Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Απεργία σε συνεργατισμό και Ελληνική τράπεζα

Τρίωρη στάση εργασίας στον Συνεργατισμό
Σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 7.30πμ μέχρι τις 10.30πμ κατήλθαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό μέλη των συντεχνιών, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, λόγω του ότι δεν έγινε κατορθωτό να επιλυθεί η εργατική διαφορά με την Διεύθυνση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν από την Διεύθυνση της ΣΚΤ να σεβαστεί αυτά που έχουν συμφωνήσει και συνυπογράψει, όπως είναι η Έκτακτη Ειδική Συμφωνία Πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, με βάση τη συμφωνία πλαίσιο μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων και το ταμείο προνοίας κατά μέσο όρο 16,1% με εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τη δέσμευση της Τράπεζας ότι θα εφαρμόσει ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία, θα εξασφαλίζει σε όλους τους εργαζόμενους στον Συνεργατισμό ομοιόμορφους όρους εργοδότησης και ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα εξασφαλίζει ίση μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων που ασκούν ίδια ή ίσης αξίας καθήκοντα και σταδιακή επιστροφή μέσα από ένα συμφωνημένο πλαίσιο των αποκοπών και των μειώσεων που επιβλήθηκαν στους μισθούς και το ταμείο προνοίας.

Η συμφωνία προέβλεπε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία πρόσληψη και προαγωγή για όση περίοδο ισχύει η Έκτακτη Ειδική Συμφωνία.
Πηγή: philenews/KYΠΕ

Απεργούν οι υπάλληλοι στον Συνεργατισμό - Δείτε πότε

26/6/2017 offsite.com.cy

Επιμέλεια: Τάσος Αναστάση
Σε απεργιακή κινητοποίηση κατέρχονται οι υπάλληλοι του Συνεργατισμού αύριο το πρωί διεκδικώντας την υπογραφή Ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης και Ενιαίο μισθολόγιο στον Συνεργατισμό.
Η απεργία θα λάβει χώρα αύριο από τις 07.30 μέχρι τις 10:30.
Μετά από συνεδρία στις 15 Ιουνίου οι συντεχνίες ΠΕΟ-ΣΕΚ-ΠΑΣΥΔΥ ενέκριναν πλειοψηφικά  την εισήγηση των Κλαδικών Συμβουλίων για τη λήψη απεργιακών μέτρων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει διάλογος για ικανοποίηση των αιτημάτων τους απόκτηση ενιαίας συλλογικής σύμβασης εργασίας και ενιαίου μισθολογίου.

Στην συνεδρία της 15ης Ιουνίου οι εργαζομένοι αποφάσισαν να δοθεί στην διοίκηση του Συνεργατισμού διορία 10 ημερών, πριν κατέλθουν σε τρίωρη στάση εργασίας. 
Σε κοινή τους ανακοίνωση που εστάλη από την ΠΕΟ, οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι «είναι με λύπη μας που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε χρήση του ύστατου και ιερού μέτρου της απεργίας αφού δυστυχώς δεν μας έχει απομείνει άλλη επιλογή στον αγώνα για υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

Προσθέτουν ότι «τα απεργιακά μέτρα δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός και στόχος μας δεν είναι να προκαλέσουμε λειτουργικά ή άλλα προβλήματα στον Οργανισμό και στους πελάτες του».

Σημειώνουν πως «διεκδικούμε τον επιβαλλόμενο αλληλοσεβασμό για τη δημιουργία του κατάλληλου εργασιακού κλίματος ώστε να μπορεί να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη, η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και κατά συνέπεια της ανάπτυξης του ίδιου του Οργανισμού».

Οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, «ένα και μοναδικό είναι το αίτημα μας: ο σεβασμός των όσων έχουμε συμφωνήσει και συνυπογράψει με την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα».

«Δεν ζητούμε τίποτε άλλο ούτε έχουμε παράλογα αιτήματα για αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων» αναφέρουν ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ και προσθέτουν ότι «με τη Διεύθυνση της ΣΚΤ είχαμε συνυπογράψει την Έκτακτη Ειδική Συμφωνία Πλαίσιο, βάσει της οποίας μειώθηκαν οι μισθοί μας και το ταμείο προνοίας κατά μέσο όρο 16,1%».

Με αυτό τον τρόπο παραχωρήθηκαν 100 εκατομμύρια ευρώ (εξοικονόμηση στο εργατικό κόστος), με τη δέσμευση της Τράπεζας ότι θα προχωρούσαμε στην υλοποίηση σειράς μέτρων.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, «ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα εξασφαλίζει σε όλους τους εργαζόμενους στον Συνεργατισμό ομοιόμορφους όρους εργοδότησης και ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα εξασφαλίζει ίση μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων που ασκούν ίδια ή ίσης αξίας καθήκοντα και σταδιακή επιστροφή μέσα από ένα συμφωνημένο πλαίσιο των αποκοπών και των μειώσεων που επιβλήθηκαν στους μισθούς και το ταμείο προνοίας καθώς και το ότι καμία πρόσληψη και προαγωγή δεν θα γίνει για όση περίοδο ισχύει η Έκτακτη Ειδική Συμφωνία».

Καταλήγοντας οι τρεις συντεχνίες προσδοκούν και αναμένουν «ότι η εργοδοτική πλευρά θα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας για διάλογο για τήρηση των συμφωνηθέντων για να μην υποχρεωθούμε να κλιμακώσουμε τα δυναμικά μέτρα».

Απεργούν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής την Παρασκευή
Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ETYK αποφάσισε όπως, καλέσει το σύνολο των υπαλλήλων της Ελληνικής Τράπεζας σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017.
Μέσω της ανακοίνωσης αναφέρει ότι επιθυμεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας ότι:
Δεν θα δεχθούμε ετσιθελικές αποφάσεις οι οποίες στόχο έχουν την εργασιακή κατακρεούργηση συναδέλφων μας, αναφέροντας ότι:
Δεν θα δεχθούμε τη θυματοποίηση των μελών μας.
Δεν θα δεχθούμε την καταστρατήγηση των συμφωνιών και των δικαιωμάτων των μελών μας.
H ανακοίνωση καταλήγει πως: «Εάν όμως, παρ’ ελπίδα, η Διεύθυνση της Τράπεζας συνεχίσει να επιδεικνύει ασέβεια στις υφιστάμενες συμφωνίες και κυρίως στο ίδιο το προσωπικό της, παραμένοντας προσκολλημένη σε ετσιθελικές αποφάσεις, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, πως με αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε στην κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, γι αυτό και καλούμε το σύνολο των συναδέλφων της Τράπεζας να παραμείνουν σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, αναμένοντας σχετικές οδηγίες της Οργάνωσής μας, ανά πάσα στιγμή».

Πηγή: philenews
Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα

Capital.com.cy

Στην προγραμματισμένη 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα αφού, σύμφωνα με εγκύκλιο της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ, η αδιάλλακτη στάση της εργοδοτικής πλευράς δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο.
Κάνοντας λόγω για υπαναχώρηση της εργοδοτικής πλευράς από μα συμφωνία που υπήρχε με την ΕΤΥΚ, ο οργάνωση αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να "κλωτσηθούν" εκτός υπηρεσίας 130 περίπου υπάλληλοι της Ελληνικής αλλά ούτε και όλοι οι υπόλοιποι που μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση στο μέλλον αν αφεθεί η Τράπεζα να επιβάλει τις θέσεις.
"Διακηρύττει η Διοίκηση, τόσο προς το προσωπικό της Τράπεζας, όσο και προς τα ΜΜΕ ότι το προσωπικό που επιθυμεί να "εκδιώξει" και να στείλει στη νέα Εταιρεία, δεν πρέπει να ανησυχεί αφού θα έχει την κατοχύρωση του νόμου, την στιγμή που η ίδια η Τράπεζα σήμερα παραβιάζει το νόμο περί προστασίας των μισθών με την μη παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης. Αυτή την κατοχύρωση εννοεί;", διερωτάται η ΕΤΥΚ.
Κάνει επίσης λόγο για επιχειρούμενο εκβιασμό από πλευράς Διοίκησης, αφού όπως αναφέρει για να υπογράψει η Τράπεζα τη συλλογική σύμβαση, πρέπει η ΕΤΥΚ "να δεχθεί την εργασιακή κατακρεούργηση των συναδέλφων της Διεύθυνσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ακολούθως όλων των υπόλοιπων συναδέλφων της Τράπεζας".
Αναφέρεται επίσης ότι ενδεικτικές της πιο πάνω συνεχιζόμενης αντεργατικής στάσης της Τράπεζας, είναι και οι ενέργειες συγκεκριμένων διευθυντικών στελεχών, "τα οποία εκβιάζουν και εκφοβίζουν τους συναδέλφους, με στόχο να μην εξασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, γεγονός απαράδεκτο αλλά ταυτόχρονα εξόφθαλμα παράνομο, ικανό από μόνο του να επιφέρει κλιμάκωση των απεργιακών μας κινητοποιήσεων".
Όπως αναφέρεται η ΕΤΥΚ έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς της συμβούλους τη διερεύνηση των καταγγελιών αυτών για λήψη ποινικών μέτρων κατά παντός υπευθύνου και κάλεσε όλους τους συναδέλφους να καταγγέλλουν στην Οργάνωση οποιαδήποτε άλλη τέτοια παρόμοια ενέργεια για να τύχει ανάλογου χειρισμού.
"Γνωρίζουμε ότι η γνωστή διευθυντική ομάδα εκβιαστικά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ακόμα και το θεσμό των εκτάκτων υπαλλήλων τους οποίους θεωρεί πιο ευάλωτους για να τους επιβάλει τις αντισυνδικαλιστικές της απόψεις. Αν αυτό συμβεί, σας προειδοποιούμε ότι αυτόματα θα αμφισβητήσουμε και θα ακυρώσουμε τη συμφωνία για τους εποχικούς", αναφέρεται ακόμα.
Η σημερινή απεργία αρχίζει στις 7:30 το πρωί και τερματίζεται στις 7:30 π.μ. το Σάββατο. 
Η ΕΤΥΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Ελληνική να απέχουν από την εργασία τους και απολογείται για την ταλαιπωρία του κοινού, αναφέροντας ωστόσο ότι η ευθύνη για την εργασιακή αυτή κρίση βαραίνει αποκλειστικά την ίδια την Τράπεζα.
Πηγή: ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου