Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Απεργιακή καταιγίδα από Cyta και ΑΗΚ


24 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 16:30
www.nomisma.com.cy

Η παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων έξω από τη Βουλή την ώρα που στην Επιτροπή Οικονομικών θα συνεχιζόταν η νομοτεχνική μελέτη του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο οι συντεχνίες θα προσπαθήσουν να βάλουν όπως πιστεύουν φρένο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών.
Οι αντιδράσεις με προπηλακισμούς βουλευτών δημοσιογράφων και άλλων δημιούργησε μια εκρηκτική κατάσταση εντός και εκτός του κτηρίου της Βουλής, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί τις επόμενες μέρες έως και την κορύφωση που θα είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Οι συντεχνίες σε Cyta και ΑΗΚ προχωρούν ακάθεκτες με την ανανέωση μέρα παρά μέρα των απεργιακών μέτρων.
Στην ΑΗΚ μετά την τρίωρη στάση εργασίας και το ολοήμερο λουκέτο στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της τα απεργιακά μέτρα συνεχίζονται και την Τρίτη.
Ήδη όπως έχει αποφασισθεί από τις συντεχνίες στον οργανισμό από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα κινηθεί στο όρια της μέσης ημερήσιας ζήτησης την περίοδο αυτή.
Στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού θα λειτουργήσουν δυο μονάδες, ενώ στη Δεκέλεια τρεις μονάδες κάτι που αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος της Τρίτη.
Οι συντεχνίες της ΑΗΚ που βρίσκονται υπό καθεστώς απεργιακών μέτρων θα εκτιμούν σε ημερήσια βάση την όλη κατάσταση και αναλόγως  θα λαμβάνουν αποφάσεις για το εύρος των απεργιακών μέτρων της επομένης.
Κλίμα αναβρασμού επικρατεί και στη Cyta οι εργαζόμενοι της οποίας αυθόρμητα κατήλθαν το πρωί σε μονόωρη στάση εργασίας.
Αυτή την ώρα οι συντεχνίες σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις αποφασίζουν για τα επόμενα βήματά τους.
Τα μέλη των συντεχνιών αναμένεται σε λίγο να ανάψουν το πράσινο φως στις ηγεσίες για απεργιακά μέτρα διάρκειας τριών ημερών.

Σκληρή γλώσσα κυβέρνησης
Πρόεδρος : Έρευνα για τα επεισόδια έξω από τη Βουλή
/Templates/00001/data/ΘΕΜΑΤΑ/anastasiadeskali.jpg
24 Φεβρουαρίου 2014, ώρα : 16.00
Ενοχλημένος εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τα σημερινή επεισόδια έξω από τη Βουλή και προχωρεί σε έρευνα. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα επεισόδια που προκλήθηκαν έξω από τη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη.Η Κυβέρνηση σέβεται και υπερασπίζεται τη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και των οργανωμένων συνόλων στη διαμαρτυρία, αλλά δεν θα ανεχθεί τάσεις κατάργησης του κράτους, υπονόμευσης των θεσμών και δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας.
Οι βανδαλισμοί μέσα και έξω από τη Βουλή και οι προπηλακισμοί των μελών της δεν μπορεί και δεν θα γίνουν ανεκτοί, διαμηνύει η κυβέρνηση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για τις αδυναμίες και την ανεπάρκεια που έχει επιδείξει η Αστυνομία στην τήρηση της δημόσιας τάξης και διασφάλισης της λειτουργίας της Βουλής, η οποία αποτελεί τον ύψιστο δημοκρατικό θεσμό.Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της προς τα μέλη του Κοινοβουλίου για το ότι δεν διασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία της Βουλής που αποτελεί το Ναό της Δημοκρατίας και τέθηκε σε κίνδυνο ακόμη και η σωματική ακεραιότητα των βουλευτών. Η Κυβέρνηση θεωρεί απαράδεχτη την όποια απόπειρα εκβιασμού της, θέτοντας υπό ομηρία ζωτικές για την κοινωνία υπηρεσίες, όπως η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η ομαλή λειτουργία των τηλεπικοινωνιών, των λιμένων κ.ά.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τηρήσει κατά γράμμα τον υπάρχοντα Νόμο που αφορά τις ουσιώδεις Υπηρεσίες και έχει ήδη ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τα μέτρα που μπορεί να πάρει για την απρόσκοπτη παροχή τους στον πολίτη.Οι όποιες ανησυχίες μπορεί να υπάρχουν από τους εργαζομένους στους συγκεκριμένους Οργανισμούς θα ακουστούν και θα αξιολογηθούν. Στο τέλος η Βουλή θα κληθεί νʼ αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον του συνόλου.Σε ό,τι την αφορά, η Κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας, διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος επανόδου της χώρας στην ανάπτυξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου