Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Απαγόρευση απεργιών ζητά η ΟΕΒ

Πρόταση βόμβα της ΟΕΒ για τις απεργίες

Την πρόταση της για νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες κατέθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Υπουργό Εργασίας η ΟΕΒ.

Τη δική της πρόταση για τη ρύθμιση της απεργίας σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς ουσιωδών υπηρεσιών ετοίμασε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων η οποία με επιστολή της καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να την υιοθετήσουν και να την καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση.

Η πρόταση της ΟΕΒ που εξασφάλισε αποκλειστικά ο ΑΝΤΕΝΝΑ δίδει το δικαίωμα :

-Το Υπουργικό με διάταγμα να κηρύξει μια υπηρεσία ως ουσιώδη ώστε να τερματιστεί μια απεργία που μπορεί να βλάψει το δημόσιο συμφέρον ή να πλήξει την ευημερία του πληθυσμού 

-Απαγόρευση αυθόρμητης απεργίας, πολιτικής απεργίας, αποχής από υπερωριακή εργασία 

-Απαγόρευση απεργίας ένεκα διαφοράς δικαιωμάτων 

-Απαγόρευση απεργίας που δεν διενεργείται συνέπεια διαφοράς 


Ως ουσιώδεις υπηρεσίες το προτεινόμενο νομοσχέδιο ορίζει: 

-Λιμάνια 
-Τελωνεία 
-Φυλακές 
-Κρατικές και ιδιωτικές ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες 
-Τηλεπικοινωνίες και ραδιοεπικοινωνίες 
-Αεροδρόμια και αερομεταφορές 
-Παραγωγή και διάθεση ηλεκτρισμού 
-Παροχή ύδατος 
-Σώματα Ασφαλείας όπως Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία και Πυροσβεστική 
-Αποκομιδή και εναπόθεση σκυβάλων 
-Έλεγχος, επεξεργασία και διάθεση στερεών, υγρών και αέριων καυσίμων. 

Προβλέπει παράλληλα το διορισμό εννιαμελούς Επιτροπής Διαιτησίας από το Υπουργικό στην οποία θα συμμετέχουν τέσσερα άτομα από συνδικαλιστικές οργανώσεις, τέσσερα από εργοδοτικές οργανώσεις και ένα πρόσωπο που θα υποδειχθεί από την Υπουργό Εργασίας που θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής. 
Κάθε μέρος που απορρίπτει την απόφαση της Επιτροπής μπορεί να λάβει απεργιακά ή ανταπεργιακά μέτρα έπειτα από πάροδο 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης. 

Το σκεπτικό της πρότασης της ΟΕΒ ανέλυσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Πήλικος. «Το κράτος μέχρι στιγμής είναι ανοχύρωτο. Δοκιμάσαμε στο παρελθόν δεν πετύχαμε κάτι δοκιμάζουμε και τώρα ώστε να μπορούσε να δούμε να κατοχυρώσουμε την κυπριακή οικονομία από αυτές τις ανεξέλεγκτες απεργιακές κινητοποιήσεις». 

Σύμφωνα με το Μιχάλη Πήλικο στόχος της ΟΕΒ δεν είναι να τερματίσει το δικαίωμα της απεργίας. 

«Βάζουμε εισηγούμαστε να μπουν κάποιες διαδικασίες οι οποίες αν τηρούνται επιμηκύνουν κάπως την περίοδο όπου οι εμπλεκόμενες πλευρές μπορεί να συζητήσουν τις μεταξύ τους διαφορές». 

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο της ΟΕΒ προβλέπει επίσης τη φυλάκιση μέχρι τρία έτη και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων ευρώ σε όλους όσους παρεμποδίζον πρόσωπα από το να παράσχουν οποιαδήποτε ουσιώδη υπηρεσία και σε όσους αρνούνται να εκτελέσουν την εργασία τους. Τέλος αναφέρει ότι σε περίπτωση απεργίας ή ανταπεργίας πρέπει να διατηρείται προσωπικό για διασφάλιση της παροχής ελάχιστων επιπέδων της ουσιώδους υπηρεσίας σε όλο τον πληθυσμό.


http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/206601/oev-protasi-gia-ruthmisi-dikaiomatos-apergias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου