Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΠΕΟ για ανεργία και Μεγαλοκαταστηματάρχες για το παράνομο άνοιγμα τις Κυριακές

ΠΕΟ Προς Κυβέρνηση

Οι μακροχρόνια άνεργοι κινδυνεύουν περισσότερο από την φτώχεια - Ποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται


Offsite.com

Την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της μισθωτής απασχόλησης ζητά με ανακοίνωσή της η ΠΕΟ στην οποία προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι "η απαθής παρακολούθηση της συνεχούς διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας και της απορρύθμισης της εργασίας δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης, για την οποία θα έχει την ευθύνη".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επισημαίνεται ότι η Κύπρος, από το 2ο τρίμηνο του 2013 μέχρι και το 2ο του 2015, είχε το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας σε όλη την ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι μακροχρόνια άνεργοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας».
Προστίθεται ότι «στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύεται ότι στην Κύπρο αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε βάρος της σταθερής, μόνιμης εργασίας».
Υπενθυμίζει ότι εδώ και πολύ καιρό, από κοινού οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώνεις, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, ζητούν την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που να δημιουργούν στους εργοδότες υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου με διατάξεις για ίση μεταχείριση των εργαζομένων, την εισαγωγή δεσμευτικών ελάχιστων επιπέδων όρων απασχόλησης, σε ό,τι αφορά κατώτατο μισθό, τρόπο αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, υποχρεωτικές αργίες και 13ο, μέτρα πάταξης της αδήλωτης εργασίας, καθώς και την νομοθετική ρύθμιση των χαρακτηριστικών που ορίζουν την σχέση εργασίας εργοδότη - εργοδοτούμενου.
«Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα», αναφέρει η ΠΕΟ, προσθέτοντας ότι «είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά αυτά τα φαινόμενα και να τερματιστεί αυτός ο κατήφορος».
Σε διαφορετική περίπτωση, συμπληρώνει, «η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η απαθής παρακολούθηση της συνεχούς διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας και της απορρύθμισης της εργασίας δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης, για την οποία θα έχει την ευθύνη».


Δεν παραβιάζουν Σύνταγμα ούτε αποφάσεις Ανωτάτου
24h.com.cy
Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, μικρές και μεγάλες, δεν παραβιάζουν ούτε το Σύνταγμα ούτε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Σε αυτό κυρίως εστιάζουν σε κοινή ανακοίνωση τους αναφορικά με τα ωράρια λειτουργίας καταστημάτων, η Ένωση Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου, το Παγκύπριο Σωματείο Φρουταριών και Ομάδα Καταστηματαρχών Τουριστικής Περιοχής Γερμασόγειας.
Όπως αναφέρουν, οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν με συνέπεια τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, που είναι το μόνο αρμόδιο σώμα για ρύθμιση των ωραρίων των καταστημάτων, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο στις 3 Δεκεμβρίου 2015.
«Οι προσπάθειες τώρα μερικών Βουλευτών να εκφοβίσουν με την ψήφιση αχρείαστων, σκληρών και δυσανάλογων ποινών που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν, θυμίζει καταστάσεις ολοκληρωτικών καθεστώτων. Δυστυχώς, οι Βουλευτές αυτοί θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω του συντάγματος και των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου και καταπατούν τα συνταγματικά δικαιώματα καταστηματαρχών και εργαζομένων, αγνοώντας ταυτόχρονα τις προτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του καταναλωτικού κοινού αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας», προσθέτουν.
Οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι του λιανικού εμπορίου αναφέρουν, τέλος, ότι οι επιχειρήσεις θα σεβαστούν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως σεβάστηκαν και την πρώτη του απόφαση.
Πηγή: KYΠΕ

- See more at: http://www.24h.com.cy/economy/item/112947-den-paraviazoun-syntagma-apofasis-anvtatou.html#sthash.lN5UnCcc.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου