Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Σιακόλας - θα απολύσω 1208 άτομα

Για «καθαρό εκβιασμό» μιλούν ΠΟΒΕΚ και πρόεδρος της Επ. Εργασίας
Ν.Σιακόλας: 1208 απολύσεις εάν ψηφιστεί το ν/σ για το ωράριο
  
   5494   18
Ν.Σιακόλας: 1208 απολύσεις εάν ψηφιστεί το ν/σ για το ωράριο


Λευκωσία: Αίσθηση έχει προκαλέσει δήλωση του τέως προέδρου του Δ.Σ. του Ομίλου Σιακόλα, επιχειρηματία Νίκο Σιακόλα, ότι εάν η Βουλή των Ασντιπροσώπων ψηφίσει την πρόταση νόμου με την οποία ρυθμίζεται το ωράριο τωνκαταστημάτων κατά τις Κυριακές, ο Όμιλος θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην απόλυση 1.208 εργαζομένων.

Σε παρέμβασή του το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Σιακόλας εκίμησε ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα χάσουν τη δουλειά τους, θα ανέλθει στις 10.000.

Παράλληλα, διερωτήθηκε εάν σε αυτή την εποχή της κρίσης και της δυστυχίας, κάποιοι θέλουν να αυξηθεί η εξαθλίωση του κόσμου και εάν προσπαθούν να καταστρέψουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Σιακόλας, σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μεσογειακή χώρα και μόνο με αυτό τον τρόπο πρέπει να γίνεται η όποια σύγκριση. «Σύγκριση μπορεί να γίνει με την Κρήτη, η οποία έχει τριπλάσιο τουρισμό από την Κύπρο και όλα τα καταστήματα είναι ανοιχτά τις Κυριακές», αναφέροντας ότι ο Όμιλος διαθέτει καταστήματα στην Κρήτη και γνωρίζει πως έχουν τα πράγματα.
 
Φακοντής: Καθαρός εκβιασμός

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση Σιακόλα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, μίλησε για «καθαρό εκβιασμό».

«Μιλούμε για προσωπικό που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι εργάζεται μόνο Κυριακή, δηλαδή εργάζονται οκτώ ώρες την εβδομάδα. Εμείς σε αντιστάθμισμα αυτού έχουμε διευρύνει την εργασία της Τετάρτης και του Σαββάτου», είπε ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας πως «αν οι ίδιοι θέλουν να μην απολύσουν -διότι ούτε μεις θέλουμε να απολυθεί ούτε ένα άτομο- θα μπορούσαν, αν θέλουν να συμβάλουν στην οικονομία που οι ίδιοι καυχώνται ότι θέλουν να βοηθήσουν στη στήριξη της απασχόλησης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, να ανακατανέμουν αυτό το προσωπικό στο υπόλοιπο ωράριο λειτουργίας τους χωρίς να απολυθεί ούτε ένας άνθρωπος».

ΠΟΒΕΚ: Ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο

Η δήλωση Σιακόλα προκάλεσε την έντονη αντίδραση και της ΠΟΒΕΚ που με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «απειλές και εκβιασμούς της κοινωνίας» από «κύκλους του λιανικού εμπορίου».
«Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και ενέργειες κύκλων του λιανικού εμπορίου με τις οποίες προβάλλουν την θέση τους για φιλελευθεροποίηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, τους αναγνωρίζουμε αυτό το δικαίωμα», αναφέρει η ΠΟΒΕΚ.
 
«Όμως να απειλούν, να εκβιάζουν και να βιάζουν την κοινωνία στον βωμό των δικών τους συμφερόντων το θεωρούμε ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο», σημειώνει.
 
«Ακούστηκε δημόσια η τοποθέτηση μεγαλοεπιχειρηματία "αν η Βουλή ψηφίσει κατάργηση της αργίας της Κυριακής, τη Δευτέρα θα απολύσω 1012 άτομα προσωπικό από τις επιχειρήσεις μου", η Οργάνωση σημειώνει πως «αυτοί είναι οι νεοεμφανιζόμενοι "εργατοπατέρες" που "κόπτονταν" μέχρι χθες για την τύχη των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι «αλίμονο στην κοινωνία και στην Πολιτεία που θα μπορούσε να αποδεχτεί τέτοιες "νοοτροπίες" που μας παραπέμπουν στον ολοκληρωτισμό του τρόμου και του φόβου».
 
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «είναι ευθύνη του συνόλου της Πολιτείας να τοποθετηθεί για την ποιο πάνω δήλωση. Εμείς ζητούσαμε και ζητούμε το αυτονόητο, το δίκαιο,το λογικό και την ισορροπία. Ποτέ δεν απαιτήσαμε, ούτε απειλήσαμε ότι αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις μας θα γκρεμίσουμε τους θεσμούς, τους νόμους και τα δικαιώματα των άλλων».
 
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της εργασίας για το σύνολο των επιχειρήσεων και το σύνολο των εργαζομένων. Το Κράτος και η Πολιτεία να δώσουν την ευκαιρία και την πραγματική δυνατότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων να δουλέψουν και να εργοδοτήσουν κόσμο», καταλήγει η ΠΟΒΕΚ

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/255512/nsiakolas-1208-apolyseis-ean-psifistei-to-ns-gia-to-orario#sthash.6cPkJWjL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου