Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Επιλύθηκε η διαφορά στα αεροδρόμια

Εταιρείες και συντεχνίες αποδέχτηκαν τη διαμεσολαβητική πρόταση του Υπ. Εργασίας
Συμφωνία για συλλογική σύμβαση και εργατική ειρήνη στα Αεροδρόμια
Λευκωσία: Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις επήλθε η εργατική ειρήνη στα αεροδρόμια, αφού οι συντεχνίες και οι εταιρείες αποδέχτηκαν την διαμεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για επίλυση των θεμάτων που είχαν εγερθεί.    Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συγχαίρει όλα τα μέρη, τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και τους εργαζόμενους, τις εταιρείες LGS και Swissport και την ΟΕΒ, για την υπεύθυνη στάση που επέδειξαν για το καλό του τόπου. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/322212/symfonia-gia-syllogiki-symvasi-kai-ergatiki-eirini-sta-aerodromia#sthash.2dhTKAov.dpuf
-Ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις επήλθε συμφωνία στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου
-O αγώνας των εργαζομένων στα αεροδρόμια δικαιώθηκε
-Με την ενότητα και την αποφασιστικότητα τους οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι μπορούν να περιφρουρήσουν τις κατακτήσεις τους αλλά και να κερδίσουν ωφελήματα που δικαιωματικά τους ανήκουν
Ο αγώνας των εργαζομένων στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport και LGS στο αεροδρόμιο Λάρνακας φαίνεται να δικαιώνεται. Ύστερα από απεργιακές κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας με δίωρη στάση εργασίας την Δευτέρα 4 Ιουλίου και στο αεροδρόμιο Πάφου με τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 7 Ιουλίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθέτηση της δέσμευσης της εργοδοτικής πλευράς σε ότι αφορά την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων, την Δευτέρα 11 Ιουλίου η Υπουργός Εργασίας κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση η οποία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή και από πλευράς Συντεχνιών και από εργοδοτικής πλευράς. Όπως έχουμε πληροφορηθεί, η πρόταση προνοεί ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους στο Τμήμα φορτοεκφορτώσεων μέχρι τον Απρίλιο του 2017 και άμεσα να τους παραχωρηθεί προσαύξηση. Σε ότι αφορά την εργοδότηση εποχιακών εργαζομένων, συμφωνήθηκε όπως και αυτή η ομάδα εργαζομένων απολαμβάνει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση. 
Για τους εργαζόμενους στο Τμήμα Συνοδών Εδάφους αναμένεται ότι άμεσα θα ξεκινήσει διάλογος για την ανανέωση της Σύμβασής τους.
Στελέχη της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ που εργοδοτούνται και στα δύο αεροδρόμια εκτίμησαν ως θετική την πρόταση της Υπουργού και την αποδέκτηκαν.
Να σημειώσουμε πάντως ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι σε περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά δεν ανταποκριθεί θετικά, να κλιμακώσουν τα μέτρα τους. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ανεχθούν άλλη καθυστέρηση αφού η Συλλογική Σύμβαση βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Μάιο του 2015. Σημειώνεται ότι η στάση εργασίας που έγινε κρίθηκε αναγκαία μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της Σύμβασης και τις παραβιάσεις της από την εργοδοτική πλευρά.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τα δύο τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος, η δουλειά τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τις εταιρείες να έχουν υπερκέρδη, αλλά και να μην πληρώνουν τα δεδουλευμένα στους υπαλλήλους τους.

Έκτακτη ειδική συμφωνία υπεγράφη στην παρουσία της Ζ. Αιμιλιανίδου
Υπ. Εργασίας: Επιλύθηκε και τυπικά η η εργασιακή διαφορά στα αεροδρόμια
λευκωσία: Έκτακτη ειδική συμφωνία υπεγράφη την Τρίτη στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ των εταιρειών LGS και Swissport, και των Συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, καθώς και της ΟΕΒ, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα, με την υπογραφή της ειδικής και έκτακτης συμφωνίας, επιλύεται η διαφορά που υπήρχε στα αεροδρόμια. Η κα Αιμιλιανίδου ευχαρίστησε τόσο τις συντεχνίες και τις εταιρείες όσο και τους εργαζόμενους, καθώς και την ΟΕΒ για τη συνεισφορά τους στις προσπάθειες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σημερινή κατάληξη.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, όπως είπε η Υπουργός Εργασίας, έχει καταστεί εφικτή η ύπαρξη εργατικής ειρήνης, η οποία είναι το πλέον σημαντικό σήμερα στον τόπο μας. «Πραγματικά, οι οποιεσδήποτε διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και καλή θέληση», ανέφερε  η Υπουργός.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική κατάληξη των συζητήσεων, ευχαριστώντας την Υπουργό Εργασίας για τη συμβολή της στην έκβαση των συμφωνηθέντων.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/322379/yp-ergasias-epilythike-kai-typika-i-i-ergasiaki-diafora-sta-aerodromia#sthash.FW52WnYy.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου