Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Εργασιακή αναταραχή στις τράπεζες

Μέτρα της ΕΤΥΚ στην Ελληνική κι έπεται η Τρ. Κύπρου
Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου στις τράπεζες

Λευκωσία: Σοβαρές εξελίξεις, που θέτουν υπό δοκιμασία την εργατική ειρήνη στον τραπεζικό τομέα, καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα. Χθες, η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ ανακοίνωσε λήψη μέτρων με εφαρμογή από σήμερα στην Ελληνική Τράπεζα και προειδοποίησε ταυτόχρονα την Τράπεζα Κύπρου.

Η ΕΤΥΚ κατηγορεί την Ελληνική Τράπεζα για μονομερείς ενέργειες και αμφισβήτηση των εργασιακών θεσμίων και ότι «επιδιώκει ετσιθελικά να επιβάλει δική της ατζέντα στα εργασιακά θέματα, η οποία ισοπεδώνει τους θεσμούς».

Προς τούτο οι υπάλληλοι της Ελληνικής μέλη της ΕΤΥΚ θα απέχουν από υπερωριακές εργασίες και την ίδια στιγμή συγκαλεί γενικές συνελεύσεις των μελών της στην τράπεζα για τις 27 Μαΐου.

«Δεν μπορούμε να αφεθούμε αμαχητί στις ορέξεις της Τράπεζας», αναφέρει σε εγκύκλιό της προς το προσωπικό της Ελληνικής.

Στα άκρα οδηγείται και η κατάσταση στην Τράπεζα Κύπρου και πολλά θα εξαρτηθούν από τον διάλογο μεταξύ των δύο μερών που ξεκινά αύριο. Η ΕΤΥΚ αντέδρασε έντονα στην εσωτερική εγκύκλιο που απέστειλε στο προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου ο επικεφαλής της Επιτροπής Προσωπικού και Αμοιβών, Μιχάλης Σπανός.

Η ΕΤΥΚ καταγγέλλει ότι στόχος της Τράπεζας «είναι η κατάργηση των συμφωνιών και η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα», δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να δεχθεί λογικές και αντιλήψεις αναχρονιστικές, που στοχεύουν ουσιαστικά στην κατάργηση βασικών όρων εργοδότησης και στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων». Υποστηρίζει, επίσης, ότι η διοίκηση της Τράπεζας «παραχωρεί φιλοδωρήματα, με αδιαφανείς διαδικασίες και άγνωστα κριτήρια». 

………………………………

ΕΤΥΚ: Αρχίζει πόλεμο με τράπεζες

Σκληρές ανακοινώσεις για τα εργασιακά σε Ελληνική και Τράπεζα Κύπρου - See more at: http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/business/xrimatooikonomika/etyk-arxizei-polemo-me-trapezes#sthash.ev3pAo7j.916gIZiI.dpuf
Ολομέτωπη επίθεση κατά της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής κάνει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου. Οι τραπεζοϋπάλληλοι κατηγορούν τις τράπεζες- εκδίδοντας σκληρές ανακοινώσεις-ότι επιδιώκεται κατάργηση των συμφωνιών τους. 

Συγκεκριμένα, για την Τράπεζα Κύπρου αναφέρουν ότι «συνεχίζεται η αδιαφανής παραχώρηση των bonus από τη μια, ενώ επιδιώκεται η κατάργηση των μισθολογικών κλιμάκων, προσαυξήσεων (ετήσιων, για απόκτηση διπλωμάτων, λόγω καθηκόντων κλπ), αυξήσεων, ΑΤΑ, προαγωγών, μείωση της εισφοράς στο Ταμείο Προνοίας, δραστική διαφοροποίηση του ωραρίου από την άλλη».

Παράλληλα, η ΕΤΥΚ καλεί τους εργαζόμενους σε Ελληνική να απέχουν από υπερωρίες και τους καλεί σε Γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 και ώρα 4:30μμ στα γραφεία της Οργάνωσης σε κάθε Επαρχία. 
Εγκύκλιος- καταπέλτης της ΕΤΥΚ για Τράπεζα Κύπρου
Οι τραπεζοϋπάλληλοι αναφέρουν στην εγκύκλιο τους ότι «οικιοθελώς και από το 2012 έχουμε αποποιηθεί τις ετήσιες προσαυξήσεις, αυξήσεις και ΑΤΑ ενώ €325 εκατομμύρια έχουν διοχετευθεί για την ανακεφαλοποίηση της Τράπεζας μετά τις γνωστές αποφάσεις για κούρεμα και μηδενισμό των «ιερών» κατά τα άλλα, ταμείων προνοίας μας. Επιπρόσθετα, κατά το 2013 και πάλι εθελοντικά, ως εργαζόμενοι δεχθήκαμε μειώσεις μισθών ύψους μέχρι και 30% και όλα τα επιδόματα έχουν μειωθεί κατά 50% ενώ τεράστιες ήταν οι εξοικονομήσεις από την αποχώρηση στα πλαίσια του ΣΕΕ (το οποίο επιχορηγήθηκε και από την ίδια την ΕΤΥΚ με €15 εκ.) των 1400 περίπου συνάδελφων».
Επιπρόσθετα, καταγγέλλουν ότι παρουσιάστηκε εκ νέου "ο θεσμός της παραχώρησης με αδιαφανείς διαδικασίες και άγνωστα κριτήρια, φιλοδωρημάτων (bonus)". 
«Η εμμονή που παρουσιάζεται στην συνέχιση εξυπηρέτησης των πιο πάνω, ούτω καλούμενων «μη βιώσιμων ειδικών συμφερόντων», μας ανησυχεί γι αυτό και η Οργάνωσή μας έχει προχωρήσει σε καταγγελία προς το Υπουργείο Εργασίας για το γεγονός ότι η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου αρνείται να ενημερώσει για το κατά πόσον έχει συμμορφωθεί με την πρόνοια της συμφωνίας της 21/6/2013 (μειώσεις μισθών) για κατάργηση των μη συμβατικών επιδομάτων/φιλοδωρημάτων», αναφέρεται.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι «τα αιτήματα της εργοδοτικής πλευράς  αφορούν ουσιαστικά στην κατάργηση των μισθολογικών κλιμάκων, προσαυξήσεων (ετήσιων, για απόκτηση διπλωμάτων, λόγω καθηκόντων κλπ), αυξήσεων, ΑΤΑ, προαγωγών, μείωση της εισφοράς στο Ταμείο Προνοίας, δραστική διαφοροποίηση του ωραρίου κ.α».
Αποχή από υπερωρίες καλεί η ΕΤΥΚ τους εργαζομένους σε Ελληνική
Αρχίζοντας την εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ προς τα μέλη της στην Ελληνική, αναφέρει ότι «η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, προσπαθεί να καθιερώσει μια νέα πολιτική σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της προς το προσωπικό της, όπως αυτές πηγάζουν από τις μεταξύ μας συμφωνίες, την πρακτική δεκαετιών και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, η οποία τείνει να απαξιώσει όλες αυτές τις διαδικασίες και τους θεσμούς».
Παράλληλα, καταγράφει κάποια παραδείγματα που αποδεικνύουν- όπως αναφέρει η ΕΤΥΚ- την προκλητική στάση της Τράπεζας. Καταγγέλουν ότι "υπάρχει εξαναγκασμός, μέσω εκφοβιστικών μεθόδων,  για να εργάζονται σχεδόν καθημερινά πέραν του κανονικού ωραρίου οι εργαζόμενοι κι έχει καταντήσει οδυνηρή καθημερινότητα για την πλειοψηφία των συναδέλφων και μάλιστα χωρίς την καταβολή αποζημίωσης κάτι το οποίο αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών".
Καταγγέλλουν ότι "η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας προκλητικά αγνοεί τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας που επιβεβαιώνει την υποχρέωση της Τράπεζας να παραχωρεί στο προσωπικό τα συμβατικά δάνεια, γεγονός που επίσης αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση της συλλογικής σύμβασης και καταδεικνύει ταυτόχρονα το μέγεθος της ασέβειας προς τους ίδιους τους θεσμούς αλλά και προς τις μέχρι σήμερα υπεράνθρωπες προσπάθειες και προσφορά των συναδέλφων".
Τέλος, η ΕΤΥΚ καταγγέλλει ότι "η Διοίκηση της Τράπεζας έχει μονομερώς προχωρήσει στην πρόσληψη τεσσάρων στελεχών χωρίς να ζητήσει, όπως προβλέπεται στις υφιστάμενες συμφωνίες, την εκ των προτέρων έγκριση της Οργάνωσής μας και με παρόμοιο τρόπο έχουν ενεργήσει και στην περίπτωση των νέων Γενικών Διευθυντών".

Για τους πιο πάνω λόγους καλεί τα μέλη της όπως, ως πρώτο μέτρο, από τη Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 απέχουν  από την παροχή οποιασδήποτε μορφής υπερωριακής απασχόλησης
Ταυτόχρονα τους καλεί σε Γενικές συνελεύσεις στην Ελληνική Τράπεζα, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 και ώρα 4:30μμ στα γραφεία της Οργάνωσης σε κάθε Επαρχία. "Στις συνελεύσεις θα γίνει πλήρης ενημέρωση των μελών για τα προβλήματα που μας απασχολούν και θα συναποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από την πλευρά μας για επίλυση τους", σημειώνει η εγκύκλιος.

- See more at: http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/business/xrimatooikonomika/etyk-arxizei-polemo-me-trapezes#sthash.ev3pAo7j.916gIZiI.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου