Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Αφροστρόμ, κατώτατος μισθός και συνέντευξη Κυρίτση

Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων στην “Aphrostrom”
Με επιτυχία έληξε η διήμερη στάση εργασίας (26 και 27 Ιουλίου) των εργαζομένων στην εταιρεία “Aphrostrom” αφού ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους.
Συγκεκριμένα, κατατέθηκε στους εργαζόμενους και στη διεύθυνση της εταιρείας μεσολαβητική πρόταση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας την οποία αποδέχτηκαν και οι δύο πλευρές.
Σύμφωνα με την πρόταση, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του Συνδικαλιστικού Κινήματος για επαναφορά των μισθών του προσωπικού θα δοθούν οι πιο κάτω αυξήσεις:
-Από 1/1/2016 αύξηση 3% πάνω στους υφιστάμενους μισθούς.
-Από 1/1/2017 αύξηση 3% πάνω στους υφιστάμενους μισθούς.
-Από 1/1/2018 αύξηση 2% πάνω στους υφιστάμενους μισθούς.
Σε ότι αφορά το ωράριο εργασίας:
-Μέχρι 31/12/2016 οι εργάσιμες ώρες θα είναι 40 εβδομαδιαίως.
-Μέχρι 31/12/2017 οι εργάσιμες ώρες θα είναι 39.
-Μέχρι 31/12/2018 οι εργάσιμες ώρες θα είναι 38.
Σε ότι αφορά την υπερωριακή απασχόληση, από 1/1/2017 μέχρι τις 31/12/2018 εάν το προσωπικό κληθεί τις καθημερινές να εργαστεί πέραν του κανονικού ωραρίου εργασίας θα αποζημιωθεί την 1 ώρα προς 1 μέχρι τις 40 ώρες και την 1 ώρα προς 1,5 πέραν των 40 ωρών. Για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες θα αποζημιωθεί την 1 ώρα προς 2.
Τέλος, η συζήτηση για την ανανέωση και επικαιροποίηση της Συλλογικής Σύμβασης θα συνεχιστεί στα πλαίσια των διαδικασιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

PEO
Ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι από τους ψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα θα μπορούσε να υπάρξει μια μείωση της τάξεως του 20%, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.
Brexit
Παράλληλα, ο  Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ ανέφερε με αισιοδοξία ότι όχι μόνο δεν θα πληγεί η Κύπρος από την απόφαση των Βρετανών για έξοδο τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά μπορεί και να επωφεληθεί από την εν λόγω εξέλιξη.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και στην εκπομπή Capital Today, ο κ. Τσιακκής εξήγησε πως ανάλογα και με την κατάληξη που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις, είναι πολύ πιθανόν κάποιος αριθμός αγγλικών εταιρειών, οι οποίες θα θελήσουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά, να ανοίξουν υποκαταστήματα σε άλλες χώρες ή να μετακινηθούν από το Λονδίνο στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή η Κύπρος μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάτι τέτοιο για πολλούς λόγους αφού:
- Η Κύπρος έχει υιοθετήσει το αγγλικό φορολογικό σύστημα. Επομένως, οι εταιρείες της Αγγλίας είναι εξοικειωμένες με το οικονομικό σύστημα της Κύπρου, άρα είναι πολύ πιο εύκολο να μετακινηθούν σε ένα σύστημα το οποίο γνωρίζουν, παρά σε ένα διαφορετικό.
- Οι Κύπριοι επιχειρηματίες μιλούν απταίστως την αγγλική γλώσσα.
- Η Κύπρος διαθέτει ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα.
- Διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας.
- Μια εταιρεία μέσα από την Κύπρο έχει το πλεονέκτημα να προσεγγίσει και τις γειτονικές αγορές.
- Η Κύπρος παρέχει ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής.
Προγραμματισμένη αποστολή τον Νοέμβριο στο ΗΒ
Ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων επιτροπών της οικονομίας που υπάρχουν στο ΚΕΒΕ ώστε να καταγράφει η σχέση Κύπρου – Αγγλίας σε όλους τους τομείς, αποφάσισε το ΔΣ του ΚΕΒΕ, δήλωσε ο κ. Τσιακκής.
Ανέφερε μάλιστα πως έχει ήδη προγραμματιστεί αποστολή προς το Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 7-11 Νοεμβρίου, με σκοπό να παρουσιαστούν οι προοπτικές και οι δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος σε εταιρείες του Λονδίνου που είναι πιθανόν  να μετακινηθούν ή να ανοίξουν παραρτήματα σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Πέραν τούτου θα αναδειχθεί και ο ρόλος της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο στην περιοχή.
Ενδιαφέρον για την ΑΟΖ από τον κολοσσό ExxonMobil
Μόνο θετικό μπορεί να είναι το ενδιαφέρον από τον κολοσσό ExxonMobil για την κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ο κ. Τσιακκής.
Δήλωσε πως με την εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνεται το δικαίωμα της ΚΔ να χειριστεί και να αξιοποιήσει μέσα από τις διεθνείς διαδικασίες την αποκλειστική οικονομική της ζώνη και αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι υπάρχουν σοβαρά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Μισθολογικές αυξήσεις
Να δοθούν αυξήσεις εκεί που πρέπει και εκεί όπου δικαιολογούνται, αφού οι εποχές είναι καλύτερες από το 2013, τόνισε ο κ. Τσιακκής.
Αναφερόμενος στο γεγονός πως μετά την έξοδο από το Μνημόνιο οι Συντεχνίες παρουσιάζονται πιο διεκδικητικές στο τραπέζι του διαλόγου και ζητούν σε κάποιες περιπτώσεις αυξήσεις, ο κ. Τσιακκής επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει μια συγκρατημένη και λογική διεκδίκηση αιτημάτων.
Επισήμανε πως υπάρχουν τομείς που κινούνται καλύτερα και μπορούν να δώσουν αυξήσεις όπως για παράδειγμα ο τομέας του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.
Κατώτατος μισθός
Ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι από τους ψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρα θα μπορούσε να υπάρξει μια μείωση της τάξεως του 20% ανέφερε ο κ. Τσιακκής. "Οι εργοδοτικές οργανώσεις είχαμε ζητήσει την μείωση του κατώτατου μισθού γιατί πιστεύαμε πως με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί και η ανεργία".
ΓΕΣΥ
Αναφερόμενος στο θέμα του ΓΕΣΥ, ο κ. Τσιακκής δήλωσε πως όσα έχουν αποφασιστεί από την Κυβέρνηση ήταν αυτά που έπρεπε να ρυθμιστούν.
"Μας ικανοποιούν όσα έχουν αποφασιστεί με την έννοια ότι θα πρέπει να μπούμε πλέον σε ένα εντατικό διάλογο για να αγγίξουμε όλα τα θέματα επί της ουσίας.
Διαφωνούμε στο θέμα του πολυασφαλιστικού. Πρέπει να μπει ξανά στο τραπέζι στο θέμα του πολυασφαλιστικού.
- See more at: http://capital.sigmalive.com/story/12677351#sthash.lKtFI7OZ.dpuf

Καμία μείωση στον κατώτατο μισθό, ξεκαθαρίζει η Υπουργός

Newsit.com.cy
Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΒΕ Μάριου Τσιακκή, σύμφωνα με τις οποίες ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι από τους ψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα μπορούσε να υπάρξει μια μείωση της τάξεως του 20%.
Σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι στα πολύ δύσκολα χρόνια όταν η ανεργία ήταν 16 και 17% δεν έγινε μείωση κατώτατου μισθού και δεν πρόκειται, σημείωσε, να γίνει ούτε τώρα.
Σοβαρές αντιδράσεις διατυπώνει το ΑΚΕΛ

Στο μεταξύ οι δηλώσεις Μάριου Τσιακκή, πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς ΑΚΕΛ, το οποίο με γραπτή ανακοίνωση του Γιώργου Λουκαΐδη, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση να πάρουν θέση απέναντι στην νέα απαράδεχτη, όπως την χαρακτηρίζει, αξίωση της εργοδοσίας.

Επισήμανε δε ότι «πρόκειται για αξίωση διπλά απαράδεκτη αφού ως γνωστό ο κατώτατος μισθός αφορά ορισμένα μόνο επαγγέλματα, στα οποία οι εργαζόμενοι κατά κανόνα είναι συνδικαλιστικά ανοργάνωτοι, χωρίς καμιά άλλη ουσιαστική προστασία».


Συνέντευξη Γ.Γ. ΠΕΟ: Αυτονόητη η διεκδίκηση επαναφοράς μισθών και ωφελημάτων 
--Ικανοποίηση για πορεία ανανέωσης Συλλογικών Συμβάσεων. Θα συγκρουστούμε με εργοδότες αν χρειαστεί
-Νομοθετικές ρυθμίσεις που θα στηρίζουν την εφαρμογή των Συμβάσεων
-Πρέπει να βελτιωθεί η κοινωνική συμπεριφορά της πολιτείας και του κράτους απέναντι στους αδύνατους
-Απαράδεκτο το φαινόμενο εργοδότες να «βαφτίζουν» αυτοεργοδοτούμενους τους υπαλλήλους τους
-Απορρίπτουμε το Νομοσχέδιο για ρύθμιση του ύψους του κρατικού μισθολογίου με Νόμο
-Δεν συζητούμε σε καμιά περίπτωση μειώσεις μισθών. 
-Ελπίζουμε στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ΑΤΑ χωρίς να αναγκαστούμε να συγκρουστούμε για να την προστατεύσουμε
Αυτονόητη θεωρεί ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης τη διεκδίκηση από πλευράς του Συνδικαλιστικού Κινήματος και των εργαζομένων επαναφοράς μισθών και ωφελημάτων που απώλεσαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής του μνημονίου, από τη στιγμή που σημειώνονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.
Απορρίπτει τη ρύθμιση του ύψους του κρατικού μισθολογίου μέσω του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή, χωρίς να διαφωνεί με τη θέση πως η αύξηση του κρατικού μισθολογίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της οικονομίας, ενώ διαφωνεί και με τη θέση της Κυβέρνησης για παραχώρηση του 50% της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο Π. Κυρίτσης εκφράζει ακόμα ικανοποίηση για την πορεία ανανέωσης των Συλλογικών Συμβάσεων, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η Συντεχνία είναι έτοιμη ακόμα και για «σύγκρουση» με τους εργοδότες, εάν χρειαστεί.
Νομοθετικές ρυθμίσεις που θα στηρίζουν την εφαρμογή των Συμβάσεων
Ζητά νομοθετικές ρυθμίσεις που θα στηρίζουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και ξεκάθαρες ρυθμίσεις για την αγορά υπηρεσιών, θέμα για το οποίο, όπως λέει, η συντεχνία ασκεί πιέσεις στο Υπουργείο Εργασίας.
Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, προβαίνοντας σε μια εκτίμηση των όσων συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια, επανέλαβε ότι το κόστος του μνημονίου το έχουν πληρώσει σχεδόν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που καταδεικνύουν ότι η Κύπρος σήμερα έχει τον ψηλότερο ρυθμό επιδείνωσης της κοινωνικής ανισότητας και τον ψηλότερο ρυθμό μείωσης του εργατικού κόστους.
«Θεωρώ αυτονόητο ότι τώρα που τα πράγματα σταθεροποιούνται και το σοκ και οι συνθήκες διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να μιλούμε για επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξης είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν το αυτονόητο, την επαναφορά όσων έχουν παραχωρηθεί με τις ειδικές συμφωνίες που έχουν τελειώσει πλέον, αλλά και εκείνα τα οποία οι εργοδότες σε πολλές περιπτώσεις, αυθαίρετα και λόγω του γεγονότος ότι βρέθηκαν σε θέση ισχύος στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν το 2013 πήραν από μόνοι τους».
Να βελτιωθεί η κοινωνική συμπεριφορά της πολιτείας και του κράτους απέναντι στους αδύνατους
Ταυτόχρονα είπε θα πρέπει να διεκδικηθούν δικαιώματα και αιτήματα που αφορούν τη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς της πολιτείας και του κράτους απέναντι στους αδύνατους και σε όσους φορτώθηκαν το βάρος όλα αυτά τα χρόνια.
Απορρίπτουμε το Νομοσχέδιο για ρύθμιση του ύψους του κρατικού μισθολογίου με Νόμο
Ο ΓΓ της ΠΕΟ επανέλαβε τη διαφωνία του σε σχέση με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση για ρύθμιση του ύψους του κρατικού μισθολογίου με νόμο.
«Συμφωνούμε από θέση αρχής ότι η αύξηση του κρατικού μισθολογίου πρέπει να λαμβάνει υπόψην και τις αντοχές της οικονομίας και τα δεδομένα που υπάρχουν και την ανάγκη να γίνεται μια νοικοκυρεμένη πολιτική. Διαφωνούμε όμως ριζικά με την αυτοματοποίηση αυτής της προσέγγισης, με την προσπάθεια να παραμεριστούν και να καταργηθούν οι διαδικασίες της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της συνομολόγησης συλλογικών συμβάσεων και στη θέση τους να μπουν αυθαίρετες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες σε τελική ανάλυση καταργούν το σύστημα Εργασιακών Σχέσεων που έχουμε δημιουργήσει στην Κύπρο ύστερα από πολλές δεκαετίες και το οποίο όλοι, ακόμα και η ίδια η Κυβέρνηση, το εκθειάζουν ως ένα καλό σύστημα που αποτελεί παράδειγμα για άλλους».
Γι` αυτό, σημείωσε, στον τομέα που η ΠΕΟ εμπλέκεται, δηλαδή στους Ημικρατικούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους ωρομίσθιους, «το απορρίπτουμε πλήρως και ξεκαθαρίσαμε στην Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε κάτι τέτοιο». Και σε ό,τι αφορά τη δημόσια υπηρεσία η ΠΕΟ κάλεσε τα κόμματα να το απορρίψουν ως θέμα αρχής, συμπλήρωσε. Ο Π. Κυρίτσης εξέφρασε την άποψη ότι έχουν προβληματιστεί οι πολιτικές δυνάμεις και «φαίνεται ότι η θέση της Κυβέρνησης δεν βρίσκει και τόσο μεγάλη απήχηση».
Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει η Βουλή να πει «ναι» σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις «που τείνουν να υποβαθμίσουν ή και να καταργήσουν τη συλλογική διαπραγμάτευση και τον κοινωνικό διάλογο».
Το ίδιο το κράτος απορρύθμισε τα ωράρια εργασίας στο λιανικό εμπόριο
Ο ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρθηκε σε αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων υπέρ των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων, που επήλθε λόγω της οικονομικής κρίσης και των κινδύνων που δημιούργησε για τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα φαινόμενα απορρύθμισης της εργασίας. Ακόμα και το κράτος, είπε, «προχώρησε με αποφάσεις για τα καταστήματα απορρυθμίζοντας τα ωράρια εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο».
Να τερματιστεί το φαινόμενο εργοδότες να «βαφτίζουν» αυτοεργοδοτούμενους τους υπαλλήλους τους
Αναφέρθηκε στα προσωπικά συμβόλαια, στη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, ενώ στάθηκε και στο θέμα της αγοράς υπηρεσιών, με τους εργοδότες που χρίζουν, όπως είπε, εργαζόμενους ως αυτοεργοδοτούμενους, για να μην έχουν υποχρέωση κοινωνικής ασφάλισης του εργαζόμενου και παραχώρησης διαφόρων δικαιωμάτων. «Αυτό δυστυχώς το κάνει κανόνα και το ίδιο το κράτος», δίνοντας το παράδειγμα στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να πράττουν το ίδιο.
«Έχουμε ήδη εγείρει στην Υπουργό το θέμα της μίσθωσης υπηρεσιών και έχουμε προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να γίνει επ` αόριστον δεκτό» ανέφερε ο Π. Κυρίτσης. Θα πρέπει, είπε, να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που να ξεκαθαρίζουν με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια απ` ό,τι σήμερα την απαγόρευση της διαδικασίας εργοδότησης εργαζομένων με τη μορφή της αυτοεργοδότησης. «Δυστυχώς αυτή η διαδικασία σήμερα γίνεται από τον διευθυντή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ένα πλαίσιο που είναι κάπως αμφιλεγόμενο και ζοφερό. Εμείς θέλουμε πολύ πιο ξεκάθαρες ρυθμίσεις γι` αυτό το ζήτημα και τις διεκδικούμε και όπου είμαστε οργανωμένοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα επιχειρείται τέτοιας μορφής ρυθμίσεις που απορρυθμίζουν την εργασία και ξεφεύγουν από τα πλαίσια της συλλογικής σύμβασης θα αντιδρούμε και με συνδικαλιστικά μέτρα».
Συνέχισε λέγοντας πως «η Υπουργός ενώ θεωρητικά παραδέχεται και αποδέχεται ότι υπάρχει αυτό το θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, στον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα οποιαδήποτε ένδειξη» και τόνισε ότι η συντεχνία θα συνεχίσει να ασκεί πίεση.
Ικανοποίηση για πορεία ανανέωσης Συλλογικών Συμβάσεων
Σε σχέση με την πορεία της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ εξέφρασε ικανοποίηση. «Σ` ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, που ξεπερνά το 60% αυτή τη στιγμή, ανανεώνουμε συμβάσεις είτε με πλήρη, είτε με μερική επιστροφή, εκείνων που έχουν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες από το 2013. Υπάρχουν και περιπτώσεις που πετυχαίνουμε επιπρόσθετη βελτίωση και βεβαίως είναι εκείνες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που πάνε καλά».
Ανέφερε δε πως το Συνδικαλιστικό Κίνημα σε αυτή τη φάση έχει και μια γενικότερη διεκδίκηση. «Δίνουμε μάχη, ιδιαίτερα στις μεγάλες κλαδικές συμβάσεις, όπως είναι η σύμβαση των οικοδόμων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, για νομοθετικά μέτρα τα οποία να συμφωνηθούν μεταξύ των συντεχνιών, των συνδέσμων εργοδοτών και της Κυβέρνησης, και να προωθηθούν στη Βουλή, τα οποία θα ενισχύουν τη διαδικασία εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης» εξήγησε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, ώστε η συλλογική σύμβαση να θεωρείται «το κατώτατο όριο δικαιωμάτων» ενός εργαζομένου και να μην υπάρχει αυθαιρεσία.
Υπάρχει, εξήγησε, ένα παράδοξο: Για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις, έχουμε τη νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό που σε ένα βαθμό τους προστατεύει. Όμως στους κλάδους που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, αλλά οι εργοδότες δεν τις τηρούν, οι εργαζόμενοι μένουν εντελώς απροστάτευτοι και ούτε καν τον κατώτατο μισθό δεν μπορούν να διεκδικήσουν, άρα πρέπει να στηριχτούν νομοθετικά.
Αυτό, σημείωσε, είναι αναγκαίο σήμερα περισσότερο από πριν, λόγω του ανταγωνισμού από τους κοινοτικούς εργαζομένους και της υπερπροσφοράς εργασίας που δίνει στους εργοδότες τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
«Κάποιες φορές κάνουμε υποχωρήσεις στο θέμα της ανανέωσης της σύμβασης για εκείνους για τους οποίους τηρείται η σύμβαση για να εντάξουμε στη σύμβαση το σύνολο των εργαζομένων. Αυτό το πετύχαμε σε ένα βαθμό στη συμφωνία που κάναμε για τα ξενοδοχεία, όπου επεκτάθηκε ο αριθμός των ωφελημάτων που μπήκαν στους κανονισμούς που υποχρεώνονται οι ξενοδόχοι να εφαρμόζουν νομοθετικά κι αυτό γίνεται τώρα και στη διαπραγμάτευση στην οικοδομική βιομηχανία, όπου γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση και συμφωνία για νομοθετικές ρυθμίσεις που να στηρίζουν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης από όλους τους εργοδότες του κλάδου».
Ωστόσο ο Π. Κυρίτσης είπε πως υπάρχουν και επιχειρήσεις με τις οποίες αυτή η διαδικασία της επαναφοράς αναπόφευκτα προκαλεί συγκρούσεις, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της συντεχνίας σε αυτές τις περιπτώσεις να δώσει μάχες. «Ήδη θα έχετε προσέξει ότι ο φετινός χρόνος είναι μια χρονιά με πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις. Δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας διεκδίκησης επαναφοράς δικαιωμάτων».
«Είμαστε έτοιμοι και για τη σύγκρουση εκεί και όπου αυτό είναι αναγκαίο» είπε.
Δεν συζητούμε σε καμιά περίπτωση μειώσεις μισθών. Ελπίζουμε στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ΑΤΑ
Για το θέμα της ΑΤΑ ο Γ.Γ. της ΠΕΟ ξεκαθάρισε πως η συντεχνία δεν πρόκειται να συζητήσει μείωση των μισθών επειδή μειώθηκε ο τιμάριθμος, σημειώνοντας πως ο πιο βασικός λόγος για τον οποίο υποχώρησε ο πληθωρισμός ήταν οι «σαρωτικές περικοπές» στους μισθούς στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό ακόμα περισσότερο.
«Ενόψει του γεγονότος ότι η οικονομία μπαίνει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αναμένεται να έχουμε και πληθωρισμό από δω και πέρα, οπόταν υπάρχει θέμα πώς αντικαθίσταται η αγοραστική δύναμη των μισθών από τούδε και στο εξής, εκείνο που θα συζητήσουμε είναι τη φόρμουλα με την οποία θα υπολογίζεται και θα δίνεται η ΑΤΑ» εξήγησε.
Υπογράμμισε στη συνέχεια πως ούτε η πρόνοια που υπάρχει στους κρατικούς προϋπολογισμούς και στην πρόταση για το κρατικό μισθολόγιο να αποδίδεται το 50% της ΑΤΑ μόνο, δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή. «Αυτό θα σημαίνει ότι θα φθείρεται η αγοραστική αξία του μισθού διαχρονικά και θα φθείρεται αυτόματα. Υπάρχει ένας παραλογισμός σε αυτό. Αυτή τη στιγμή οι μισθοί στην Κύπρο είναι περίπου κατά το 1/3 βασικοί και κατά τα 2/3 τιμαριθμικό επίδομα. Εάν ίσχυε αυτό το σύστημα που προτείνει η Κυβέρνηση τώρα από το `80 μέχρι σήμερα οι μισθοί μας θα ήταν κατά περίπου 40% μειωμένοι».
Ελπίζουμε, είπε καταλήγοντας ο ΓΓ της ΠΕΟ, ότι θα βρεθεί μια ρύθμιση που θα είναι αποδεχτή από όλους και δεν θα χρειαστεί να προστατεύσουμε την ΑΤΑ με μέτρα και κινητοποιήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου