Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΠΕΟ: Διαδικασίες “ξεπουλήματος” ημικρατικών

Nomisma.com.cy

5 Μαίου 2015, ώρα 15:15
Στη δημιουργία προϋποθέσεων για ευκολότερες διαδικασίες “ξεπουλήματος” των ημικρατικών οργανισμών στοχεύει το νομοσχέδιο για τους δημόσιους οργανισμούς που κατέθεσε στη Βουλή η Κυβέρνηση, τόνισε σήμερα η ΠΕΟ.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ Αντώνης Νεοφύτου ζήτησαν να σταματήσει η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, κάνοντας λόγο για παραπλάνηση της κοινωνίας, αλλά και για προσπάθεια παραμερισμού του θεσμού του κοινωνικού διαλόγου, από πλευράς κυβέρνησης.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ επανέλαβε ότι η ΠΕΟ τάσσεται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις “κυρίως γιατί θεωρούμε ότι τα αγαθά κοινής ωφέλειας δεν πρέπει να να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας από ιδιωτικά μονοπώλια” και παρέπεμψε σε παραδείγματα άλλων χωρών, σημειώνοντας πως “όταν τα αγαθά κοινής ωφέλειας περάσουν στα χέρια ιδιωτικών μονοπωλίων, το λογαριασμό τον πληρώνει τελικά ο καταναλωτής”.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις για να εισπράξει τα €1,4 δισ αλλά γιατί περιλαμβάνονται στο ιδεολογικό και πολιτικό της “μανιφέστο” και του κυβερνώντος κόμματος, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι “ο κύριος Αναστασιάδης παραπλάνησε προεκλογικά και τους εργαζόμενους και την κοινωνία και μετεκλογικά παραπλάνησε και τη Βουλή”.

Είναι αστείο, συνέχισε, η Κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών είναι προσέλκυση ξένων επενδύσεων και σημείωσε πως οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν ως ατμομηχανές της ανάπτυξης και όχι να ξεπουληθούν μισοτιμής.

Η ΠΕΟ, είπε, προτείνει να σταματήσει άμεσα η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων της Cyta, της ΑΗΚ και των λιμανιών και να προωθηθεί μέσα από κοινωνικό διάλογο, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση αυτών των οργανισμών.

“Ένας τέτοιος εκσυγχρονισμός δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, το οποίο κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή στην περαιτέρω γραφειοκρατικοποίηση και συγκεντροποίηση της λειτουργίας τους κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργού. Ενός νομοσχεδίου που είναι καθαρό ότι στοχεύει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ευκολότερες διαδικασίες ξεπουλήματος, με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό έλεγχο”, σημείωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Την ίδια ώρα ο ΓΓ της ΠΕΟ μίλησε για ξεκάθαρη προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης να παραμεριστεί ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου, προσθέτοντας πως το εν λόγω νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου.

Σχολιάζοντας θέσεις που εκφράστηκαν πρόσφατα για απαγόρευση απεργιών και άλλων δικαιωμάτων, μίλησε για “αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές” και προειδοποίησε ότι
“θα μας βρουν αντίθετους”.

Η τρίτη πρόταση της ΠΕΟ, όπως είπε ο κ. Κυρίτσης, είναι να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός για αξιοποίηση αυτών των οργανισμών στην αναπτυξιακή προσπάθεια σε σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς και με το δημόσιο, για στήριξη της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Την εισήγηση της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ σε πρώτο στάδιο να ανασταλεί ο νόμος των αποκρατικοποιήσεων και να αρχίσει μια προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της δομής, της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των οργανισμών διατύπωσε ο ΓΓ της Αντώνης Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “από τις αρχές του 2015 η Κυβέρνηση επίσπευσε τις διαδικασίες με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα και την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου στα ξένα συμφέροντα”.

Ήδη, είπε, έχουν κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδια που αν ψηφιστούν θα ανοίξει ο δρόμος για την παραχώρηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΑΛΚ στις πολυεθνικές, ετοιμάζονται για κατάθεση νομοσχεδίου που θα μετατρέπει τη Cyta σε ιδιωτική εταιρεία, ενώ άρχισαν οι διαδικασίες και οι μελέτες για την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ σημείωσε πως “δεν είναι τυχαία η κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για τους δημόσιους οργανισμούς, με το οποίο θα μεταφέρονται και θα συγκεντρώνονται όλες οι εξουσίες στους Υπουργούς, ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών και το Υπουργικό Συμβούλιο”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “σε καμία περίπτωση δεν καλέστηκαν οι συντεχνίες ή άλλοι κοινωνικοί φορείς ή τα πολιτικά κόμματα, πριν ετοιμαστεί αυτό το νομοσχέδιο για συζήτηση” και ανέφερε ότι το θέμα είναι πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό και άρα έπρεπε να εξαντληθεί ο δημόσιος διάλογος πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να απασχολήσει το 8ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, στις 15 και 16 Μαΐου, κατά το οποίο η συντεχνία θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και θα πάρει αποφάσεις για τη στάση της στην περίοδο που θα ακολουθήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου