Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

€1,95 σε λήπτες ΕΕΕ για καθαρισμό κάθε δωματίου! kai Επαναφορά μισθών θα διεκδικήσει η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ

€1,95 σε λήπτες ΕΕΕ για καθαρισμό κάθε δωματίου!
Προσλήψεις στα ξενοδοχεία από ιδιωτική εταιρεία και χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις…
Ιδιωτική εταιρεία που προσλαμβάνει άτομα -λήπτες του ΕΕΕ- για την ξενοδοχειακή βιομηχανία προσφέρει μισθό 1,95 ευρώ (!) για τον καθαρισμό του κάθε δωματίου.
Στις πιο πάνω σοβαρές καταγγελίες προέβη χθες η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας διευκρινίζοντας μάλιστα πως το εν λόγω ποσό είναι ακάθαρτο και ο εργοδοτούμενος είναι αναγκασμένος να καταβάλλει από μόνος τους τις εισφορές για τις κοινωνικές ασφαλίσεις.
Δηλαδή, όπως υπολογίστηκε για να επιβιώσει ένας οικογενειάρχης με δύο εξαρτώμενα χρειάζεται να εργάζεται όπως η μηχανή! Πάντως η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία φαίνεται να έχει υπόψιν της τις πρακτικές της πιο πάνω εταιρείας διακήρυξε για μια ακόμα φορά ότι το Υπουργείο δεν θα δεχθεί μισθούς των 500 και 600 ευρώ, αφήνοντας να νοηθεί ότι θα πρέπει να τηρούνται οι πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων… Σύσταση στην οποία δεν είναι η πρώτη φορά που προβαίνει έχοντας υπόψιν ότι την ίδια απάντηση έδωσε πρόσφατα σε καταγγελίες για παραβιάσεις συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία.
Οι βουλευτές ζήτησαν ενημέρωση για την υλοποίηση του πυλώνα της νομοθεσίας που αφορά άτομα που είναι ικανά για εργασία και είναι λήπτες του ΕΕΕ.
Η κα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε σε τρία σχέδια, τα οποία θα εξαγγελθούν σύντομα, ενώ σε σχέση με την εργοδότηση στην Ξενοδοχειακή ληπτών του ΕΕΕ σημείωσε πως έχουν σταλεί γύρω στα 600 άτομα για εργασία για τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, αλλά κανένας εργοδότης δεν εμφανίστηκε στη Λάρνακα. Παράλληλα, θα σταλούν και στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού.
Τρία σχέδια στα σκαριά
Η Υπουργός εξήγγειλε χθες και την υλοποίηση του τρίτου πυλώνα του ΕΕΕ, ο οποίος περιλαμβάνει την κατάρτιση ληπτών δημοσίου βοηθήματος, σχέδια κοινωφελούς εργασίας, καθώς και εργοδότηση των δικαιούχων του ΕΕΕ με επιδότηση του μισθολογικού κόστους, οι οποίοι είναι ικανοί για εργασία.
Το ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί σύντομα αφορά τους δικαιούχους του ΕΕΕ και θα περιλαμβάνει 4 μήνες πρακτική εξάσκηση σε εταιρείες, χωρίς αποκοπή του ΕΕΕ, οκτώ μήνες υποχρεωτική εργοδότηση με επιδότηση του κόστους του μισθού κατά 60%.
Οπως είπε, η εστίαση των σχεδίων της ΑνΑΔ θα αφορά τους δικαιούχους του ΕΕΕ. Στο στάδιο της ολοκλήρωσης, σημείωσε, βρίσκεται και το σχέδιο για την εργοδότηση ατόμων με αναπηρίες.
Αναφέρθηκε επίσης σε σκέψεις που γίνονται για επιδιόρθωση σπιτιών των ευάλωτων ομάδων, από καταρτισμένους λήπτες του ΕΕΕ (κτίστες, υδραυλικούς) με αγορά υλικών από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η μελέτη αυτή γίνεται με πολλή φειδώ ώστε να μη φτάσουν στο σημείο να υπάρχει καταναγκαστική εργασία για αυτούς που βοηθά το κράτος.
Στόχος, όπως είπε, είναι να δοθούν όλα τα εφόδια στους ανθρώπους που έχουν στήριξη για να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας με κατάρτιση και παράλληλα να ενεργοποιηθούν με σχέδια κοινωφελούς εργασίας.
Αθηνά Ξενοφώντος

Επαναφορά μισθών θα διεκδικήσει η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ

Επί τάπητος στην απογευματινή συνεδρία της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ τίθεται η διεκδίκηση της επαναφοράς μισθών και ωφελημάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ήδη η συντεχνία έστειλε πρόσφατα από κοινού με την ΟΗΟ ΣΕΚ επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών στην οποία οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα ζητούν διάλογο για τέσσερα βασικά θέματα.
Το πρώτο αφορά τη συμφωνία πλαίσιο στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που περιλαμβάνει τη διετία 2017-18.
Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συμφωνία δεν υπογράφηκε ακόμα, καθώς η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που ρυθμίζει η συμφωνία, μέσα από την ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι συντεχνίες που θέλουν να επαναδιαπραγματεύονται τη συμφωνία κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις συνθήκες.
Τα άλλα τρία θέματα για τα οποία οι συντεχνίες ζητούν να υπάρξει διάλογος με το Υπουργείο είναι η εισαγωγή ταμείου προνοίας στη δημόσια υπηρεσία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η παγοποίηση των θέσεων σε συνάρτηση με συμβόλαια μισθώσεων έναντι μόνιμων θέσεων εργασίας και αγορά υπηρεσιών, που όπως σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, «απορυθμίζουν την αγορά εργασίας», και το θέμα της φορολόγησης των κοινωνικών ταμείων.
«Θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία διεκδίκησης σταδιακής επαναφοράς μισθών και ωφελημάτων ξεκινώντας από τους χαμηλόμισθους» ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νεοφύτου, υπενθυμίζοντας ότι οι κλιμακωτές αποκοπές στους μισθούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εφαρμόστηκαν στα πλαίσια της υλοποίησης του Μνημονίου κυμάνθηκαν από 0,8% μέχρι 17,5%, και συμπληρώθηκαν από την οριζόντια αποκοπή του 3%. Υπενθύμισε ακόμα τις αποκοπές επιδομάτων και τις παγοποιήσεις των προσαυξήσεων.
Στη σημερινή συνεδρία της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ «θα δούμε πώς τροχοδρομούμε αυτή την πορεία επαναδιεκδίκησης» είπε.
Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχει συνεννόηση με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και ότι ήδη έχει γίνει μια πρώτη επαφή με ΟΗΟ ΣΕΚ.
ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου