Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Λιμενεργάτες και απεργία στα αεροδρόμια

Παγκόσμια Κινητοποίηση των λιμενεργατών
Οι λιμενεργάτες στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας πήραν μέρος στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τους Λιμενεργάτες πραγματοποιώντας μονόωρη στάση εργασίας
Μονόωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη, 7 Ιουλίου από τις 7.30 μέχρι τις 8.30 το πρωί οι λιμενεργάτες και σημειωτές μέλη της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και της αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας. Οι Κύπριοι λιμενεργάτες πραγματοποίησαν την στάση εργασίας μαζί με τους λιμενεργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι λιμενεργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, τις επιθέσεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεων για το λόγο αυτό οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που είναι μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), έχουν καθορίσει την 7η Ιουλίου 2016, Παγκόσμια Μέρα Δράσης για τους Λιμενεργάτες.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μια παγκόσμια συλλογική δράση που αποδεικνύει τη συμβολή των λιμενεργατών στην οικονομία και αναφέρεται στους επαγγελματικούς κινδύνους που συνδέονται με την εργασία τους.
Οι λιμενεργάτες μέσα από τη μονόωρη στάση εργασίας τους έστειλαν ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα πως όχι μόνο δεν θα παραμείνουν απαθείς αλλά αντεπιτίθενται! 
Τα βασικά ζητήματα της Ημέρας Δράσης ήταν:
-Η Υγεία και Ασφάλεια.
-Η Επισφαλής Εργασία.
-Ο Σεβασμός των Συλλογικών Διαπραγματευτικών Δικαιωμάτων και Συλλογικών Συμβάσεων.
-Οι Κανόνες Εργασίας στις Παγκόσμιες Εταιρείες.
-Η Αυτοματοποίηση.
PEO
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΟ - ΣΕΚ -ΔΕΟΚ σε ΟΕΒ για απεργία στα αεροδρόμια.
Οι συντεχνίες ΣΕΚ,ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν έκπληξη για ανακοίνωση της ΟΕΒ αναφορικά με τα απεργιακά μέτρα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.
Όπως σημειώνουν, η απεργία δεν έγινε για διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων / αιτημάτων, αλλά για τη μονομερή παραβίαση όρων της συλλογικής σύμβασης.
"Η ανακοίνωση αναφέρεται σε ομάδα καλά αμειβομένων, σε μια προσπάθεια να κερδηθούν οι εντυπώσεις, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι χαμηλόμισθο προσωπικό. Σκόπιμα αποφεύγεται στην ανακοίνωση η αναφορά ότι η Σύμβαση έχει εδώ και δύο χρόνια λήξει, χωρίς να ανανεωθεί, παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και το Συνδικαλιστικό Κίνημα, λόγω της αρνητικής στάσης των μελών της ΟΕΒ", αναφέρουν οι τρεις συντεχνίες.
"Κατανοούμε πλήρως ότι η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για την κυπριακή οικονομία και είναι για το λόγο αυτό που ενώ το Υπουργείο Εργασίας έχει κηρύξει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, από το Δεκέμβριο του 2015, είχαμε δώσει χρόνο στο Υπουργείο να συνεχίσει τις προσπάθειες του μέχρι σήμερα", προσθέτουν.
Η ΣΕΚ, η ΠΕΟ και η ΔΕΟΚ σημειώνουν πως η διαφορά θα επιλυθεί εάν οι εταιρείες σεβαστούν τις συλλογικές συμβάσεις και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Δεν είναι αυτοσκοπός των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που τους εκπροσωπούν, τα απεργιακά μέτρα, αλλά η στάση των εταιρειών δεν μας έχει αφήσει άλλη επιλογή, προσθέτουν.
Τέλος απολογούνται προς το επιβατικό κοινό για την τυχόν ταλαιπωρία και ζητούν την κατανόηση του, στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Αεροδρόμια, για προστασία των συλλογικών συμβάσεων.
ΚΥΠΕ
Στάση εργασίας των εργαζομένων στο αεροδρόμιο λόγω παραβίασης της Σύμβασής τους
Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport και LGS στο αεροδρόμιο Λάρνακας και οι Συντεχνίες τους ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και η αντίστοιχη της ΣΕΚ πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα, 4 Ιουλίου δίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
Η στάση εργασίας ήταν αυθόρμητη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για παραβίαση εκ μέρους των εργοδοτών της Συλλογικής Σύμβασης.
Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά τη διαπίστωση ότι στη μισθοδοσία Ιουνίου, οι εταιρείες, δεν κατέβαλαν τις προσαυξήσεις τις οποίες όφειλαν με βάση τη Σύμβαση. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι αντιδρούν για την μη ανανέωση της Συλλογικής τους Σύμβασης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Μάιο του 2015.
Όπως δήλωσε ο Γιώργος Ιουλιανός, Υπεύθυνος της ΠΕΟ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από μέρους των εταιρειών, τα μέτρα των εργαζομένων αναμένεται να κλιμακωθούν άμεσα.

6/7/2016
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι και τις 4 απόγευμα οι εργαζόμενοι στις δύο εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Πάφου LGS και Swissport. 
Η στάση εργασίας κρίθηκε αναγκαία μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και τις παραβιάσεις της σύμβασης από την εργοδοτική πλευρά.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τα δύο τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος, η δουλειά τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τις εταιρείες να πραγματοποιούν υπερκέρδη, αλλά και να μην πληρώνουν τα δεδουλευμένα στους υπαλλήλους τους.
7/7/2016
Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια δεν απεργούν για να πάρουν αυξήσεις, αλλά για να αποκατασταθούν τα δικαιώματα που κατόπιν συμφωνίας παραχώρησαν από το 2010 για αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης!
Οι εργαζόμενοι στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport και LGS στο αεροδρόμιο Λάρνακας και Πάφου και οι Συντεχνίες τους ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και η αντίστοιχη της ΣΕΚ καθορίζουν σήμερα τα επόμενα βήματά τους αφού μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την εργοδοτική πλευρά.
Υπενθυμίζουμε ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας προχώρησαν σε δίωρη στάση εργασίας την περασμένη Δευτέρα και χτες οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Πάφου προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθέτηση της δέσμευσης της εργοδοτικής πλευράς υποσχέσεων σε σχέση με την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων.
Σημειώνουμε πως οι εκπρόσωποι των Συντεχνιών ξεκαθάρισαν πως από την 3ωρη στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Πάφου επηρεάστηκαν μόλις 5 πτήσεις και όχι 32 όπως λανθασμένα παρουσιάζουν τα ΜΜΕ 
Ο Υπεύθυνος της ΠΕΟ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και Ε.Γ. της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Λάρνακας Γιώργος Ιουλιανός μας ανέφερε πως οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση για να αποφασίσουν τα περαιτέρω μέτρα που θα υιοθετήσουν. Σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της απεργίας από τα ΜΜΕ, διερωτήθηκε αν οι δημοσιογράφοι δεν είναι εργαζόμενοι και δεν υφίστανται και οι ίδιοι την πίεση των εργοδοτών τους στα εργασιακά θέματα. Τόνισε ότι οι εταιρίες παραβιάζουν συνεχώς τη Σύμβαση και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν απεργούν για να πάρουν αυξήσεις, αλλά για να αποκατασταθούν τα δικαιώματα που κατόπιν συμφωνίας παραχώρησαν από το 2010 για αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport και LGS στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για τα επόμενά τους βήματα, χωρίς να αποκλείεται η κλιμάκωση των μέτρων αν δεν ανταποκριθούν οι εταιρείες, σύμφωνα με τον Γ.Γ. της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Σάββα Τούλουπο. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια δεν ζητούν αυξήσεις, αλλά να αποκατασταθούν τα δικαιώματα που κατόπιν συμφωνίας παραχώρησαν από το 2010 για αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή το Συνδικαλιστικό Κίνημα καταγγέλλει πως οι εταιρείες συνεχώς παραβιάζουν τη Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων.
Το Υπ. Εργασίας δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί για τις στάσεις εργασίας στα αεροδρόμια
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο ΚΟΤ - Πως σχολιάζουν ΣΤΕΚ, ΠΑΣΥΞΕ και ACTA
Newzup.com
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ανακοίνωση του, επιθυμεί να ενημερώσει πως, επί του παρόντος, θεωρεί ότι δεν προσφέρει οποιαδήποτε καλή υπηρεσία με οποιαδήποτε τοποθέτηση, αναφορικά με τις στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν ή προγραμματίζεται να πραγματοποιήσουν οι Συντεχνίες των εργαζομένων στις Εταιρείες παροχής υπηρεσιών εδάφους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Μια τέτοια πιθανή τοποθέτηση, σημειώνει, θα περιόριζε τη δυνατότητα του Υπουργείου να διαδραματίσει το ρόλο του στην επίλυση της διαφοράς μεταξύ των μερών.
Πως σχολιάζει ο ΚΟΤ
Με αφορμή την εξαγγελία στάσης εργασίας στο αεροδρόμιο Πάφου από τους εργαζόμενους στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) εκφράζει την ανησυχία του για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία των ταξιδιωτών, αλλά και τις αρνητικές εντυπώσεις που θα σχηματίσουν οι επισκέπτες, με όλες τις σχετικές προεκτάσεις στο ζωτικό τομέα του τουρισμού.
Αν και το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να εκφράζει τα αιτήματα του με κάθε νόμιμο τρόπο είναι απόλυτα σεβαστό, ο ΚΟΤ απευθύνει έκκληση προς τις εμπλεκόμενες πλευρές να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια συνεννόησης, μακριά από ενέργειες που ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στον πιο σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του τόπου μας.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΟΤ, μέσα από τη σκληρή δουλειά όλων – Κυβέρνησης, ΚΟΤ, Επιχειρηματιών, Εργαζομένων στον Τομέα – πετύχαμε πολλά. “Η τρέχουσα χρονιά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα καταγραφεί στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού ως η καλύτερη που σημειώθηκε ποτέ. Είναι πραγματικά τραγικό, στο αποκορύφωμα μια τέτοιας χρονιάς, να δημιουργούνται εσωτερικά προβλήματα όπως το συγκεκριμένο, τα οποία μπορούν να ζημιώσουν τον τομέα και τη χώρα μας”, προστίθεται.
“Ευελπιστούμε ότι θα γίνουν σοφότερες σκέψεις και θα επικρατήσει ψυχραιμία για το καλό του Κυπριακού τουρισμού”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι Συντεχνίες να προσμετρήσουν το κόστος των ενεργειών τους

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης και ενόψει της σημερινής διευκρίνησης του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι δεν έχει κηρυχθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις στάσεις εργασίας στα αεροδρόμια μας, οι τουριστικοί φορείς ΣΤΕΚ, ΠΑΣΥΞΕ και ACTA υπογραμμίζουν ότι οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις πλήττουν τον τουρισμό μας.
Αναφέρουν ότι η στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Πάφου, η οποία επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί σήμερα, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, επηρεάζει, μέσα σε δύο μόνο ώρες, 23 πτήσεις με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών.
ΣΤΕΚ, ΠΑΣΥΞΕ και ACTA, καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν την υπεύθυνη στάση που μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα και να συνεχίσουν εντατικά τις διαπραγματεύσεις με το καθ` ύλην Υπουργείο ώστε να επικρατήσει εργασιακή ειρήνη και να μην δημιουργούνται επιπρόσθετα δεινά στην οικονομία του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου