Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ανακοινώσεις ΠΕΟ

Να σεβαστούν τις υπογραφές τους ΟΕΒ και ΚΕΒΕ στο θέμα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες
“Δυστυχώς, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ με τις ανακοινώσεις τους επιτίθενται για ακόμη μια φορά ενάντια στους εργαζόμενους και την προσπάθεια τους για προστασία του δημόσιου πλούτου και ταυτόχρονα επαναφέρουν τη θέση τους για ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας”, καταγγέλλει η ΠΕΟ με ανακοίνωση που εξέδωσε στην οποία εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών.
Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, οι δύο Οργανώσεις των εργοδοτών, ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι στους Ημικρατικούς Οργανισμούς αποτελούν εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό της ΑΗΚ, ενώ γνωρίζουν ότι είναι ακριβώς το αντίθετο που συμβαίνει. Οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ είναι οι πρώτοι που έθεσαν την ανάγκη λήψης μέτρων για λειτουργικό, διοικητικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό του οργανισμού. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ξεπούλημα όσο – όσο του δημόσιου πλούτου στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο όπως το προωθεί η κυβέρνηση. Αν το μόνο που ένοιαζε τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ, όπως τους κατηγορεί το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ, ήταν τα κεκτημένα τους, τότε θα έπαιρναν αυτά που τους δίνει η κυβέρνηση και θα βολεύονταν», ξεκαθαρίζει η ΠΕΟ.
Συνεχίζοντας, καταγγέλλει πως σ’ ότι αφορά το θέμα της ποινικοποίησης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, έχει γίνει πλέον συνήθεια για τις την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι σε δημόσιους Οργανισμούς κοινής ωφέλειας λαμβάνουν δράσεις με στόχο την προστασία του δημόσιου πλούτου να επανέρχονται σ’ αυτό το θέμα.
«Αυτή η στάση έκδηλα υποδηλώνει ένα αντεργατικό αυταρχισμό ο οποίος όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των εξελίξεων σε πνεύμα αυτοσυγκράτησης και ψυχραιμίας αλλά το αντίθετο. Η ολοένα και εντεινόμενη απαίτηση τους για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών, στην ουσία έχει ένα και μοναδικό στόχο. Να καταστήσει παράνομο και ποινικά καταδικαστέο το δικαίωμα της απεργίας», επισημαίνει η ΠΕΟ.
«Θέλουμε να θυμίσουμε στις δυο Οργανώσεις ότι το θέμα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες έχει ρυθμιστεί από το 2004 με ειδική συμφωνία που είναι επέκταση του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων. Αυτή η συμφωνία φέρει την υπογραφή και της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ και εμείς αναμένουμε ότι θα σεβαστούν αυτή τους την υπογραφή. Τέτοιες θέσεις εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τις αποδεχθούμε. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να θέσει τέλος σ’ αυτή την προσπάθεια δηλώνοντας ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και ότι το θέμα είναι ρυθμισμένο επαρκώς με τη συμφωνία του 2004», τονίζει η ΠΕΟ.

Η ΠΕΟ θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών
Η απόφαση που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Ιανουαρίου για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ αποτελεί ουσιαστικά απόφαση για την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του οργανισμού. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση στην πράξη ετοιμάζει το έδαφος προς τους επίδοξους αγοραστές και μάλιστα για να τους προσφέρει εκείνο το κομμάτι της ΑΗΚ που είναι το προσοδοφόρο και το κερδοφόρο.
Η ΠΕΟ, σημειώνει για ακόμα μια φορά τη κάθετη αντίθεση της, στις επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες είναι σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας, αφού όπως έχει αποδεχθεί από εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκούς και τεχνοκράτες, οι επιλογές της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ενίσχυση των ξένων μεγάλων ιδιωτικών μονοπωλίων στο τομέα του ηλεκτρισμού, σε απώλεια δημόσιου πλούτου και δημόσιων εσόδων.
«Χαιρετίζουμε την αποφασιστική και σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων στην ΑΗΚ ενάντια σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ.
Η Ομοσπονδίας ξεκαθαρίζει τέλος πως η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις είναι μάχη για το κοινωνικό συμφέρον, είναι μάχη για να μην οδηγηθούμε στα φαινόμενα άλλων χωρών όπου μετά τις ιδιωτικοποιήσεις είδαν τις τιμές στο ρεύμα και τις τηλεπικοινωνίες να εκτοξεύονται και η ΠΕΟ θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις αυτή τη μάχη.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ χαιρετίζει την ενότητα των εργαζομένων σε ΑΗΚ και ΑΤΗΚ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις
Την επίτευξη ενότητας των εργαζομένων στην ΑΗΚ και τώρα στη ΑΤΗΚ χαιρετίζει η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, καλώντας τους, παράλληλα, να εντείνουν την αντίδραση τους μέσω κινητοποιήσεων για να ευαισθητοποιήσουν περαιτέρω τους πολίτες και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων. «Η συμπερίληψη των ιδιωτικοποιήσεων στο μνημόνιο που συμφώνησαν Τρόικα και κυβέρνηση Αναστασιάδη τον Μάρτη του 2013 έθεσαν σε συναγερμό και εγρήγορση τη ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ γιατί γνώρισε ότι τυχόν υλοποίηση αυτής της πρόνοιας θα είναι καταστροφική για την οικονομία. Τέθηκε επικεφαλής του αγώνα για να μην περάσει ο νόμος πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις ο οποίος δυστυχώς ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία από την Βουλή τον Μάρτιο του 2014» αναφέρει σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ καλεί επίσης πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ και να αποτρέψουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει με το διαχωρισμό της ΑΗΚ τις προϋποθέσεις να κάνει το ίδιο.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως για την ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ η ψήφιση του νόμου πλαισίου για τις αποκρατικοποιήσεις δεν ήταν και το τέλος της διαδρομής και για αυτό εντατικοποίησε τις προσπάθειες και τον αγώνα της προκειμένου να επιτύχει την ενότητα των εργαζομένων και κοινωνικές συμμαχίες ικανές να αποτρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
Σημειώνει ακόμα ότι παρ’ όλες τις αντιδράσεις των εργαζομένων, των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων η κυβέρνηση προχώρησε με την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων της Α.Λ.Κ., το νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ και την κατάθεση νομοσχεδίου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ - ΑΝΕΡΓΙΑ
Σε χθεσινή ανακοίνωση της η Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο ήταν 44,550. Σε σχέση με το προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 948 άτομα, ενώ σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο του 2014 μειώθηκαν κατά 3,336 άτομα.
Παράλληλα η Eurostat ανακοίνωσε χτες ότι η ανεργία στη Κύπρο τον Νοέμβριο ανήλθε στο 15,8 %. Σε σχέση με το προηγούμενο μήνα η ανεργία αυξήθηκε κατά 0,4% ενώ σε σχέση με το περασμένο Νοέμβριο του 2014 μειώθηκε κατά 0,6%.
Η Κύπρος συνεχίζει να καταλαμβάνει την 3η χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα και την Ισπανία και την 4η χειρότερη σε όλη την Ε.Ε.
Ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος, με το ποσοστό να φτάνει το 32.6%, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο Ευρωζώνης που είναι 22,5% και Ε.Ε. που είναι 20 %.
Την ίδια ώρα, από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας συνεχίζουν να χειροτερεύουν.
Οι μακροχρόνια άνεργοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 3ο τρίμηνο του 2015 που δημοσιεύτηκε στο τέλος Δεκεμβρίου, το ποσοστό στο σύνολο των ανέργων όσων παραμένουν άνεργοι για πάνω από 6 μήνες έφτασε το 62,5%.
Το γεγονός ότι πολλοί άνεργοι δεν καταφέρνουν να βρουν εργασία παρά τις προσπάθειες που κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τους αποθαρρύνει να εγγράφονται στους καταλόγους. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο του 2015 ήταν 43602 άτομα σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία ενώ για τον ίδιο μήνα η Eurostat στη χτεσινή της ανακοίνωση τους υπολογίζει στα 66000 άτομα.
Στις στατιστικές και έρευνες για την ανεργία δεν υπολογίζονται όσοι μεταναστεύσαν, οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι περίπου 30 χιλιάδες άτομα. Η Eurostat πρόσφατα κατέγραψε τη Κύπρο ως τη χώρα με τους μεγαλύτερους αριθμούς μετανάστευσης στην Ε.Ε.
Το συμπέρασμα που εξάγεται από την ανάγνωση των αριθμών είναι ότι η ανεργία παραμένει σταθερά σε πολύ ψηλά επίπεδα χωρίς ουσιαστικά οποιαδήποτε αισθητή τάση μείωσης της, ακόμα και σε μια περίοδο που εμφανίζεται θετικός ρυθμός ανάπτυξη, έστω και ισχνός.
Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, η οποία να οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η έλλειψη τέτοιου σχεδιασμού και η προσκόλληση της κυβέρνησης σε αντιαναπτυξιακές πολιτικές σκληρής λιτότητας, δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και πραγματική αναστροφή των δεδομένων.
8 Ιανουαρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου