Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΣΥΚΙ - όριο στο αριθμό ασθενών που θα εξετάζουν οι γιατροί. Εθελούσιες αποχωρήσεις από Συνεργατισμό και Τράπεζα Κύπρου

ΠΑΣΥΚΙ: Οι γιατροί δεν θα εξετάζουν πέραν των 30 ασθενών - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/303412/pasyki-oi-giatroi-den-tha-eksetazoun-peran-ton-30-asthenon#sthash.XB0v4bco.dpuf

Όριο στον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζουν καθημερινά βάζουν οι Κυβερνητικοί γιατροί.

Με απόφαση της ΠΑΣΥΚΙ η οποία έχει ήδη κοινοποιηθεί στα μέλη της με εγκύκλιο και προς το διευθυντή ιατρικών Υπηρεσιών αλλά και τον Υπουργό Υγείας από της 8 Ιανουαρίου, δεν πρόκειται να εξετάζουν πέραν των 20 ασθενών ανά ειδικό γιατρό και 30 ασθενών ανά γενικό γιατρό καθημερινά. 

Η απόφαση των γιατρών ερμηνεύεται ότι οι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία αν δεν προλάβουν να είναι στη λίστα μέχρι το αριθμό που οι ίδιοι έθεσαν ως οριο τότε θα πρέπει να επανέλθουν. 

Η ΠΑΣΥΚΙ, καλεί τους γιατρούς όπως από την 1η Φεβρουαρίου, δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα, να μην  εξετάζουν στα εξωτερικά ιατρεία αριθμό ασθενών μεγαλύτερο του καθορισμένου από το Διοικητικό της Συμβούλιο. 

Αναφέρεται ότι και βάσει των διεθνών δεδομένων ένας γιατρός δεν μπορεί να εξετάζει πέραν των 25 ασθενών την ημέρα και αυτό επειδή πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος για λάθος διαγνώσεις. 

«Πεποίθηση του Διοικητικού Συμβουλίου και του συνόλου του ιατρικού κόσμου είναι ότι έχουμε πλέον φτάσει σε κομβικό σημείο, χωρίς λύση στα σοβαρότατα καθημερινά λειτουργικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων και κέντρων υγείας και έχουν σχέση με την παροχή ποιοτικής ιατρικής στο επίπεδο που αρμόζει στους συμπολίτες μας και αξιοπρεπείς ασφαλείς  συνθήκες εργασίας»,

Οι ιατροί, προειδοποιεί η ΠΑΣΥΚΙ, κουράστηκαν να είναι το εξιλαστήριο θύμα για τα κακώς έχοντα του συστήματος αλλά και της αδυναμίας της εργοδοτικής πλευράς να δώσει ικανοποιητικές λύσεις. 

Μοναδικός σκοπός της απόφασης που λήφθηκε για την εφαρμογή της οδηγίας είναι η παροχή ασφαλούς ποιοτικής ιατρικής προς τους συμπολίτες μας, όπως και η ασφάλεια και οι αξιοπρεπείς συνθήκες των ιδίων των ιατρικών λειτουργών, αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ.

Μικρής κλίμακας στο τραπέζι των διοικήσεων
Σχέδια εθελουσίας από Συνεργατισμό και Τρ. Κύπρου

Λευκωσία: Χρόνος ριζικών αλλαγών και δημιουργίας νέων δεδομένων θα είναι το 2016 για τις τράπεζες, τον Συνεργατισμό, τους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση το συνδικαλιστικό κίνημα. 

Στο πλαίσιο της λειτουργικής αποδοτικότητας οι σχεδιασμοί του Συνεργατισμού και των τραπεζών επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσωπικού και βεβαίως στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στη βελτίωση των εσόδων τους.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας-ΣΚΤ εντός του χρόνου καλείται να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της, που αφορούν τη μείωση των καταστημάτων της στα 200 μέχρι τον Ιούνιο του 2017, από σύνολο 251 που λειτουργούν σήμερα. Συνάμα, η ΣΚΤ θα πρέπει να περιορίσει το προσωπικό και η επιλογή που μελετάται είναι η εξαγγελία σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων.

Συναφείς πληροφορίες του «Φ» κάνουν λόγο για σχέδιο μικρής κλίμακας, που θα στοχεύει στην έξοδο περίπου 150 εργαζομένων σε σύνολο 2.700 εργοδοτουμένων.

Εκτιμάται ότι αυτοί οι σχεδιασμοί της ΣΚΤ θα ολοκληρωθούν το προσεχές φθινόπωρο, κατόπιν διαβούλευσης με το συνδικαλιστικό κίνημα. Η μείωση των καταστημάτων και του προσωπικού είναι οι δύο υποχρεώσεις που καλείται να υλοποιήσει η διοίκηση της Συνεργατικής, όπως αυτές περιλαμβάνονται στη λίστα δεσμεύσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την έγκριση του πρόσφατου σχεδίου οικονομικής στήριξης του Συνεργατισμού από το κράτος. 

Σε δεύτερο πλάνο, σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου, η διοίκηση, αυτή την περίοδο, εστιάζει την προσοχή της στην αξιολόγηση του προσωπικού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου μήνα. Ακολούθως, όπως πληροφορούμαστε, με γνώμονα τα αποτελέσματα, η διοίκηση θα δρομολογήσει τους επόμενους σχεδιασμούς της, που περιλαμβάνουν μετακινήσεις προσωπικού στο πλαίσιο της αποδοτικότερης αξιοποίησής του. 

Στο βάθος των σχεδιασμών της ΣΚΤ μελετάται και η εξαγγελία ενός ακόμη σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης. Η Τράπεζα Κύπρου εργοδοτεί περίπου 4.360 εργαζόμενους και στόχος είναι η συρρίκνωση του προσωπικού σε επίπεδο γύρω στις 4.000 άτομα μέχρι τέλος του 2017. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας περιλαμβάνεται διάταξη για περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 200 άτομα. 

Ως γνωστό, η Τράπεζα Κύπρου από τον Γενάρη του 2013 μέχρι τώρα εφάρμοσε δύο σχέδια εθελούσιας εξόδου. Ένα τον Γενάρη, όταν αποχώρησαν πέραν των 200 τραπεζοϋπαλλήλων και, ακολούθως, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, εφάρμοσε νέο σχέδιο με το οποίο αποχώρησαν 1.370 υπάλληλοι. 

Επίσης, σχέδιο εθελούσιας εξόδου μελετά η Alpha Bank και γίνεται διαβούλευση με τη μητρική τράπεζα στην Ελλάδα. Η Alpha Bank Κύπρου απασχολεί περίπου 1.000 άτομα και διατηρεί 23 καταστήματα. 

Καταληκτικά, σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης λειτούργησε τον περασμένο Δεκέμβρη η Ελληνική Τράπεζα, χωρίς να πετύχει τον στόχο που έθεσε, περίπου 100 άτομα, αφού εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόλις 35 άτομα σε σύνολο 1.400 εργαζομένων. Πληροφορίες φέρουν την Ελληνική να μελετά το ενδεχόμενο εξαγγελίας και νέου σχεδίου εντός του 2016.


Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/296313/schedia-ethelousias-apo-synergatismo-kai-tr-kyprou#sthash.5HSmpeiL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου