Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΟΕΒ για ρύθμιση περιορισμού των απεργιών και ΣΕΚ για μεγαλοϊδιοκτήτες που δεν πληρώνουν φόρο ιδιοκτησίας

ΟΕΒ: Oι απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες πρέπει επιτέλους να ρυθμιστούν με νόμο
Nomisma.com.cy
13 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:30
Οι επανειλημμένες απρόκλητες και κοινωνικά ανάλγητες δυναμικές κινητοποιήσεις από μικρές ομάδες προνομιούχων εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού (ενός από τους βασικότερους βραχίονες της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου), έχουν πλέον πείσει και τους πιο δύσπιστους ότι οι απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες πρέπει επιτέλους να ρυθμιστούν με νόμο.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) έχει ετοιμάσει και καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η λήψη απεργιακών μέτρων, θα προστατεύεται επαρκώς η οικονομική δραστηριότητα και κυρίως το κοινωνικό σύνολο από ασύδοτες και καταχρηστικές συμπεριφορές εργαζομένων σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

Οι θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, και κυρίως των δεκάδων χιλιάδων ανέργων, κινδυνεύουν να πάνε χαμένες στο βωμό στενά επαγγελματικών συμφερόντων αμελητέου αριθμού εργαζομένων που νέμονται τον εθνικό πλούτο και τον μεταχειρίζονται ως προσωπική τους περιουσία.

Η ΟΕΒ ρωτά: Για πόσο ακόμα το κράτος θα ανέχεται αυτή την κατάσταση αφήνοντας κοινωνία και οικονομία όμηρους ασύδοτων συμπεριφορών;


ΣΕΚ: 33639 μεγαλοϊδιοκτήτες δεν πλήρωσαν τους φόρους
Κατά το 2014 το κράτος εισέπραξε €104 εκ. επί συνόλου €135 εκ
Inbusiness.com

Να πληρώσουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες όσα τους αναλογούν, κάνει λόγο η ΣΕΚ σε ανακοίνωσή της. Με βάση επίσημα αριθμητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, όπως αναφέρει, προκύπτει ότι, σε σύνολο 273052 ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, οι 33639 δεν πλήρωσαν τους φόρους που τους αναλογούσαν. 
 Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στις υψηλές βαθμίδες φορολόγησης αφού διαθέτουν περιουσία που σε σημερινές αξίες αρχίζουν από €5 εκ. και άνω. 
Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, λόγω αυτής της κακής και απαράδεκτης συμπεριφοράς των συγκεκριμένων μεγαλοϊδιοκτητών το κράτος εισέπραξε το 2015 €85.8 εκ. από τα €130 εκ. που προϋπολογίσθηκαν, ενώ η ίδια συμπεριφορά επιδείχθηκε δυστυχώς και το 2014 όταν το κράτος εισέπραξε €104 εκ. επί συνόλου €135 εκ. εκδοθέντος φόρου. 
Όπως αναφέρει, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να προβληματίσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη βουλή που ψηφίζει τις συγκεκριμένες φορολογίες. 
«Αυτή η συμπεριφορά των μεγαλοϊδιοκτητών εκτοξεύει το κράτος μακριά από τις εισπρακτικές του στοχεύσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρωστία των δημοσίων ταμείων, τα οποία για να ορθοποδήσουν χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ», αναφέρει η ΣΕΚ. 

Τέλος, επισημαίνει ότι η  μη έγκαιρη καταβολή της συγκεκριμένης φορολογίας, (η οποία επιβαρύνεται με τόκους), αποτελεί αστικό αδίκημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου