ομοσπονδία εντονότατα, αφού στους οργανισμούς υπό αποκρατικοποίηση το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει καμία διάθεση αυτοδέσμευσης και αυτοπεριορισμού, όπως είπε.
«Το μόνο που τους ενδιαφέρει προφανώς», σημείωσε, «είναι η διαιώνιση των προνομίων τους τα οποία πλέον δεν μπορεί να επωμίζεται όλο το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και η οικονομία. Αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και επίκεινται εξελίξεις με πρωτοβουλίες της ΟΕΒ με τρόπο που θα λάβει συγκεκριμένο περιεχόμενο πολύ σύντομα».
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η ΟΕΒ βρίσκεται σε πάρα πολύ προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα προωθήσουμε στους κατάλληλους διαύλους προκειμένου το κράτος ανοχύρωτο.
Λέγοντας ότι η επιλογή είναι η απαγόρευση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες ή το χάος, όπως ανέφερε, ο κ. Αντωνίου είπε πως η αντιμετώπιση του ζητήματος αποτελεί ευθύνη της συντεταγμένης πολιτείας. «Έχει περάσει προ πολλού ο χρόνος της υπομονής», κατέληξε.
Στη συνάντηση του κλιμακίου των δανειστών με τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), τέθηκαν οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Ρωσία σε συνάρτηση με τον τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τρόπους βελτίωσης της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους.
«Είμαστε σε ένα στάδιο όπου η οικονομία ακόμη χρειάζεται βοήθεια για να σταθεί στα πόδια της και βασικά συζητήσαμε διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βελτιωθεί η κρατική λειτουργία σε θέματα φορολογίας, αλλά και με ποιο τρόπο θα συνεχίσουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές στην Κύπρο», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου