Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

Με απολύσεις απειλούν οι εργοδότες στο λιανικό εμπόριο αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους

Με πλημμύρα απολύσεων προειδοποιεί το ΚΕΒΕ από το κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές
Υστατη έκκληση προς τους βουλευτές να επανεξετάσουν τη θέση τους για το σχετικό νομοσχέδιο
Η ψήφιση της πρότασης νόμου για κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων, προειδοποιεί το ΚΕΒΕ και απευθύνει ύστατη έκκληση προς τους βουλευτές να επανεξετάσουν τη θέση τους και να προχωρήσουν στην ψήφιση Νόμου που να επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων σε ολόκληρη την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης δηλώνει ότι σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει υπέρ της εν λόγω πρότασης νόμου τότε το ΚΕΒΕ θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νόμο, εκφράζοντας τη θέση ότι δεν “στέκει” συνταγματικά και πως δεν μπορεί η Βουλή και η  Κυβέρνηση να αποφασίζουν για το ποία καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά και ποια κλειστά τις Κυριακές.
Ο κ. Πηλείδης προέβη σε δηλώσεις αμέσως μετά την απογευματινή έκτακτη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ της οποίας αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η πρόταση νόμου για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, που θα τεθεί προς ψήφιση στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε ότι το ΔΣ επαναβεβαίωσε σήμερα τη θέση του υπέρ της πλήρους ελευθεροποίησης των ωραρίων λειτουργίας για όλα τα καταστήματα, περιλαμβανομένων και των γενικών καταστημάτων, τα οποία να ισχύουν σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, χωρίς διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή.
Το ΚΕΒΕ θεωρεί επίσης ότι οι υπεραγορές θα πρέπει να λειτουργούν και τις Κυριακές, με δυνατότητα κάποιων ρυθμίσεων σε σχέση με τις ώρες λειτουργίας τους, ενώ κατά τις Κυριακές να μην πωλούν προϊόντα αρτοποιίας, τσιγάρα και εφημερίδες.
Με επιστολή που θα αποστείλει αύριο ο κ. Πηλείδης προς όλους τους Βουλευτές τούς απευθύνει ύστατη έκκληση να επανεξετάσουν τη θέση τους και να προχωρήσουν στην ψήφιση Νόμου που να επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων σε ολόκληρη την Κύπρο, προκειμένου να τεθεί τέρμα στην αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η όλη συζήτηση του θέματος.
Θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι τυχόν ψήφιση της πρότασης Νόμου που προνοεί τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε συγκεκριμένες περιοχές, θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου και άνισου ανταγωνισμού μεταξύ των πόλεων και επαρχιών, συνιστά διάκριση εις βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στις υπόλοιπες πόλεις, θα προκαλέσει πολλά προβλήματα και αρνητικές εντυπώσεις στους ξένους περιηγητές που επισκέπτονται τη χώρα μας και στερεί από τους Κύπριους καταναλωτές τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις αγορές τους με μεγαλύτερη άνεση.
Το ΚΕΒΕ επισημαίνει ότι η ψήφιση της πρότασης νόμου για κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, όπου το βασικό ζητούμενο είναι η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας και καλεί όλους τους Βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν ψηφίζοντας τη σχετική πρόταση νόμου.
Κληθείς να σχολιάσει τα επιχειρήματα υπέρ της ψήφισης της παρούσας πρότασης νόμου με σκοπό την προστασία του κοινωνικού ιστού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Πηλείδης είπε ότι “δεν υπάρχει καμία λογική στα περισσότερα από τα επιχειρήματα”.
“Εκπλήττομαι που παίρνει αυτή τη θέση η πλειοψηφία της Βουλής”, είπε και πρόσθεσε ότι “ ολόκληρη η Κύπρος είναι τουριστική”.
Προειδοποίησε ότι “εάν περάσει αυτή η πρόταση νόμου θα βλάψει την οικονομία του τόπου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αναχαίτιση της ανεργίας. Μερικές χιλιάδες εργαζομένοι θα χάσουν τις δουλειές τους”, είπε.
Είπε επίσης ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου είναι ενάντια σε δεδηλωμένες πολιτικές όπως είναι για παράδειγμα να καταστεί η Κύπρος ένας τουριστικός προορισμός ολόχρονα.
Το  νομοθέτημα “δεν στέκει συνταγματικά”, είπε και εξέφρασε την άποψη ότι “δεν μπορεί ούτε η Βουλή ούτε η Κυβέρνηση να αποφασίζει για το ποια καταστήματα σε κάποιες περιοχές θα παραμένουν ανοικτά και κάποια κλειστά”.
Είπε επίσης ότι “κανένας δεν θα εργαστεί την Κυριακή χωρίς τη θέληση του”.
Ερωτηθείς τι θα πράξει το ΚΕΒΕ σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει υπέρ της πρότασης νόμου, ανέφερε ότι  “θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νόμο”, προσθέτοντας ότι οι θέσεις του επιμελητηρίου θα διαβιβαστούν προς τον Πρόεδρο.

Θύελλα αντιδράσεων για την πρόταση νόμου

  ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ανεπανόρθωτο πλήγμα στο λιανικό εμπόριο και την κυπριακή οικονομία θα επιφέρει η κατάργηση της επέκτασης του ωραρίου καταστημάτων, όπως υποστηρίζουν οι σύνδεσμοι λιανικού εμπορίου και όχι μόνο. Η πρόταση νόμου των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ που προωθείται σήμερα στην Ολομέλεια επέφερε αντιδράσεις και από την ΠΟΒΕΚ, τον Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας αλλά και το ΕΒΕ Πάφου.
ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ. Την έντονη αντίθεσή τους στην πρόταση νόμου που προωθείται σήμερα προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την οποία καταργείται η επέκταση ωραρίου των καταστημάτων εξέφρασαν σε διάσκεψή Τύπου που διοργανώθηκε χθες, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικου Εμπορίου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Παραγωγών Γεωργοκτηνοτροφικών Προϊόντων, η Κίνηση Νεοπροσληφθέντων Λιανικού Εμπορίου, το Παγκύπριο Σωματείο Ιδιοκτητών Φρουταριών, η Ένωση Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των προαναφερθέντων οργανώσεων/συνδέσμων επεσήμαναν ότι αυτή η πρόταση νόμου θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο Λιανικό Εμπόριο και ευρύτερο πλήγμα στην οικονομία και την κοινωνία.
ΤΙ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ. Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, αναφερόμενος στην πρόταση νόμου που τίθεται σήμερα προς ψήφιση, σημείωσε ότι εκτός από τη μείωση των θέσεων εργασίας που θα επιφέρει, δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων, καθώς ο θεσμός της οικογένειας και του κρατικού ιστού για κάποιους ισχύει και για κάποιους όχι. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, συμβάλλει έμπρακτα στην υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, αποστερεί από τα Κρατικά Ταμεία εισφορές εκατομμυρίων ευρώ, που είναι απαραίτητα για τα οικονομικά δεδομένα του κράτους, καθώς επίσης αποστερεί το δικαίωμα του καταναλωτή για σύγκριση και επιλογή. Από πλευράς του, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ανέφερε ότι η εν λόγω πρόταση νόμου παρεμποδίζει την προώθηση της Κύπρου ως ενιαίου τουριστικού προορισμού και αποκεφαλίζει τουριστικές περιοχές όπως η Λάρνακα, η Πάφος και η Λεμεσός, από την ιδιότητά τους, καθώς ως τουριστικές ζώνες καθορίζονται μόνο οι περιοχές Πόλις Χρυσοχούς, Λατσί και Αγίας Νάπας / Πρωταρά.
ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παράλληλα έντονες αντιδράσεις έρχονται από την ΠΟΒΕΚ αλλά και τον Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας, κυρίως για τη μη συμπερίληψη της εντός των τειχών περιοχής της πρωτεύουσας στις τουριστικές περιοχές κατά τις οποίες τα καταστήματα θα μπορούν να μένουν ανοικτά τις Κυριακές στην πρόταση νόμου. Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εργασία της Κυριακής για την εξυπηρέτηση πέραν 20.000 επισκεπτών ντόπιων και ξένων στην εντός τειχών περιοχή είναι υποχρέωση της πολιτείας.
ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΕΒΕ ΠΑΦΟΥ. Τις ανησυχίες του για τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων εξέφρασε χθες και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης στο ΚΥΠΕ, το ΕΒΕ Πάφου δέχτηκε παράπονα από πέντε μεγάλες εταιρείες τουριστικών πρακτόρων του εξωτερικού οι οποίοι φέρνουν στην Πάφο τουρίστες για το ενδεχόμενο να είναι κλειστά την Κυριακή τα καταστήματα. - See more at: http://alfanews.com.cy/oikonomia/item/14801-%CE%B8%CF%8D%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85.html#sthash.FTzgDodl.dpuf
puf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου