Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Βόμβα από την Τρόικα για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

23/04/2015 - 8:56 am


Συνεδρία ΜΕΠ ενόψει της καθόδου των δανειστών για την επόμενη αξιολόγηση
Πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η λίστα της Τρόικας ενόψει της επαναξιολόγησης της πορείας του μνημονίου.
Το κλιμάκιο της Τρόικας καταφθάνει στην Κύπρο το τριήμερο 28-30 Απριλίου, ωστόσο, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα μας πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών, ήδη οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι απαιτούν μείωση του κόστους του μισθολογίου στο δημόσιο.
Συνεδρία σήμερα της ΜΕΠ
Ενόψει των πιο πάνω, το Υπουργείο Οικονομικών έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί συνεδρία της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ), όπου αναμένεται να διαφανούν και οι προθέσεις της κυβέρνησης.
Να σημειώσουμε ότι ο Προϋπολογισμός για το 2015 προνοεί δαπάνες ύψους 7,3 δις ευρώ εκ των οποίων τα 2,4 δις ευρώ αφορούν απολαβές προσωπικού. Επίσης το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο προβλέπει μείωση των δαπανών για το 2016 στα 6,8 δις ευρώ.
Ανοίγει η συζήτηση για τα εργασιακά
Στο μεταξύ εκτός από τις απαιτήσεις της Τρόικας, στη σημερινή συνεδρία της ΜΕΠ θα συζητηθεί και το κεφάλαιο της αναδιάρθρωσης της ευρύτερης δημόσιας υπηρεσίας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στα λεγόμενα οριζόντια θέματα, όπως οι αυξήσεις και οι προσαυξήσεις των μισθών, το σύστημα αξιολόγησης, το σύστημα προσλήψεων και προαγωγών και το θέμα της εναλλαξιμότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας το Υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει σενάρια στη βάση των εισηγήσεων της έκθεσης την οποία έχουν καταθέσει η Παγκόσμια Τράπεζα και η Βρετανική Ακαδημία. Την έκθεση είχε ζητήσει η κυβέρνηση μετά από εντολή της Τρόικας.
Οπως αποκάλυψε προ μερικών μηνών η «ΧΑΡΑΥΓΗ», οι εισηγήσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης και διασύνδεσή του με τους μισθούς, αναθεώρηση των συνδυασμένων κλιμάκων, περιορισμό των ετήσιων προσαυξήσεων, επιλεκτικό πάγωμα μισθών και διασύνδεση της ΑΤΑ με τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό.
Η μελέτη των ξένων εμπειρογνωμόνων -πάνω στην οποία βασίστηκαν οι εισηγήσεις του Υπουργείου Οικονομικών- αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι μισθοί στη δημόσια υπηρεσία είναι κατά 13% πιο υψηλοί σε σχέση με το μέσο όσο της ΕΕ, ενώ εντός της χώρας υπάρχει μεγάλο χάσμα μισθών μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Ως υψηλά αμειβόμενοι χαρακτηρίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Βρετανική Ακαδημία, οι εκπαιδευτικοί, οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι εργάτες (ωρομίσθιοι και συμβασιούχοι) στις διάφορες υπηρεσίες.
Ακόμη οι ξένοι εμπειρογνώμονες εισηγούνται όπως ανοίξει η πόρτα για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, στις περιπτώσεις όπου η απόδοση των εργαζομένων κρίνεται ως μη ικανοποιητική.
Η αναδιάρθρωση του δημοσίου μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και το ΓεΣΥ είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια, τα οποία θα απασχολήσουν την επικείμενη αξιολόγηση από την Τρόικα.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου