Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΕΤΥΚ, Ελληνική Τράπεζα και έκθεση ευρωκοινοβουλίου για την απασχόληση

Η ΕΤΥΚ δεν αποκλείει κλιμάκωση απεργιακών μέτρων
Καθολική ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία της ΕΤΥΚ στην Ελληνική Τράπεζα την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΥΚ, η οποία σημειώνει ότι αν `συνεχιστεί η ίδια απαράδεκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς με ετσιθελικές αποφάσεις και απειλές, τότε δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων.

Τις τελευταίες μέρες, προσθέτει, `εμφανέστατα, η Τράπεζα στέλνει, με προπαγανδιστικές μεθόδους το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει με συστηματικές παραβιάσεις των υφιστάμενων συμφωνιών, και προτιμά να αναλώνει όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια εκφοβισμού του προσωπικού που στόχο έχει την αποδυνάμωση / καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κατά συνέπεια της ΕΤΥΚ`.

Διερωτάται, γιατί η Τράπεζα έχει υπαναχωρήσει από τα συμφωνηθέντα για τη μεταφορά των συναδέλφων στη νέα Εταιρεία με «απόσπαση», γιατί επιμένει πεισματικά, μέχρι και σήμερα, να αρνείται να ενημερώσει την Οργάνωσή μας για το περιεχόμενο της συμφωνίας της με την APS,  πως μπορεί o οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος να θεωρεί ότι οι συνάδελφοι που θα μεταφερθούν στη νέα Εταιρεία είναι κατοχυρωμένοι, αφού με βάση την Τράπεζα η μόνη κάλυψή τους είναι ο νόμος και μάλιστα για ένα μόνο χρόνο.

Επίσης αναφέρεται στην `πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΕΒ στην οποία αναγράφονται οι λογικές θέσεις που πρόβαλε η Τράπεζα με τις οποίες συμφωνεί και η ΟΕΒ`.

`Η ΟΕΒ ισχυρίζεται ότι τα πιο κάτω τα έχει δεχτεί / παραχωρήσει η Τράπεζα προς το προσωπικό της και είναι λογικά. Συμφωνούμε με την ΟΕΒ αλλά δυστυχώς είναι η Διοίκηση της Τράπεζας που διαφωνεί, μετά τις υπαναχωρήσεις της` αναφέρεται.

Οπως αναφέρει η ΕΤΥΚ, `τελικά καταλήγουμε ότι στην ουσία η ΟΕΒ ασπάζεται τις θέσεις της ΕΤΥΚ και όχι της Διοίκησης της Τράπεζας`.

Όσον αφορά την χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι κατέθεσε τις θέσεις της `για τις εξόφθαλμες παραβιάσεις από πλευράς Τράπεζας, συμφωνιών αλλά και νόμων, και κάλεσε το Υπουργείο όπως υποδείξει κι αυτό με τη σειρά του προς την εργοδοτική πλευρά τις παραβιάσεις και την καλέσει σε τάξη`.

`Επιθυμία μας είναι να βρεθεί λύση μέσα από εποικοδομητικό διάλογο με σεβασμό προς τους εργασιακούς θεσμούς και προς τους συναδέλφους. Αν παρ’ ελπίδα συνεχιστεί η ίδια απαράδεκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς με ετσιθελικές αποφάσεις και απειλές, τότε δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων` καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: philenews/KYΠΕ

Έπιασαν δουλειά οι 130 στην εταιρεία APS
Με ένα τετελεσμένο γεγονός, τη λειτουργία της εταιρείας APS, που θα αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της Ελληνικής και τη χθεσινή πρώτη ημέρα εργασίας σε αυτήν των 130 τραπεζοϋπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στη διελκυστίνδα μεταξύ της Τράπεζας και της ΕΤΥΚ, με στόχο την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης.
Οι 130 εργαζόμενοι προσήλθαν στην εργασία τους, στο ίδιο γραφείο όπου εδώ και χρόνια εργάζονται, διεκπεραιώνοντας τα ίδια καθήκοντα. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι διευθυντικό στέλεχος της νέας εταιρείας είχε συνάντηση με το προσωπικό, στο οποίο επανέλαβε τις γνωστές διαβεβαιώσεις, ότι δηλαδή, είναι πλήρως κατοχυρωμένα τα εργασιακά δικαιώματά του, σύμφωνα με τη νομοθεσία και ακόμη περισσότερο.
Πιο συγκεκριμένα, η χθεσινή κοινή συνάντηση της διευθύντριας του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Μαρίνας Ιωάννου, με τις αντιπροσωπείες της Ελληνικής Τράπεζας και της ΕΤΥΚ είχε περισσότερο χαρακτήρα ενημερωτικό. Οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις γνωστές εδώ και ημέρες θέσεις τους.
Η μεν ΕΤΥΚ προτάσσοντας τη συλλογική σύμβαση κατήγγειλε την Τράπεζα για μονομερή απόφαση για μεταφορά των μελών της στην εταιρεία APS. Ταυτόχρονα, ήγειρε και το θέμα της μη παραχώρησης της ετήσιας προσαύξησης, υποστηρίζοντας ότι συνιστά παραβίαση του νόμου περί προστασίας του μισθού. 
Η δε αντιπροσωπεία της Ελληνικής αντέτεινε ότι είναι πλήρως διασφαλισμένα τα δικαιώματα των 130 και πρόταξε τη νομοθεσία που ρυθμίζει θέματα τερματισμού λειτουργίας τμημάτων και μεταφοράς εργαζομένων. 
Πλέον, η μπάλα είναι στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου, που αφού αξιολογήσει τα δεδομένα θα καλέσει τα μέρη για διάλογο σε χωριστές επαφές. 
Γίνεται αντιληπτό ότι σε αυτό το στάδιο, η ΕΤΥΚ δεν θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των μέτρων, μολονότι έχει εξουσιοδότηση από τα μέλη της. Η Οργάνωση θα δώσει ολιγοήμερη πίστωση χρόνου στο υπουργείο Εργασίας και ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσει τους χειρισμούς της, χωρίς να αποκλείει κλιμάκωση των μέτρων, αν αξιολογήσει ότι το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο.
  Αντωνία Λαμπράκη  

Η Ευρωβουλή υιοθέτησε έκθεση Συλικιώτη για την απασχόληση 
Να διασφαλίσουν αποτελεσματική προστασία για τους εργαζόμενους στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, αλλά και περιεκτική πολιτική αντίδραση για μείωση και τελικά εξάρθρωση της επισφαλούς απασχόλησης, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την επισφαλή απασχόληση με εισηγητή τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη (GUE/NGL) η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η έκθεση, η συζήτηση της οποίας άρχισε το βράδυ της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε με τη ψήφιση της σήμερα, υποδεικνύει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη ότι θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την μη τυποποιημένη και επισφαλή απασχόληση με βάση την ατζέντα για την αξιοπρεπή απασχόληση της ΔΟΕ (ILO) και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, τονίζοντας ότι χρειάζονται επίσης δημόσιες επενδύσεις, πολιτικές για προς τα πάνω κοινωνική σύγκλιση και δημιουργία αξιοπρεπούς απασχόλησης.

Υπέρ της υιοθέτησης της έκθεσης ψήφισαν συνολικά 504 Ευρωβουλευτές, κατά 111 ενώ αποχή τήρησαν 59 Ευρωβουλευτές.

«Στόχος μας στην συγκεκριμένη έκθεση ήταν να ξαναβάλουμε την έννοια της απασχόλησης στη σωστή της βάση», εξήγησε ο εισηγητής της έκθεσης, Κύπριος Ευρωβουλευτής, Νεοκλής Συλικιώτης στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα πως η απασχόληση πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να προσφέρει στον εργαζόμενο και την οικογένεια του μια καλή ισορροπημένη ζωή, προστατεύοντας τον την ίδια ώρα με συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση.

Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε ότι η έκθεση αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, με δεδομένο ότι χρησιμοποιεί τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την αξιοπρεπή απασχόληση, που την καθορίζει ως «πλήρη και παραγωγική απασχόληση που διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου, ένα δίκαιο εισόδημα και ασφάλεια στην εργασία, που παρέχει ελευθερία της έκφρασης της άποψης, της οργάνωσης και συμμετοχής στις αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές του, και διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση για όλους, άντρες και γυναίκες».

Υπέδειξε ακόμη πως χρειάζεται άμεσα μια αλλαγή πλεύσης από τις πολιτικές της ανεξέλεγκτης αγοράς και της λιτότητας και πως η ΕΕ πρέπει να προωθήσει πολιτικές που θα ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους μέσω του κοινωνικού διαλόγου και της επέκτασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διασφαλίζοντας πως όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της συνάθροισης και της συλλογικής διαπραγμάτευσης ελεύθερα και χωρίς φόβο.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, χρειάζεται προφανώς η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, αλλά και πολιτικές δημιουργίας αξιοπρεπών θέσεων εργασίας μέσω δημόσιων επενδύσεων και μακροχρόνιων κρατικών στρατηγικών. «Χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις, πολιτικές για προς τα πάνω κοινωνική σύγκλιση και δημιουργία αξιοπρεπούς απασχόλησης».

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της σειράς εκθέσεων του ΕΚ για το κοινωνικό ντάμπινγκ και την επισφαλή απασχόληση των γυναικών και στόχος του εισηγητή, όπως σημειώνεται και στην αιτιολογική έκθεση, ήταν να προσθέσει στην πολιτική συζήτηση μια βάση ελάχιστης κοινής αντίληψης της επισφαλούς απασχόλησης, εισάγοντας μεταξύ άλλων και τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την αξιοπρεπή απασχόληση.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται επίσης με σειρά από έρευνες, τις οποίες ο εισηγητής έλαβε υπόψη, δείχνουν ξεκάθαρα πως οι μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης αυξάνονται συνεχώς στην ΕΕ, ότι οι εργαζόμενοι με -συχνά επιβεβλημένα- συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας και μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν σημαντικά στην ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια και ότι την ίδια ώρα οι νέες μορφές απασχόλησης που αναδύονται καθιστούν ασαφή τα όρια μεταξύ εξαρτημένης εργασίας και αυτοαπασχόλησης, οδηγώντας σε μείωση της ποιότητας απασχόλησης και της αύξησης της ψευδούς αυτοαπασχόλησης.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι η σημερινή φαινομενική αύξηση των ποσοστών απασχόλησης κρύβει την αύξηση των επισφαλών μορφών απασχόλησης όπως συμβόλαια μηδενικών ωρών εργασίας, ψευδής αυτοαπασχόληση και θέσεις εργασίας με ακούσια συμβόλαια μερικής απασχόλησης, οι οποίες δεν παρέχουν αξιοπρεπή ζωή και όλα τα εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Γίνεται επίσης αναφορά στις νέες προκλήσεις όπως η ψηφιοποίηση, τις οποίες αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και η εργοδοσία, οι οποίες συνεισφέρουν σε μια ακραία μεταμόρφωση της απασχόλησης, με αύξηση των τάσεων μη τυποποιημένων μορφών εργασίας και οι οποίες θα εντατικοποιηθούν αν δεν εφαρμοστεί νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Για αυτόν τον λόγο καλούνται η Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι νέες θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν λόγω της ψηφιοποίησης θα είναι αξιοπρεπείς.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την έκθεση που υιοθέτησε καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εξαλείψουν την επισφαλή εργασία, συμπεριλαμβανομένων της αδήλωτης εργασίας και της ψευδούς αυτοαπασχόλησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλες οι μορφές εργασιακών συμβάσεων θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με κατάλληλη κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την ατζέντα της ΔΟΕ για την αξιοπρεπή απασχόληση, το άρθρο 9 της ΣΛΕΕ, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Καλεί επίσης την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν όλες τις πρακτικές, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της επισφαλούς απασχόλησης, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην επίτευξη του στόχου της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για μείωση της φτώχειας και παράλληλα να αυξήσουν την ποιότητα της εργασίας σε μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης μέσω της παροχής τουλάχιστον ενός συνόλου ελάχιστων απαιτήσεων όσον αφορά την κοινωνική προστασία, τα επίπεδα ελάχιστων μισθών και την πρόσβαση στην κατάρτιση και την ανάπτυξη.

Καλούνται επίσης η Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι τα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης θα είναι κατάλληλα για τις νέες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Στην έκθεση του το ΕΚ ζητά από την Επιτροπή να αξιολογήσει τις νέες μορφές απασχόλησης που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης και την ίδια ώρα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν τους πιθανούς νέους κανόνες εργασίας που δημιουργεί η συνεργατική οικονομία

Υπογραμμίζει δε την ανάγκη για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να προωθηθεί η ανοδική κοινωνική σύγκλιση και συνοχή στην Ένωση και η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας τονίζοντας εν προκειμένω, την ανάγκη στήριξης των ΜΜΕ και των νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Χαιρετίζει τη δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας για την εξάλειψη της αδήλωτης εργασίας, καλώντας στο πλαίσιο αυτό την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να βελτιώσουν περαιτέρω την επαγγελματική κινητικότητα στην ΕΕ, τηρώντας παράλληλα την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης και της εγγύησης των μισθών και των κοινωνικών προτύπων και εξασφαλίζοντας πλήρη δυνατότητα μεταφοράς των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το ΕΚ καλεί επίσης την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προωθήσουν στρατηγικές πολιτικές καθολικής κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, κατοχυρώνοντας και ενισχύοντας, ταυτόχρονα, τον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των οργανώσεων εργοδοτών.

Καλεί το Eurofound να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνικοί εταίροι αναπτύσσουν στρατηγικές για την εξασφάλιση της ποιότητας των θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της επισφαλούς απασχόλησης.

Ζητεί την ίδια στιγμή όπως εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΔΕΚ, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι ο χρόνος εφημερίας στον χώρο εργασίας θεωρείται χρόνος εργασίας και, ως εκ τούτου, πρέπει να ακολουθείται από περιόδους αντισταθμιστικής ανάπαυσης.
Ταυτόχρονα καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να ενθαρρύνουν μέτρα για περισσότερες ώρες απασχόλησης για όσους επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο και τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι η επαγγελματική και συνεχής κατάρτιση θα είναι επίσης διαθέσιμες στους εργαζομένους σε άτυπες μορφές απασχόλησης.

Υιοθετώντας την έκθεση του Νεοκλή Συλικιώτη ζητά ακόμη από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν τη χρήση συμβάσεων αορίστου χρόνου και να καταπολεμήσουν την αδήλωτη εργασία και την ψευδή αυτοαπασχόληση και όλες τις μορφές παράνομης απασχόλησης οι οποίες, όπως σημειώνεται στην έκθεση, συνιστούν πρακτικές που υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Καλείται επίσης η Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αξιολογούν τις συνθήκες εργασίας των αναπληρωματικών εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, και τον αντίκτυπό τους στην ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία των ευάλωτων εργαζομένων. Καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού και οικογενειακού βίου και την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.

Όπως επίσης καλείται η Επιτροπή να προαγάγει τα δικαιώματα προστασίας των εποχιακών εργαζομένων και τη σχετική ενημέρωση και τα κράτη μέλη να ρυθμίσουν το κοινωνικό και νομικό καθεστώς των εποχιακών εργαζομένων, να διασφαλίσουν συνθήκες υγιεινής, υγείας και ασφάλειας στον τόπο εργασίας και να τους παράσχουν κοινωνική ασφάλιση.

Καλεί τέλος την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να θεσπίσουν μέτρα για την καταπολέμηση της επισφάλειας της απασχόλησης των νέων τονίζοντας ότι είναι σημαντικό ως εκ τούτου η Επιτροπή να εφαρμόσει τις «Εγγυήσεις για τη Νεολαία».

 Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου