Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Στάση εργασίας στην εταιρεία λεωφορείων Ζήνων, Φακοντής για λιανικό εμπόριο, ΣΕΚ για τιμές καυσίμων

ΣΕ 24ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ 1Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ «ΖΗΝΩΝ» ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

ΚΥΠΕ - Φανίτσα Ζαννέττου - Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 26/1/2016 19:33

Σε 24ωρη στάση εργασίας κατέρχονται τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία «Ζήνων» στη Λάρνακα, αφού η εταιρεία αρνήθηκε να επαναφέρει τη συλλογική σύμβαση, ως όφειλε, μετά τη λήξη τον Δεκέμβριο του 2015, του Μνημονίου Συμφωνίας που  υπεγράφη μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Σε γραπτή ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ , ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ και  ΔΕΟΚ αναφέρεται ότι σε σημερινή συνάντηση που πραγματοποίησαν με την διοίκηση της εταιρείας «Ζήνων» τους «ανακοινώθηκε η άρνηση της εταιρείας όπως επαναφέρει τη Συλλογική Σύμβαση».

Προστίθεται ότι «οι εργαζόμενοι με βάση το Μνημόνιο Συμφωνίας που έγινε το Σεπτέμβριο του 2014, συμφώνησαν μισθολογικές μειώσεις για να συνδράμουν στις οικονομικές δυσκολίες της εταιρείας. Το Μνημόνιο Συμφωνίας έληξε στις 31/12/2015 και ο μισθός τους θα επανερχόταν από τον Ιανουάριο του 2016. Στο Μνημόνιο οι εργαζόμενοι παραχώρησαν ακόμη το πενθήμερο πλαίσιο εργασίας και εργάζονται επταήμερο σε πενθήμερο πλαίσιο, ευελιξία στις κάρτες δρομολογίων και μείωση της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης, τα οποία με βάση τη συμφωνία δεν επανέρχονται».

Ως εκ τούτου, αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση «οι εργαζόμενοι και οι συντεχνίες τους μη έχοντας άλλη λύση από την προάσπιση της Συλλογικής Σύμβασης και το σεβασμό των συμφωνηθέντων, αποφάσισαν όπως κατέλθουν σε  24ωρη  στάση εργασίας τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 από τις πέντε τα ξημερώματα. Οι εργαζόμενοι με τις συντεχνίες τους καλούν την Εταιρεία έστω και την υστάτη να σεβαστεί τη Συλλογική Σύμβαση και την υπογραφή της και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα».

Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για να αξιολογήσει τις εξελίξεις και να λάβει αποφάσεις.

Οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι, καταλήγει η ανακοίνωση «εκφράζουν τη λύπη τους για την ταλαιπωρία των επιβατών, για την οποία δεν φέρουν καμιά ευθύνη».

Βάζουν υπαλλήλους να υπογράφουν διπλά συμβόλαια πρόσληψης
Χαράλαμπος Μιχαήλ  26/01/2016 16:13

Reporter.com
Σωρεία ανώνυμων καταγγελιών για τον εκβιασμό υπαλλήλων για την υπογραφή διπλών συμβολαίων απασχόλησης κάνει λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

Μιλώντας στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ο Αντρέας Φακοντής επισήμανε πως οι εργοδότες για να εμφανίζονται νόμιμοι σε ενδεχόμενους ελέγχους αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να υπογράφουν συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο θα απασχολούνται 38 ώρες την εβδομάδα με μηνιαίο μισθό τα €870 και αύξηση με το πέρας του εξαμήνου στα €924.

Παράλληλα και με την απειλή της μη πρόσληψης ή απόλυσης, εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να υπογράφουν και δεύτερο συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο θα απασχολούνται 50 ώρες την εβδομάδα και με απολαβές πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που αφορούν δύο ή τρεις μεγάλες επιχειρήσεις, ο κ. Φακοντής ανέφερε πως δυστυχώς το εν λόγω πρακτική ακολουθείται σε μεγάλη έκταση στην Κύπρο, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι υπό τον φόβο απόλυσης και οδήγησης τους στην ανεργία δεν προβαίνουν σε επώνυμες καταγγελίες.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας έκανε μάλιστα λόγο για μη αποτελεσματικούς και τακτικούς ελέγχους από τους επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας. Επεσήμανε, επίσης, πως τις εν λόγω ανώνυμες καταγγελίες τις έχει θέσει ενώπιον του αρμόδιου Υπουργείου.

Πέραν της ύπαρξης διπλών συμβολαίων απασχόλησης, ο κ. Φακοντής ανέφερε πως έχει ενώπιον του καταγγελία εργαζομένου σύμφωνα με την οποίαν ο εργοδότης αρνήθηκε να καταβάλει το επίδομα άδειας στους υπαλλήλους του για το 2015, ενώ ενημέρωσε σχετικά τους ενδιαφερομένους πως δεν πρόκειται να το πράξει ούτε και το 2016.

ΣEK: Σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα τιμολόγησης των καυσίμων

Υποστηρίζουν ότι παραπλανείται το καταναλωτικό κοινό
Inbusiness

 
«Αδυναμίες και ανικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης» βλέπει η ΣΕΚ στο σύστημα τιμολόγησης καυσίμων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αγοράζουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους υπερτιμολογημένα προϊόντα.
Σε σχετική ανακοίνωση, η ΣΕΚ αναφέρει ότι κατά την περίοδο 8 Δεκεμβρίου 2015 έως και 15 Ιανουαρίου 2016, ενώ οι τιμές για την αμόλυβδη 95 οκτανίων θα έπρεπε να μειωθούν κατά 3,90%, μειώθηκαν μόνο κατά 2,12%.
Όταν αυξάνεται η διεθνής τιμή του πετρελαίου η τιμή των καυσίμων αυξάνεται αυθημερόν, ενώ όταν υπάρχει μείωση, οι λιανικές τιμές κατεβαίνουν με καθυστέρηση ή και καθόλου, αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί τους καταναλωτές, οι οποίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους.
«Φαίνεται πως υπάρχει σοβαρή εκμετάλλευση του καταναλωτικού κοινού» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, ενώ παρατίθεται απόσπασμα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το 2014, που εντοπίζει αδυναμίες στη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου των τιμών πετρελαιοειδών.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα καύσιμα επιβαρύνονται και με ψηλές φορολογίες, ενώ παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Ενέργειας να δώσει λύσεις και παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να τεκμηριώσει το καρτέλ στα καύσιμα, το θέμα εξακολουθεί να υπάρχει.
Η ΣΕΚ εκφράζει την αγωνία της για αυτή την κατάσταση και καλεί την πολιτεία να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα της ακρίβειας αλλά και της πιθανής αισχροκέρδειας που γίνεται σε βάρος του καταναλωτικού κοινού, καταλήγει η ανακοίνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου