Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Αυθόρμητες στάσεις εργασίας, ωρομίσθιοι δημοσίου και ΟΕΒ

Αυθόρμητη στάση εργασίας στην Τσιμεντοποιεία Βασιλικού
Οι εργαζόμενοι στην Τσιμεντοποιεία Βασιλικού κατήλθαν σήμερα Δευτέρα, 25 Ιουλίου, σε δίωρη αυθόρμητη στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες ενέργειες της εταιρείας να προχωρεί σε απολύσεις εργαζομένων, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει οποιαδήποτε συνεννόηση με τις Συντεχνίες τους.
Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που συνήλθε κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας αποφάσισε όπως αποσταλεί αυστηρή επιστολή προς τη διεύθυνση της εταιρείας για τις πιο πάνω απαράδεκτες ενέργειες.

Συνεχίζεται η στάση εργασίας στην "Aphrostrom"
Συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η στάση εργασιας του προσωπικού της "Aphrostrom" με θέμα την επαναφορά μισθών και ωφελημάτων και την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης.

Tetarti 27/7/2016

ΠΕΟ

«Οφειλόμενη αποκατάσταση αδικίας»
Τερματίζεται η αποκοπή του 10% στους ωρομίσθιους κυβερνητικούς υπαλλήλους

Λευκωσία: Το Υπουργικό Συμβούλιο με σημερινή απόφασή του περιέλαβε τους ωρομίσθιους κυβερνητικούς υπαλλήλους στην συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο για τερματισμό της αποκοπή τους 10% στους νεοεισερχόμενους κυβερνητικούς υπαλλήλους που συμπληρώνουν 24 μήνες υπηρεσίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος με την απόφαση αυτή τερματίζεται η κατά 10% η αποκοπή στους μισθούς των νεοεισερχομένων ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού, αφού συμπληρώσουν και αυτοί 24 μήνες συνολικής απασχόλησης».

«Άρα, γίνεται μια οφειλόμενη αποκατάσταση αδικίας προς αυτούς τους ωρομίσθιους υπαλλήλους», κατέληξε.

Με την απόφαση του περασμένου Απριλίου, τερματιζόταν η αποκοπή του 10% κατ` αναλογία των προνοιών για τη μείωση των νεοεισερχόμενων στην δημόσια υπηρεσία για όσους υπαλλήλους συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 24 μήνες απασχόλησης. Επιπρόσθετα η απόφαση προνοούσε την κατάργηση των πολλών κατηγοριών εκτάκτων υπαλλήλων σε σχέση με τη διάρκεια των συμβολαίων τους και οι υπάλληλοι αυτοί κατατάσσονται στις κατηγορίες αορίστου και ορισμένου χρόνου.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/324520/termatizetai-i-apokopi-tou-10-stous-oromisthious-kyvernitikous-ypallilous#sthash.mZAfcw8p.dpuf

Ωράριο αγοράς, απεργίες, ΑΤΑ, στην ατζέντα των επιχειρηματιών
Δωδεκάλογος προτάσεων ΟΕΒ στην υπ. Εργασίας
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/324437/dodekalogos-protaseon-oev-stin-yp-ergasias#sthash.EdvsB5Fz.dpuf
Λευκωσία: Λειτουργία της λιανικής αγοράς με διευρυμένο ωράριο, νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος απεργίας και αποζημίωση μέρους της απώλειας των ταμείων προνοίας είναι μερικά από τα ζητήματα που ήγειρε η ΟΕΒ στην υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Αντιπροσωπεία της ΟΕΒ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός της Χρίστος Μιχαηλίδης, είχε τη Δευτέρα συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, κατά την οποία επαναβεβαίωσε την πάγια διαφωνία της αναφορικά με την καταβολή της ΑΤΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι στον επικείμενο διάλογο για το ζήτημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΒ επέδωσε στην υπουργό Εργασίας μακροσκελές υπόμνημα, αποτελούμενο από 12 προτάσεις οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων που ενδιαφέρουν τον επιχειρηματικό κόσμο. Αναλυτικότερα οι προτάσεις συνοψίζονται στις εξής:
 
• Ωράριο καταστημάτων: Ζητείται ρύθμιση κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η διευρυμένη λειτουργία της αγοράς και να μην οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας.
• Νομοθετική ρύθμιση απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες: Σημειώνεται «ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης χρήσης που μπορεί να επιφέρει δυσανάλογο πλήγμα στην οικονομία και να την καταστήσει όμηρο μικρών ομάδων συμφερόντων».
• Μείωση της εισφοράς εργοδοτών στα ταμεία Πλεονάζοντος και Προστασίας Δικαιωμάτων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη: Ζητείται η εργοδοτική εισφορά να μειωθεί κατά το ήμισυ, στο 0,6%. «Η μείωση θα αποτελέσει έμπρακτη στήριξη προς τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις» αναφέρεται.
• Διασφάλιση βιωσιμότητας ΤΚΑ: Ζητείται η αναθεώρηση του ύψους του επιτοκίου που καταβάλλεται επί του αποθεματικού του από το Γενικό Λογιστήριο.
• Αποζημίωση απωλειών ταμείων προνοίας: Καλείται η Κυβέρνηση «να εξεύρει ρεαλιστικούς τρόπους υλοποίησης της δέσμευσης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για αποζημίωση ουσιαστικού μέρους των απωλειών των ταμείων που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή».
• Διατήρηση εγγραφής και εποπτείας στο Υπουργείο Εργασίας: Ο θεσμός των ταμείων προνοίας «αποτελεί από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των κοινωνικών εταίρων, συνιστά βασικό όρο απασχόλησης και τυγχάνει διαχείρισης από εργοδότες και εργοδοτούμενους και η ιδιαίτερη αυτή φύση του δεν επιτρέπει την παρείσφρηση οποιουδήποτε τρίτου μέρους» σημειώνεται. 
• ΑΤΑ: Υποστηρίζεται ότι η παραχώρησή της αποτελεί παρωχημένο και αναχρονιστικό θεσμό που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις. 
• Παράνομη και αδήλωτη απασχόληση: Καλείται το Υπουργείο Εργασίας να μεριμνήσει για πιο αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας. 
• Απασχόληση αλλοδαπών: Ζητείται η συνέχιση της ανανέωσης και έκδοσης νέων αδειών απασχόλησης.
 
Τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και επέκτασης των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης.

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/324437/dodekalogos-protaseon-oev-stin-yp-ergasias#sthash.EdvsB5Fz.dpuf

1 σχόλιο:

  1. Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων στην εταιρεία ΑΦΡΟΣΤΡΩΜ και η απεργία έληξε. Ομόφωνα οι εργαζόμενοι αποδέκτηκαν πρόταση για ανανέωση της συλλογικης σύμβασης η οποία ανταποκρινόταν στις προσδοκίες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή