Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Προειδοποιούν με απεργίες στα ξενοδοχεία ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ

Η Συντεχνία Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ προειδοποιεί: «ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»!
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑΡΚΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Συντεχνία Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ (ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ) εκφράζει τη μεγάλη της λύπη και αγανάκτηση για το γεγονός ότι το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας έχει δημιουργήσει τετελεσμένα με τις θέσεις του και τις οδηγίες που έδωσε στα Επαρχιακά Γραφεία, σε σχέση με την εφαρμογή των νέων κανονισμών για 5νθήμερη εργασία στα ξενοδοχεία, 15 Αργίες και Ταμείο Προνοίας.
«Η θέση τους αυτή στηρίζεται στην απαράδεκτη και αυθαίρετη, κατά την άποψη μας θέση, ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν είναι υποχρεωτικές και ότι οι εργοδότες δικαιούνται να κάνουν προσωπικά συμβόλαια, μάλιστα με υποδιαίστερους όρους από τους συμφωνημένους στις Συλλογικές Συμβάσεις», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ.
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι σε δύο επαφές που είχε το Συνδικαλιστικό Κίνημα με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, τόνισε ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν παρότρυνση προς την εργοδοτική πλευρά να αθετεί τις Συλλογικές Συμβάσεις και να προωθούνται τα προσωπικά συμβόλαια με απαράδεκτους όρους εργασίας. «Τονίσαμε ότι το Υπουργείο ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων του ως θεματοφύλακας του συστήματος Εργασιακών Σχέσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων και ότι ναρκοθετεί ολόκληρο το σύστημα και οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση.
«Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι, παρά τις διαφωνίες μας, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους λειτουργούς Εργασιακών Σχέσεων σε όλες τις Επαρχίες να αποδέχονται τα προσωπικά συμβόλαια και την μείωση των μισθών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ώστε να μην προστεθεί κόστος με την εφαρμογή του νόμου», επισημαίνει η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ που καταδικάζει όλα τα πιο πάνω και καλεί το Υπουργείο Εργασίας να αναθεωρήσει άμεσα την θέση του.
«Ταυτόχρονα δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν αναγνωρίζουμε τα προσωπικά συμβόλαια στον τομέα της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας και τα θεωρούμε ως εξόφθαλμη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων. Ήδη ξεκινήσαμε διαδικασίες σε πολλά ξενοδοχεία για τον σεβασμό και εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης και όπου δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουμε σε απεργιακά μέτρα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία να μην υποκύπτουν στους εκβιασμούς των εργοδοτών τους και ενωμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης ακολουθώντας χωρίς ενδοιασμούς την καθοδήγηση των Συντεχνιών τους», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΣΥΞΚΑ.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑΡΚΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Είναι με μεγάλη λύπη αλλά και αγανάκτηση, που υποχρεωνόμαστε να προβούμε σε αυτή την ανακοίνωση κάτω από τα τετελεσμένα που δημιούργησε, αυθαίρετα κατά την άποψη μας, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, με τις θέσεις του και τις οδηγίες που έδωσε στα Επαρχιακά Γραφεία, σε σχέση με την εφαρμογή των νέων κανονισμών για 5νθήμερη εργασία στα ξενοδοχεία, 15 Αργίες και Ταμείο Προνοίας.
Πιο συγκεκριμένα οι οδηγίες που δόθηκαν, δικαιολογούν τις μειώσεις μισθών στις οποίες προβαίνουν οι ξενοδόχοι για να καλύψουν το κόστος της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας. Αν δηλαδή κάποιος έπαιρνε 900 ευρώ μισθό και εργαζόταν έξι μέρες της εβδομάδας, τώρα που ο νόμος προνοεί 5 μέρες εργασία τη βδομάδα, του αφαιρείται αντίστοιχο ποσό από το μισθό.
Η θέση τους αυτή στηρίζεται στην απαράδεκτη και αυθαίρετη, κατά την άποψη μας θέση, ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν είναι υποχρεωτικές και ότι οι εργοδότες δικαιούνται να κάνουν προσωπικά συμβόλαια, μάλιστα με υποδιαίστερους όρους από τους συμφωνημένους στις Συλλογικές Συμβάσεις.
Σε δύο επαφές που είχαμε με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, τονίσαμε ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν παρότρυνση στην εργοδοτική πλευρά να αθετεί τις Συλλογικές Συμβάσεις και να προωθούνται τα προσωπικά συμβόλαια με απαράδεκτους όρους εργασίας. Τονίσαμε ότι το Υπουργείο ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων του ως θεματοφύλακας του συστήματος Εργασιακών Σχέσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων και ότι ναρκοθετούν  ολόκληρο το σύστημα και οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι, παρά τις διαφωνίες μας, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους λειτουργούς Εργασιακών Σχέσεων σε όλες τις Επαρχίες να αποδέχονται τα προσωπικά συμβόλαια και την μείωση των μισθών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ώστε να μην προστεθεί κόστος με την εφαρμογή του νόμου.
Η Συντεχνία μας καταδικάζει όλα τα πιο πάνω και καλεί το Υπουργείο Εργασίας να αναθεωρήσει άμεσα την θέση του.
Ταυτόχρονα δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν αναγνωρίζουμε τα προσωπικά συμβόλαια στον τομέα της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας και τα θεωρούμε ως εξόφθαλμη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων.
Ήδη ξεκινήσαμε διαδικασίες σε πολλά ξενοδοχεία για  τον σεβασμό και εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης και όπου δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουμε σε απεργιακά μέτρα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία να μην υποκύπτουν στους εκβιασμούς των εργοδοτών τους και ενωμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης ακολουθώντας χωρίς ενδοιασμούς την καθοδήγηση των Συντεχνιών τους.


Από ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ
Λευκωσία 9/6/2016
Αναταράξεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
Προειδοποιούν με απεργίες στα ξενοδοχεία ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ

Λευκωσία: Οι συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία έχουν δρομολογήσει διαδικασίες σε πολλά ξενοδοχεία για το σεβασμό και την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης και όπου δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν με απεργιακά μέτρα, όπως προειδοποίησαν σήμερα.

Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συντεχνία θα ακολουθήσει τη διαδικασία του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, ωστόσο επεσήμανε πως «δεν θα μπούμε σε χρονοβόρες διαδικασίες, για εμάς είναι εξόφθαλμες οι παραβιάσεις και με βάση τον Κώδικα απλά πρέπει να το διαπιστώσει το Υπουργείο και αφού το διαπιστώσει είμαστε ελεύθεροι να προχωρήσουμε σε μέτρα».

Την ίδια θέση υιοθέτησε και ο ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ, Μίλτος Μιλτιάδους, δηλώνοντας στο ΚΥΠΕ πως «όλες οι διαδικασίες που γίνονται είναι από κοινού».

Νωρίτερα σε ανακοίνωση η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ ανέφερε ότι το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας έδωσε οδηγίες στα Επαρχιακά Γραφεία, σε σχέση με την εφαρμογή των νέων κανονισμών για 5νθήμερη εργασία στα ξενοδοχεία, 15 αργίες και ταμείο προνοίας που «δικαιολογούν τις μειώσεις μισθών στις οποίες προβαίνουν οι ξενοδόχοι για να καλύψουν το κόστος της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας. Αν δηλαδή κάποιος έπαιρνε 900 ευρώ μισθό και εργαζόταν έξι μέρες της εβδομάδας, τώρα που ο νόμος προνοεί πέντε μέρες εργασία τη βδομάδα, του αφαιρείται αντίστοιχο ποσό από το μισθό».

Σύμφωνα με τη συντεχνία «η θέση τους αυτή στηρίζεται στην απαράδεκτη και αυθαίρετη, κατά την άποψη μας θέση, ότι οι συλλογικές συμβάσεις δεν είναι υποχρεωτικές και ότι οι εργοδότες δικαιούνται να κάνουν προσωπικά συμβόλαια, μάλιστα με υποδεέστερους όρους από τους συμφωνημένους στις συλλογικές συμβάσεις».

Οι θέσεις αυτές συνιστούν παρότρυνση στην εργοδοτική πλευρά να αθετεί τις συλλογικές συμβάσεις και να προωθούνται τα προσωπικά συμβόλαια με απαράδεκτους όρους εργασίας, αναφέρει η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, και σημειώνει ότι το Υπουργείο ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων του ως θεματοφύλακας του συστήματος εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων, ναρκοθετεί ολόκληρο το σύστημα και οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση.

Η συντεχνία κάνει επίσης λόγο για πληροφόρηση ότι, παρά τις διαφωνίες της, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους λειτουργούς Εργασιακών Σχέσεων σε όλες τις Επαρχίες να αποδέχονται τα προσωπικά συμβόλαια και τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ώστε να μην προστεθεί κόστος με την εφαρμογή του νόμου.

«Δεν αναγνωρίζουμε τα προσωπικά συμβόλαια στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και τα θεωρούμε ως εξόφθαλμη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων», ξεκαθαρίζει η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και σημειώνει πως «ήδη ξεκινήσαμε διαδικασίες σε πολλά ξενοδοχεία για τον σεβασμό και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης και όπου δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουμε σε απεργιακά μέτρα».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

 

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/317282/proeidopoioun-me-apergies-sta-xenodocheia-syxka-peo-kai-ouxeka-sek#sthash.3UXSkvXZ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου