Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Πρόεδρος: Πρόσβαση της Τουρκίας στο αέριο μετά τη λύση

Λευκωσία: Η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και η επανένωση της Κύπρου θα συνέβαλλε και στην εξασφάλιση των αναγκών της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Σε συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων «Associated Press», ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποκαλύπτει επίσης ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ συνέβαλε πολύ στην προσπάθεια για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία βρισκόταν σε στασιμότητα. 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η κατάληξη σε συμφωνία θα διευκόλυνε και τις επιδιώξεις της Άγκυρας να αποκτήσει πρόσβαση στην προμήθεια κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου και θα βοηθούσε στην αναβάθμιση των σχέσεων της με το Τελ Αβίβ. 


Αναφέρει επιπλέον ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαγάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω μιας επανενωμένης Κύπρου. 


Αποκαλύπτει επίσης ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ συνέβαλε πολύ στην προσπάθεια για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία βρισκόταν σε στασιμότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι το αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό είναι καθοριστικής σημασίας στη δυναμική που δημιουργείται για την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. 


Στη συνέντευξη ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου ενδεχομένως να επισκεφθεί τη Λευκωσία την Άνοιξη. 


Πηγή: philenews 


Βλέπουν συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ για φυσικό αέριο αν λυθεί το Κυπριακό 

Άγκυρα: Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου εάν οι συνομιλίες στο Κυπριακό καταλήξουν σε επιτυχία, σύμφωνα με πηγές από το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας το οποίο επικαλείται η αγγλόφωνη εφημερίδα Σαμπάχ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Άγκυρα στοχεύει να είναι μέρος του προγράμματος μεταφοράς του αερίου και όχι απλώς διαμετακομιστικό σημείο.   

Αναλυτικά, η εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι το Ισραήλ επιθυμεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα για να μεταφέρει το φυσικό του αέριο μέσω Τουρκίας, ωστόσο αυτό θα γίνει αφού οι δύο χώρες λύσουν τις διαφορές τους οι οποίες προέκυψαν μετά την επίθεση των ισραηλινών καταδρομέων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά.  

 Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ισραήλ θέλει να συνεργαστεί με τις τέσσερις εταιρείες ενέργειας της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ εάν οι συνομιλίες στην Κύπρο καταλήξουν σε επιτυχία. 

  "Πρέπει να τοποθετηθούν έξι αγωγοί στην Μεσόγειο οι οποίοι θα στοιχίσουν 1.5 δις δολάρια", ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος είπε ότι αξίζει να τεθεί το πρόγραμμα σε εφαρμογή. 

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η Τουρκία θα είναι μέρος του προγράμματος και δεν θα εγκαταστήσει μόνο τους αγωγούς.   Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί σταθερότητα στην περιοχή.

 "Εάν δεν πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα, η Τουρκία δεν θα έχει μεγάλες απώλειες. Οι τουρκικές εταιρείες ίσως να διστάζουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί με το Ισραήλ. 

Η Τουρκία δεν έχει στόχο να είναι απλώς το σημείο μεταφοράς στην Μεσόγειο. Το σχέδιο θα παίξει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες στην Κύπρο αφού τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν συνεχιστεί η διαμάχη στην περιοχή", αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος στην εφημερίδα.   

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην Τουρκία, οποιαδήποτε άλλη γραμμή από το Ισραήλ στην Ευρώπη θα στοιχίσει οχτώ φορές περισσότερο από ότι αν περάσει από την Τουρκία.

 Πηγή: philenews/κυπε


Στην Τουρκία αυτή τη βδομάδα Noble και Delek για ΦΑ


Στην Τουρκία φτάνουν αυτή τη βδομάδα οι εταιρείες Noble-Delek για να συναντηθούν με τις τέσσερις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες ενέργειας ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη με αγωγό μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται τη εφημερίδα Χουριέτ, θα έχουν επαφές με τις τουρκικές εταιρείες Zorlu, Enka, Turcas και Çalık. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πάρουν πληροφορίες για το σχεδιασμό του προγράμματος, το κόστος, την πιθανότητα πώλησης του αερίου στην τουρκική αγορά και για άλλα τεχνικά ζητήματα.
Επίσης επειδή ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ τριών χωρών, θα πρέπει να δουν πώς θα εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες, όπως αναφέρεται. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από το Ισραήλ προβλέπεται να προκύψουν 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η εφημερίδα Χουριέτ επικαλείται επίσης ειδικούς επί θεμάτων ενέργειας οι οποίοι εκτιμούν ότι για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ο πιο οικονομικός τρόπος είναι ο αγωγός μέσω Τουρκίας. Αναφέρουν ότι ο τερματικός για υγροποίηση του αερίου (LNG) θα στοιχίσει 10-15 δις δολάρια ενώ ο αγωγός μέσω Τουρκίας 2-3 δις δολάρια. 
πηγή: Άστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου