Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Σε 24ωρη απεργία Κύπριοι εργαζόμενοι στις ΒΒ


Την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητούν οι συντεχνίες των εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις, οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και τα μέτρα λιτότητα που μονομερώς, όπως αναφέρουν, λαμβάνει εναντίον τους η Διοίκηση των Βάσεων, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση.
Το πρωί, οι διαμαρτυρόμενοι απέκοψαν για δυόμιση περίπου ώρες την είσοδο στις Βάσεις Ακρωτηρίου, ενώ μικρή ένταση προκλήθηκε όταν οι Αρχές των Βάσεων επενέβηκαν για να τους αποκρίνουν. Τελικά οι απεργοί επέτρεψαν τη διέλευση χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε συνέχεια στο συμβάν.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συντεχνιών ΣΕΚ-ΠΕΟ για θέματα Βρετανικών Βάσεων, Χρίστος Τζιαπούρας, ανέφερε πως οι Βρετανοί συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τις οικονομικές συνθήκες στο νησί, προχωρώντας μονομερώς σε παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, με περικοπές στα ωφελήματα των Κυπρίων εργαζομένων, ενώ οι ίδιοι έλαβαν τον περασμένο Αύγουστο μισθολογικές αυξήσεις.
Ανέφερε ακόμη ότι, τα τελευταία 4 χρόνια οι Βρετανοί έχουν απολύσει 350 Κύπριους και τις θέσεις τους κατέλαβαν Άγγλοι εξαρτώμενοι «και θέλουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα και να επωφεληθούν τα χρήματα από ωφελήματα και τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει έναντι αυτών των εργαζομένων».
Ο κ. Τζιαπούρας κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία «να σταματήσει να παραμένει αμέτοχη», και να μεσολαβήσει για επίλυση του προβλήματος, ενώ έκανε λόγο για κοροϊδία των εργαζομένων από τις Αρχές των Βάσεων, αφού όταν συζητήθηκε το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο, οι Βρετανοί είχα αποστείλει επιστολή ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ λίγο αργότερα απέρριψαν τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου.
Οι συντεχνίες, πρόσθεσε, θα αναμένουν την κάθοδο του νέου Διοικητή των ΒΒ, στις αρχές Μαρτίου, ώστε να δουν τις προθέσεις του ως προς την αντιμετώπιση των αιτημάτων τους και θα ακολουθήσουν Γενικές Συνελεύσεις που θα καθορίσουν και τα επόμενα τους βήματα. 
πηγή: Άστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου