Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ανατροπή της πολεοδομικής πολιτικής

Λευκωσία: Η ανατροπή της πολεοδομικής πολιτικής στην ύπαιθρο είναι από χθες γεγονός και με κυβερνητική βούλα. Ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε τη Δήλωση Πολιτικής η οποία διαφοροποιήθηκε σημαντικά. Ουσιαστικά, όποιος διαθέτει χρήματα και μεγάλες εκτάσεις γης θα μπορεί να κτίσει σχεδόν ολόκληρα χωριά εις βάρος υφιστάμενων.

Η ανατροπή αυτή υλοποιείται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της νέας «Δήλωσης Πολιτικής» η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες κατόπιν και των πιέσεων που άσκησαν μεγάλοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι έθεσαν τα αιτήματά τους και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δείτε εδώ τη νέα «Δήλωση Πολιτικής»

Η Κυβέρνηση δημιουργεί νέες κοινότητες πέραν των υφιστάμενων οι οποίες θα μοιάζουν με μικρές πολιτείες στις οποίες θα μπορεί να βρίσκει κανείς από εστιατόρια μέχρι και καταστήματα, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και γενικά όλα όσα βρίσκει και σε μια πόλη, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εις βάρος των συμφερόντων των υφιστάμενων κοινοτήτων.

Η ανατροπή αυτή υλοποιείται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της νέας «Δήλωσης Πολιτικής» η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες κατόπιν και των πιέσεων που άσκησαν μεγάλοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι έθεσαν τα αιτήματά τους και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη Δήλωση Πολιτικής «επιστρατεύονται» στρατηγικές αναπτύξεις (νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις), μέσω των οποίων ανοίγει ο δρόμος για να παραχωρηθεί στους επενδυτές συντελεστής δόμησης μέχρι και 25% ο οποίος, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φτάσει μέχρι και 35% πολλαπλασιάζοντας την αξία των περιοχών που θα αξιοποιηθούν ή που θα πουληθούν σε άλλους επενδυτές.

Περιοχές εφαρμογής της Δήλωσης Πολιτικής

Η νέα πολιτική περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο «Ενοποιημένες Αναπτύξεις Μεγάλων και Σύνθετων Χρήσεων» και για να υλοποιηθούν γίνεται επίκληση «στρατηγικών στόχων του Κράτους για καθιέρωση της Κύπρου ως διεθνούς και περιφερειακού επενδυτικού και επιχειρηματικού κέντρου». Οι επενδυτές θα μπορούν να κτίσουν οικίες, γραφεία, καταστήματα κ.λπ., με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσουν π.χ. ένα κολέγιο «υγείας και ομορφιάς» ή ένα μικρό νοσοκομείο ή ένα πανεπιστήμιο κ.λπ.

Οι οικιστικές αναπτύξεις που θα επιφέρουν και το κέρδος των επιχειρηματιών χαρακτηρίζονται ως «συμπληρωματικές χρήσεις».

Στο έγγραφο της Δήλωσης Πολιτικής αναφέρεται ότι προκειμένου να υλοποιηθούν οι ενοποιημένες αναπτύξεις, θεωρείται αναγκαία η παροχή ανάλογων κινήτρων για εμπλουτισμό του έργου και ως τέτοιες αναπτύξεις αναφέρονται:

*Ενιαίο Οικιστικό Συγκρότημα
Το ενιαίο οικιστικό συγκρότημα (δηλαδή αμιγής οικιστική) προσαρμόζεται λειτουργικά στον χώρο και διαθέτει οργανωμένους χώρους στάθμευσης και στόχος είναι να δημιουργηθεί πολύ ψηλό ποιοτικό επίπεδο περιβάλλοντος κατοικίας. Οι οικιστικές μονάδες προορίζονται όχι μόνο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, καταστήματα κ.λπ.  της ανάπτυξης, αλλά και για τους χρήστες των χώρων, κάτι το οποίο ανοίγει τον δρόμο για να αποκτήσει στέγη οποιοσδήποτε θεωρείται χρήστης των υπηρεσιών της ανάπτυξης.

*Χώρος ποικίλων δραστηριοτήτων
Ο χώρος ποικίλων δραστηριοτήτων θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη σύνθεση που θα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, χρήσεις και χώρους πρασίνου. Ο χώρος αυτός μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
-Μικρής κλίμακας εμπορικές διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση κατά κύριο λόγο των χρηστών της όλης ανάπτυξης στις οποίες δυνατόν να περιλαμβάνονται και άλλες συναφείς δραστηριότητες, όπως εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακών προϊόντων και προϊόντων λαϊκής τέχνης.
- Μικρής κλίμακας γραφειακές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση κατά κύριο λόγω των χρηστών της ανάπτυξης όπως για παράδειγμα ασφαλιστικό/ταξιδιωτικό γραφείο, υποκαταστήματα τράπεζας κ.λπ.
- Συνεδριακό κέντρο, συνεδριακές εγκαταστάσεις, διευκολύνσεις υψηλής τεχνολογίας και κέντρο επιστημονικών ερευνών.
- Μικρής κλίμακας παρεμφερείς διευκολύνσεις αναψυχής/ψυχαγωγίας για την εξυπηρέτηση των χρηστών της ανάπτυξης κατά κύριο λόγο (π.χ. εστιατόρια και καφετερίες).
- Τουριστικά καταλύματα δυνατόν να περιλαμβάνονται υπό μορφή ξενοδοχείου, τουριστικού χωριού, συγκροτήματος τουριστικών επαύλεων ή οργανωμένων διαμερισμάτων ή συνδυασμού δύο εκ των πιο πάνω.

*Κέντρα ευεξίας
Κέντρα ευεξίας μπορούν να ενταχθούν συμπληρωματικά σε οποιανδήποτε από τις στρατηγικές χρήσεις. Ως κέντρο ευεξίας μπορεί να θεωρηθεί η ανάπτυξη η οποία προσφέρει επιστημονικές υπηρεσίες για σωματική, ψυχική και πνευματική βελτίωση και φυσική ευεξία, μέσα από εξειδικευμένες θεραπείες φυσιατρικής αποκατάστασης, γυμναστικής κ.λπ.
Χωροταξικές περιοχές της Δήλωσης Πολιτικής κατά Επαρχία

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών της Δήλωσης Πολιτικής

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Λευκωσίας

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Λεμεσού

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Πάφου

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Αμμοχώστου

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Λάρνακας

Δήλωση Πολιτικής - Περιοχές Δικτύου Natura 2000

Δήλωση Πολιτικής: Προστασία της φύσης και του τόπου


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου