Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ζ. Αιμιλιανίδου: Η κρίση να μην επηρεάσει ασφάλεια εργασίας

www.nomisma.com.cy

28 Απριλίου 2015, ώρα 15:45
Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για εκπτώσεις στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, τόνισε σήμερα η υπουργός εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΣΕΚ στη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. 

Σε ομιλία της την οποία ανέγνωσε εκ μέρους της ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εργασίας Ανδρέας Ασσιώτης, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία συχνά παραβλέπονται υπό την πίεση χρονικών προθεσμιών, κοντόφθαλμων εξοικονομήσεων ή και από επιπολαιότητα ή ανευθυνότητα. 

Σήμερα, πρόσθεσε, που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, είναι κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τη διατήρηση της εργασίας τους και οι άνεργοι για την εξασφάλιση μιας νέας θέσης εργασίας, όμως, υπογράμμισε η υπουργός, σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτραπεί αυτή η ανάγκη να τυγχάνει εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε και η οικονομική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για εκπτώσεις στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. 

Στις περιπτώσεις αυτές, αντί να αντιμετωπίζονται η ασφάλεια και υγεία ως γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπάρχει αναγνώριση των κινδύνων και να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισής τους, κι αυτό γιατί πετυχημένες επιχειρήσεις θα είναι στο μέλλον εκείνες που κατορθώνουν στο παρόν να συνδυάζουν το όραμα με την προνοητικότητα και να επενδύουν στην καινοτομία και στην ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων τους, επεσήμανε η κ. Αιμιλιανίδου. 

Οι προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας θα πρέπει να ενταθούν, μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας και συνεργασίας ώστε να μην προστεθούν νέα θύματα στον κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών και η εργασία να καταστεί ασφαλής και αξιοπρεπής για όλους, όπως επιβάλλεται από τα πρότυπα μιας σύγχρονης και υγιούς κοινωνίας, σημείωσε. 

Όπως ανέφερε η υπουργός, η διεθνής οργάνωση εργασίας επέλεξε ως θέμα της εκστρατείας της για το 2015, τη «Συμμετοχή στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας πρόληψης για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία», η οποία έχει ως στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Η πρόληψη αφορά στη διαχείριση των κινδύνων στην εργασία. 

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι η άριστη μέχρι σήμερα συνεργασία έχει συμβάλει, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στην Κύπρο και θα συνεχίσει να επιδιώκεται, καθώς υπάρχει η δέσμευση όλων, η οποία έχει επισημοποιηθεί μέσα από την υπογραφή της νέας στρατηγικής της Κύπρου για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, η οποία καλύπτει την περίοδο 2013 – 2020 και καθορίζει τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες που τίθενται για τη συνεχή και σταθερή βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου