Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Συντεχνίες: Στη γωνιά 40 ξενοδόχοι μικροί και μεγάλοι Μέτρα από την 1η Ιουλίου στα ξενοδοχεία

Λευκωσία: Στα χέρια της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, και αργότερα των κομμάτων, βρίσκεται το κλειδί που θα κλειδώσει την νομική κατοχύρωση των βασικών όρων εργοδότησης των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων και συνάμα την εργατική ομαλότητα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη λήψη δυναμικών μέτρων μεσούντος του καλοκαιριού παρουσιάζεται η ηγεσία των συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων αν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης των εργατικών δικαιωμάτων.

Ήδη τα συλλογικά όργανα των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ έχουν λάβει απόφαση με την οποία δρομολογείται προειδοποιητική διαδικασία διαβούλευσης με ομάδα ξενοδόχων στα καταλύματα των οποίων εντοπίζονται πολλαπλές παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης, επιχειρώντας, για άλλη μια φορά, να πείσουν για το δίκαιο της διεκδίκησής τους. Οι συντεχνίες θέτουν καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας τις 30 Ιουνίου.

Από την 1η Ιουλίου η συνδικαλιστική πλευρά θα έχει λυμένα τα χέρια να προχωρήσει όποτε κρίνει αναγκαίο στη λήψη μέτρων. 

Στο πλαίσιο αυτό οι συντεχνίες έχουν ετοιμάσει προκαταρκτικό πλάνο στο οποίο περιλαμβάνονται περίπου 40 ξενοδοχειακές μονάδες που, κατά την αξιολόγησή τους, εντοπίζονται οι περισσότερες παραβιάσεις.

Η γεωγραφική κατανομή των ξενοδοχείων έχει ως εξής: 10-15 στην Πάφο, 10-15 στην Αμμόχωστο, 7-8 στη Λεμεσό, 2-3 στη Λάρνακα και δύο στη Λευκωσία. Πρόκειται για μονάδες τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Σύμφωνα με την απόφαση των συντεχνιών όποιος ξενοδόχος δεν συμμορφώνεται με τα συμφωνηθέντα θα εγείρεται εργατική διαφορά στο Υπουργείο Εργασίας και αν δεν σημειωθεί επιτυχής κατάληξη, τότε θα ζητείται η κήρυξη αδιεξόδου και ακολούθως θα εξαγγέλλονται οι κινητοποιήσεις.

«Στόχος δεν είναι η εργατική αναταραχή στην περίοδο της τουριστικής αιχμής, αλλά η ξενοδοχειακή πλευρά δεν μας αφήνει άλλη επιλογή και έχουμε υποχρέωση να κατοχυρώσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας», δήλωσε ο γ.γ. των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ Μίλτος Μιλτιάδου. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «για τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης υποχρέωση έχουν και οι ξενοδόχοι και η Πολιτεία, με πρώτη την υπουργό Εργασίας, που καλείται να παρέμβει κατά τρόπο αποτελεσματικό προς αποκατάσταση ομαλών συνθηκών».

Την προσπάθεια των συντεχνιών φαίνεται να στηρίζει η πλειονότητα των κομμάτων, αφού όπως είπε ο κ. Μιλτιάδους, στις ενημερωτικές επαφές που είχαν εξασφάλισαν δεσμεύσεις ότι θα στηρίξουν τους εργαζόμενους. 

Ειδικότερα, οι αποφάσεις των συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων για δυναμικά μέτρα είναι συνεπακόλουθο του αδιεξόδου στις απευθείας επαφές που είχαν με την ηγεσία των ξενοδόχων, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, κατά τις οποίες εξέθεσαν τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη βιομηχανία.

Οι συντεχνίες παρέθεσαν στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος της παραβίασης της συλλογικής σύμβασης καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, γνωστή εταιρεία με πολλές μονάδες, που έφτασε στο σημείο, όχι μόνο να πληρώνει μισθό €500, αλλά να επιχειρεί να μην τον καταβάλει για το πρώτο 15πενθήμερο, υποστηρίζοντας ότι είναι δοκιμαστική περίοδος.

Βέβαια, μετά από αντίδραση των εργαζομένων ο εργοδότης υποχρεώθηκε να ανακαλέσει. Μια μερίδα ξενοδόχων μολονότι αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα, κυρίως με μερικούς μεγάλους ξενοδόχους, εντούτοις δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση μαζί τους.

Καταληκτικά, υπενθυμίζεται ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν την κατοχύρωση διά νομοθεσίας των ακόλουθων όρων απασχόλησης: ελάχιστου μισθού πρόσληψης, 13ου μισθού, πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, εορτολογίου, υποχρεωτική γνώση της ελληνικής γλώσσας για συγκεκριμένες θέσεις, περιορισμό εργοδότησης σπουδαστών.

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/256417/metra-apo-tin-1i-iouliou-sta-xenodocheia?vid=#sthash.6qoFHDen.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου