Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Πυρ ομαδόν συντεχνιών κατά Χάρη για ιδιωτικοποιήσεις

astra


Έντονες αντιδράσεις και σε αποφάσεις για τη λήψη δυναμικών μέτρων από τις συντεχνίες, οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες Χαραυγή και Φιλελεύθερος, το υπουργικό συμβούλιο προτίθεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο που θα μεταβιβάζει όλες τις εξουσίες στο ίδιο το συμβούλιο το οποίο θα εκδίδει διατάγματα για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Ήδη οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας από τις 98 το πρωί μέχρι τις 11 πριν το μεσημέρι, ενώ στη Cyta και στην Αρχή Λιμένων Κύπρου πραγματοποιούνται συνελεύσεις εργαζομένων για την λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ουδέποτε νοιάστηκε για τις χιλιάδες των εργαζομένων δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ Ανδρέας Πανόρκος, κάνοντας λόγο σε εμπαιγμό των εργαζομένων και σκόπιμη παράκαμψη τους από την κυβέρνηση.
Κατηγόρησε έντονα την κυβέρνηση ότι προωθεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, παρακάμπτοντας, όπως είπε, τις προτάσεις που υπάρχουν για εξεύρεση του 1.4 δις που χρειάζεται η κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε καταστροφικό το πλάνο που παρουσίασε η κυβέρνηση για την ΑΗΚ, λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση της θα έχει ως αποτέλεσμα την την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τη μείωση της ποιότητας υπηρεσιών.

Όπως είπα χαρακτηριστικά, οι επενδυτές από το Κατάρ ζήτησαν να έχουν κέρδος 12% από επενδύσεις που θα κάνουν στην ΑΗΚ, και διερωτήθηκε πώς μπορεί αυτό να μεταφραστεί για τον απλό πολίτη.

Πέραν τούτων, σημείωσε, το ίδιο το κράτος θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, τη στιγμή που διακηρύττει ότι θέλει να αναχαιτίσει την ανεργία.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει σε τάξη τον υπουργό οικονομικών και να σεβαστούν εκείνους που τον ψήφισαν δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης.
Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ, με το νομοσχέδιο που προτίθεται να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, ακυρώνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αφού όλες οι εξουσίες θα μεταφερθούν στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που θα σημαίνει αυτοδιάλυση των κομμάτων.

Είναι πρωτοφανές, πρόσθεσε, να τίθεται επί τάπητος ένας νόμος πλαίσιο, ο οποίος δεν κάνει καμιά αναφορά στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Εξάλλου, υπό την ιδιότητα του ως επαρχιακού γραμματέα του ΔΗΚΟ Λευκωσίας, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος για να συζητήσουν το θέμα με τους υπουργούς του κόμματος, οι οποίοι όπως ανέφερε, δεν θα πρέπει να δώσουν θετική ψήφο στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Αποκάλυψε επίσης ότι στην πρώτη συνεδρία του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΗΚΟ υπό την προεδρία του Νικόλα Παπαδόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο αποφασίστηκε ότι δεν θα εγκριθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, στο θέμα αυτό το ΔΗΚΟ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 

Το Υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις δήλωσε ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ, δίνεται το δικαίωμα στο υπουργικό συμβούλιο να ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο στο ιδιωτικό κεφάλαιο στη βάση διαταγμάτων, κάτι που αντιστρατεύεται κάθε έννοια δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό θα φανούν και οι πραγματικές διαθέσεις του κάθε κόμματος, όταν το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή.

Ο Αντώνης Νεοφύτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα και τις εργασιακές σχέσεις, αφού ποτέ, όπως είπε, δεν συζήτησε με τους ενδιαφερόμενους το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, και ούτε έλαβε ποτέ υπόψη της τις εισηγήσεις των συμβουλίων και των συντεχνιών των Ημικρατικών Οργανισμών.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αποφασίζει η ίδια για τις ιδιωτικοποιήσεις μέσα από διατάγματα και χωρίς διάλογο με τα οργανωμένα σύνολα και τους αρμόδιους φορείς οδηγεί σε δικτατορία, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της Κίνησης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις Θέμος Δημητρίου.
Το θέμα αυτό, σημείωσε, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς αλλά ολόκληρο το λαό, αφού οι οργανισμοί αυτοί αποτελούν δημόσια περιουσία η οποία θα ξεπουληθεί σε ιδιώτες.

Ο κ. Δημητρίου επισήμανε ότι με το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών θα αυξηθούν οι τιμές και θα μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, κάτι που έγινε – όπως είπε – σε όλες τις χώρες που ακολουθήθηκαν παρόμοιες πολιτικές.

Κάνοντας λόγο για αφόρητη πρόκληση από πλευράς κυβέρνησης, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι οι τεχνοκράτες που ανάλαβαν να φέρουν σε πέρας αυτό το εγχείρημα δεν είναι ουδέτεροι πολιτικά, αλλά είναι προσανατολισμένοι σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που ευνοεί το κεφάλαιο και όχι τον απλό πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου