Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Προς απεργία στα αεροδρόμια

Προς απεργία στα αεροδρόμια, κατέρρευσε η μεσολάβηση
διάλογος
Δεν έφερε τελικά αποτέλεσμα η μεσολαβητική προσπάθεια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για γεφύρωση της διαφοράς που προέκυψε στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, μεταξύ των εργαζομένων και των εταιρειών Swissport Cyprus Ltd και LGS Handling Ltd, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες εδάφους στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Ύστερα από δύο και πλέον ώρες μεσολαβητικής προσπάθειας του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, οι συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων των εταιρειών και συντεχνιών των εργαζομένων κατέληξαν γύρω στις 12.30 σε αδιέξοδο και το θέμα αποφασίστηκε να παραπεμφθεί σε διαιτησία, ενώ οι συντεχνίες θα συγκαλέσουν αύριο κοινές Γενικές Συνελεύσεις των μελών τους για να συζητήσουν τη λήψη μέτρων, μη αποκλειομένων και των απεργιών.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΟΙΥΚ ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ είπε ότι “οι εταιρίες δεν έχουν εκτιμήσει τις θυσίες και παραχωρήσεις των εργαζομένων και επιμένουν να κάνουν αποκοπές ωφελημάτων και του τιμάριθμου ενώ αυτός είναι παγοποιημένος”.
Ανέφερε ότι αύριο θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις των μελών και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν τη λήψη μέτρων μη αποκλειομένων και των απεργιών.
Οι συνελεύσεις των εργαζομένων θα γίνουν μεταξύ 10.00 και 11.00 στο χώρο του αεροδρομίου Λάρνακας και μεταξύ 11.00 και 12.00 στο χώρο του αεροδρομίου Πάφου.
Ανέφερε τέλος ότι στις σκέψεις των συντεχνιών είναι να πραγματοποιηθεί κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη των ΓΓ των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ μαζί με τους Γραμματείς του κλάδου για να εξηγήσουν τις θέσεις των συντεχνιών.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΣΥΧΘΕΜ ΔΕΟΚ Στέλιος Ευστρατίου είπε ότι θα συγκληθούν αύριο από τις τρεις συντεχνίες κοινές γενικές συνελεύσεις εργαζομένων στο χώρο των αεροδρομίων για να ληφθούν αποφάσεις, προσθέτοντας ότι οι συντεχνίες θα συμβουλέψουν τους εργαζόμενους “να παρθούν κάποια μέτρα αλλά δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε τι μέτρα θα αποφασιστούν τελικά”.
“Δεν μπορούν οι εταιρείες να έρχονται προκαταρκτικά και να λένε ότι σήμερα θα αποκόψουν τον τιμάριθμο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι για αυτό το θέμα “έγινε μια συμφωνία κορυφής πριν κάποια χρόνια”.
Ανέφερε επίσης ότι “γνωρίζουμε ότι αυξήθηκε η εργασία στα αεροδρόμια για τις δύο εταιρείες” και πρόσθεσε ότι “από το 2009 οι εργαζόμενοι δίνουν και πρέπει κάπου να σταματήσει αυτό”.
“Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι εργοδότες πως θα πρέπει να αρχίσουν να ισοζυγίζουν την κατάσταση προς όφελος όλων των πλευρών για το καλό του τόπου γενικότερα”, πρόσθεσε ο ΓΓ της ΣΥΧΘΕΜ ΔΕΟΚ.
Ο κ. Ευστρατίου είπε ακόμη ότι δεν είναι αυτοσκοπός να δημιουργήσουμε άλλα οικονομικά προβλήματα, σημειώνοντας ότι “στόχος των συντεχνιών είναι να μην γίνεται άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων όπως συμβαίνει σήμερα”.
Σε σχέση με τη διαιτησία στην οποία θα παραπεμφθεί το θέμα, ο κ. Ευστρατίου είπε ότι η απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας “δεν θα είναι δεσμευτική αλλά περισσότερο συμβουλευτική”.
Ευθύνη στις συντεχνίες επιρρίπτουν LGS και Swissport 
Αρνητική στάση καταλογίζουν στις συντεχνίες οι εταιρείες LGS Handling Ltd και Swissport Cyprus Ltd σε σχέση με το αδιέξοδο που προέκυψε στη σημερινή μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας, για επίλυση της εργατικής διαφοράς που αφορά την ανανέωση και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης αεροσκαφών.
Οι δύο εταιρείες αναφέρουν σε ανακοίνωση ότι «αποδέχθηκαν χωρίς οποιαδήποτε ένσταση ή τροποποίηση τη θέση του Υπουργείου, ενώ αντίθετα οι συντεχνίες τήρησαν την ίδια αρνητική στάση και απειλούν με τη λήψη μέτρων».
«Ύστερα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν 15 μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τήρησαν εντελώς άτεγκτη και αρνητική στάση, συγκλήθηκε σήμερα ακόμη μια συνάντηση από το Υπουργείο Εργασίας, σε μια ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης της εργατικής διαφοράς που προέκυψε σχετικά με την ανανέωση και την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι εταιρείες LGS Handling Ltd και Swissport Cyprus Ltd, προστίθεται, «ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και προσήλθαν και στη σημερινή συνάντηση με πνεύμα καλής θέλησης και συναίνεσης. Δυστυχώς, οι συντεχνίες τήρησαν την ίδια αρνητική στάση».
Ενόψει τούτου, το Υπουργείο Εργασίας παρέπεμψε τη διαφορά συμφερόντων, που αφορά την ανανέωση της σύμβασης, σε υποχρεωτική και μη δεσμευτική διαιτησία και τη διαφορά δικαιωμάτων που αφορά την ερμηνεία και εφαρμογή της σύμβασης, σε υποχρεωτική και δεσμευτική διαιτησία, με βάση τις πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τη συμφωνία για επέκταση του Κώδικα, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες.
Όπως αναφέρουν, οι ίδιες «αποδέχθηκαν χωρίς οποιαδήποτε ένσταση ή τροποποίηση τη θέση του Υπουργείου, ενώ αντίθετα οι συντεχνίες απειλούν με τη λήψη μέτρων μη αποκλειομένων και των απεργιών».
«Απορρίπτουμε ως αβάσιμες και ατεκμηρίωτες τις θέσεις των συντεχνιών που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις καλούμε να τηρήσουν τις υπογραφές τους και να εφαρμόσουν τις διαδικαστικές συμφωνίες και την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας» καταλήγουν.
ΚΥΠΕ
Δεν συμφωνούν με τις συντεχνίες τους οι εργαζόμενοι
Μένουν τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τα αεροδρόμια

Λευκωσία: Δεν φαίνεται να ξεπερνιέται για την ώρα η κρίση στα αεροδρόμια, αφού το προσωπικό των εταιρειών παροχής υπηρεσιών εδάφους LGS και Swissport, φαίνεται για την ώρα να απορρίπτουν και την πρόταση της υπουργού εργασίας και την σύσταση των συντεχνιακών τους ηγεσιών για να την αποδεχθούν.   Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Philenews, η γενική συνέλευση των εργαζόμενων στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, που κράτησε πάνω από τρεις ώρες, ήταν έντονη και υπήρξε κλίμα αντίδρασης και άρνησης από τους εργαζόμενους στις εισηγήσεις των ηγεσιών των συντεχνιών τους για να αποδεχθούν την πρόταση της Υπουργού Εργασίας σε σχέση με την LGS και να συνεχίσουν την διαπραγμάτευση με την Swissport.   Ακολούθησε ψηφοφορία με κάλπη η οποία όμως παρέμεινε κλειστή. Ακολούθησε νωρίς το απόγευμα γενική συνέλευση στο Αεροδρόμιο Πάφου, όπου το κλίμα ήταν ανάλογο. Μετά την ψηφοφορία με κάλπη και στην Πάφο θα ανοίξουν και οι δύο κάλπες για να καταμετρηθούν οι ψήφοι των μελών των συντεχνιών για να διαπιστωθεί αν γίνονται δεκτές οι μεσολαβητικές προτάσεις της Ζέτας Αιμιλιανίδου ή όχι. Στην δεύτερη περίπτωση αναμένεται ότι θα αποφασιστούν και απεργιακά μέτρα στα αεροδρόμια.   Συντεχνιακές πηγές πάντως, είναι για την ώρα με βάση το κλίμα των συνελεύσεων απαισιόδοξες για την τελική κατάληξη της ψηφοφορίας, ωστόσο αυτό θα διαφανεί μόνο με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων των εργαζομένων. Ανακοίνωση των συντεχνιών: «Σε περίπτωση που η Εταιρεία προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, τότε η αντίδραση θα είναι άμεση» Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, έχουν πραγματοποιηθεί οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, όπου ενημερώθηκαν σχετικά με τις σκέψεις και εισηγήσεις της Υπουργού Εργασίας, για επίλυση της διαφοράς που αφορά την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην Εταιρεία LGS Handling Ltd. «Μετά από μυστική ψηφοφορία, οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει την εισήγηση της Υπουργού και εξουσιοδότησαν τις Συντεχνίες τους για περαιτέρω χειρισμό του προβλήματος. Σε περίπτωση που η Εταιρεία προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, τότε η αντίδραση θα είναι άμεση».   Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/315865/menoun-ta-mayra-synnefa-pano-apo-ta-aerodromia#sthash.hh6n5ztJ.dpuf

update: enas minas anakohi

Στηv κόψη του ξυραφιού η εργατική ειρήνη στα αεροδρόμια
Παράταση χρόνου διάρκειας ενός μηνός ζήτησε η Υπουργός Εργασίας από τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μετά από την απόρριψη της εισήγησης της από τους εργαζόμενους της L.G.S. HANDLING. Όπως είναι γνωστό οι εταιρείες θα προχωρούσαν μονομερώς στην αποπαγοποίηση του Τιμαρίθμου αφαιρώντας την μείωση που σημειώθηκε από το 2012 μέχρι σήμερα, δηλαδή μείωση στους συνολικούς μισθούς ύψους 4,8% σε αντίθεση με το όλους τους άλλους κλάδους των εργαζομένων που τηρούν και σέβονται την πρακτική η οποία συμφωνήθηκε και λειτούργησε όλη αυτή την περίοδο της κρίσης.
Όπως ενημερωνόμαστε οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων με συντριπτική πλειοψηφία τους είχαν απορρίψει τις εισηγήσεις της Υπουργού που ήταν πρώτον το θέμα της ΑΤΑ να παραμείνει στα πλαίσια του διαλόγου των Κοινωνικών εταίρων και όταν υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο υπολογισμού και εφαρμογής του με τον ίδιο τρόπο να εφαρμοστεί και σε αυτές τις εταιρείες. Δεύτερον το προσωπικό το οποίο απολαμβάνει 17 αργίες να μειωθούν στις 15, τέσσερεις από αυτές όταν ο εργαζόμενος τις εργαστεί αντί να πληρώνεται υπερωριακά με χρήματα οι τρεις να παραχωρούνται σε Day Off. Τρίτον εισηγήσεις για ρύθμιση του ωραρίου και στα δύο αεροδρόμια και τέταρτον ο κώδικας και οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σύμβαση να εφαρμόζονται πιστά.
Με την απόφαση τους οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την θέληση τους και έστειλαν σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν αποδέχονται τις οποιεσδήποτε περαιτέρω μειώσεις μισθών και ωφελημάτων.
Σε δηλώσεις του στο “Ε.Β.” ο Γ.Γ. της ΠΑΣΕΥ Σάββας Τούλουπος μας ανέφερε ότι δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι εκφράστηκαν με τον τρόπο που εκφράστηκαν λόγω του ότι η περσινή χρονιά ήταν αρκετά επιτυχημένη αλλά και η φετινή προδιαγράφεται ακόμη καλύτερη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του τουρισμού μιλούν για χρονιά ρεκόρ για το τουρισμό και ως εκ τούτου δεν δικαιολογούνται αιτήματα ή απαιτήσεις από πλευράς των εταιρειών για συνέχιση της ειδικής συμφωνίας η οποία προνοούσε παραχώρηση ωφελημάτων από τη συλλογική σύμβαση με στόχο την μείωση του εργατικού κόστους. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κατά την περίοδο της κρίσης και όχι μόνο αποδέχθηκαν οδυνηρές μειώσεις των μισθών τους για να στηρίξουν τις εταιρείες και τις θέσεις εργασίας τους και ανάμεναν με την αύξηση δύο συνεχόμενων τουριστικών χρονιών οι εταιρείες να επαναφέρουν τους μισθούς και τα ωφελήματα όπως ήταν πριν από την κρίση και τις παραχωρήσεις που έγιναν. Αντί τούτου ζητούν και επέκταση τους.
Ο Γ.Γ. της ΠΑΣΕΥ έκανε έκκληση προς τις εταιρείες να δείξουν σοβαρότητα και να σεβαστούν τη συλλογική σύμβαση και τα δικαιώματα των εργαζομένων τους. Αναφερόμενος στην παράταση τους ενός μηνός που ζητήθηκε από την Υπουργό είπε ότι αυτή η περίοδος πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο για να επιτευχθεί λύση στις εκκρεμότητες ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων λαμβάνοντας σοβαρά υπόψην τις θέσεις των εργαζομένων που είναι καμία παραχώρηση δικαιωμάτων και ωφελημάτων. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η εργασιακή ειρήνη σε ένα ευαίσθητο τομέα της οικονομίας όπως είναι τα αεροδρόμια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου