Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Συνεργατισμός και δημοσία υπηρεσία

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο Συνεργατισμό
Σε κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό μέλη των Συντεχνιών ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, της αντίστοιχης της ΣΕΚ και της ΠΑΣΥΔΥ την Τρίτη 11 Ιουλίου.
Η απεργία αποτελεί συνέχεια της προειδοποιητικής 3ωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν στις 27 Ιουνίου 2017, με βάση και την εντολή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών των συντεχνιών.
Σε εγκύκλιό τους προς τα μέλη τους οι τρεις Συντεχνίες ενημέρωσαν
 πως κατά την συνάντηση που είχαν στις 5 Ιουλίου με το Γενικό Διευθυντή και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (Σ.Κ.Τ.), έχει επαναβεβαιωθεί το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις σε σχέση με την εφαρμογή βασικών προνοιών της Ειδικής Συμφωνίας Πλαίσιο 2014 – 2018.
«Σχετικά επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι η αρνητική και άτεγκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο για τήρηση των συμφωνηθέντων δεν έχει διαφοροποιηθεί παρά την υπεύθυνη στάση και τις συνεχείς εκκλήσεις των Οργανώσεων μας για συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή», επεσήμαναν στην κοινή τους εγκύκλιο οι Συντεχνίες.
Οι Συντεχνίες εκφράζουν τη λύπη τους που αναγκάστηκαν να κλιμακώσουν τα απεργιακά μέτρα, τα οποία όπως τονίζουν δεν αποτελούν αυτοσκοπό, «όμως δυστυχώς δεν μας μένει άλλη επιλογή μετά από τις προσεγγίσεις και την εν γένει πλήρη αρνητική στάση που επιδεικνύει η εργοδοτική πλευρά στη διαχείριση των προβλημάτων του προσωπικού».
Παράλληλα τονίζουν ότι η μάχη που δίνεται είναι αγώνας που αφορά το μέλλον όλων των εργαζομένων, το μέλλον του Οργανισμού αλλά και των πελατών της μεγάλης οικογένειας του Συνεργατισμού.
“Λυπούμαστε αναγκαστήκαμε να κλιμακώσουμε τα απεργιακά μέτρα, τα οποία επανατονίζουμε ότι για εμάς δεν αποτελούν αυτοσκοπό, όμως δυστυχώς δεν μας έμεινε άλλη επιλογή μετά από τις προσεγγίσεις και την εν γένει πλήρη αρνητική στάση που επιδεικνύει η εργοδοτική πλευρά στη διαχείριση των προβλημάτων του προσωπικού», δήλωσε στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος.
Υπενθυμίζουμε ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχουν εξαναγκαστεί οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις είναι οι εξής: -Η έντονη και επίμονη άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο και να συζητήσει ουσιαστικά τα θέματα που προκύπτουν από την Έκτακτη Ειδική Συμφωνία Ορισμένης Διάρκειας 2014-2018.
-Παρά τη συνέπεια, την υπομονή και την ωριμότητα που έχουμε επιδείξει, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα και στην προώθηση πολλών άλλων ζωτικών θεμάτων, είτε αυτά αφορούν στην συνομολόγηση της ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης, το ενιαίο μισθολόγιο και το βασικό ζήτημα της ομοιομορφίας των όρων εργοδότησης και των μισθολογικών ανισοτήτων συναδέλφων που εκτελούν τα ίδια καθήκοντα καθώς και σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται της ομαλής και απρόσκοπτης διεκπεραίωσης του έργου των εργαζομένων.

Κλιμακώνονται τα απεργιακά μέτρα στο Συνεργατισμό
Κλιμάκωση της απεργιακών μέτρων στον Συνεργατισμό με την πραγματοποίηση την προσεχή Τρίτη 11 Ιουλίου, 24ωρης απεργίας όλων των μελών τους, εξήγγειλαν οι Συντεχνίες ΣΕΚ – ΠΕΟ – ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Σε εγκύκλιό τους προς τα μέλη τους οι τρεις συντεχνίες ενημερώνουν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των τριών Συντεχνιών ΣΕΚ – ΠΕΟ και ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. με το Γενικό Διευθυντή και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (Σ.Κ.Τ.),  έχει επαναβεβαιωθεί το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις σε σχέση με την εφαρμογή βασικών προνοιών της Ειδικής Συμφωνίας Πλαίσιο 2014 – 2018.
 
«Σχετικά επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι η αρνητική και άτεγκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο για τήρηση των συμφωνηθέντων δεν έχει διαφοροποιηθεί παρά την υπεύθυνη στάση και τις συνεχείς εκκλήσεις των Οργανώσεων μας για συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρεται.

Οι συντεχνίες εκφράζουν τη λύπη τους που αναγκάζονται να κλιμακώσουν τα απεργιακά μέτρα, τα οποία όπως τονίζουν δεν αποτελούν αυτοσκοπό, «όμως δυστυχώς δεν μας μένει άλλη επιλογή μετά από τις προσεγγίσεις και την εν γένει πλήρη αρνητική στάση που επιδεικνύει η εργοδοτική πλευρά στη διαχείριση των προβλημάτων του προσωπικού».

Παράλληλα τονίζουν ότι η μάχη που δίνεται είναι αγώνας που αφορά το μέλλον όλων των εργαζομένων, το μέλλον του Οργανισμού αλλά και των πελατών της μεγάλης οικογένειας του Συνεργατισμού.
Πηγή: 
ΚΥΠΕ

Γενικός Ελεγκτής: Όχι στην εργοδότηση 358 εκπαιδευτικών που ζητεί το Υπ. Παιδείας

Τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας ζητεί το πράσινο φως  από τη Βουλή για την κατεπείγουσα εργοδότηση 358 θέσεων για τη σχολική χρονιά 2017-2018, ο  Γενικός Ελεγκτής με επιστολή του υποδεικνύει ότι σε ότι αφορά τη διαχείριση δημόσιου χρήματος κάτι τέτοιο θεωρείται απαράδεκτο αν δεν προηγηθεί εξορθολογισμός στη βάση σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Ο Φιλελεύθερος'' το οποίο υπογράφει ο Βάσος Βασιλείου, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην επιστολή του με ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ» εκφράζει τη θέση ότι η παραχώρηση νέων θέσεων στην εκπαίδευση είναι λανθασμένη.
«Παρά τις για χρόνια παρατηρήσεις και συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με τις απαλλαγές των εκπαιδευτικών από τον διδακτικό τους χρόνο και την μείωση στον διδακτικό χρόνο ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) ακόμη δεν έχει λάβει μέτρα για τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου στην πράξη και εξακολουθεί να ζητά πρόσθετο προσωπικό (358,7 θέσεις) για τη σχολική χρονιά 2017-2018», αναφέρει η επιστολή. 
Μάλιστα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τονίζει ότι πρόσφατη μελέτη που αφορά τον εξορθολογισμό των δαπανών για το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΥΠΠ από εξειδικευμένο διεθνή οργανισμό για το ΥΠΠ, κδεν φαίνεται να έχει αξιοποιηθεί ως ενδείκνυται, προσθέτοντας ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους μειώνεται ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών λόγω ετών υπηρεσίας. Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει διασαφήνιση και θεσμοθέτηση των επιπλέον καθηκόντων που αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί λόγω της μείωσης αυτής.
Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει επίσης ότι με βάση στοιχεία που έχει παραθέσει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο Υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός ετήσιος διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών στη Μέση Εκπαίδευση υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μέσου όρου προσθέτοντας ότι στην Εσθονία και τη Σλοβενία όπου οι μαθητές έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους Κύπριους μαθητές ο αριθμός στις σχολικές τάξεις ανέρχεται σε 36 και 28 μαθητές αντιστοίχως σε σύγκριση με την Κύπρο με 25 ανα τμήμα. 
Πηγή: 
Εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος''

Ανοίγουν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία – Λεπτομέρειες

Επιμέλεια: Σωτήρης Νικηφόρου
Offsite.com.cy
Αρκετές νέες θέσεις εργασίας πρώτου διορισμού στη Δημόσια Υπηρεσία αλλά και σε ημικρατικούς οργανισμούς αναμένεται να δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα.
Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής άναψε το πράσινο φως πριν από λίγες μέρες για αποπαγοποίηση αρκετών θέσεων ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου θα υπάρξει νέα συνεδρία της Επιτροπής όπου αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως και για θέσεις που ζήτησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες αναμένεται να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην προκήρυξη των θέσεων.

Πέραν από τις θέσεις πρώτου διορισμού εγκρίθηκαν και αρκετά αιτήματα για προαγωγές σε διάφορες υπηρεσίες. 
Οι θέσεις πρώτου διορισμού:
Όσον αφορά τις θέσεις πρώτου διορισμού σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δημοσιεύει η stockwatch αποπαγοποιούνται 125 θέσεις στο δημόσιο και 83 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 
Μεταξύ άλλων αποπαγοποιούνται:
 • 1 θέση γενικού διευθυντή στο υπουργικό συμβούλιο, 
 • 1 θέση λειτουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων στη βουλή των αντιπροσώπων 
 • 1 θέση ανώτερου γραμματέα κοινοβουλευτικών επιτροπών
 • 5 θέσεις γραμματέων στη βουλή. 
 • 9 θέσεις στο Τμήμα Αλιείας
 • 1 θέση διευθυντή στο γραφείο της PAEK
 • 1 θέση λειτουργού παρακολούθησης της αγοράς και του ανταγωνισμού στην PAEK
 • 1 θέση ανώτερου γραμματειακού λειτουργού στην PAEK
 • 53 θέσεις για το υπουργείο εργασίας
             Πως κατανέμονται οι 53 στο Υπ. Εργασίας
             - 1 θέση στην υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας
             - 4 θέσεις στο τμήμα εργασίας
             -  5 στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας
             - 11 στο τμήμα εργασίας
             - 1 στο τμήμα εργασιακών σχέσεω
             - 22 θέσεις στις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεω
             - 8 στο κέντρο παραγωγικότητας
             - 1 στο τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία
 • 15 θέσεις για την εθνική αρχή στοιχημάτων
Όπως προαναφέραμε την Δευτέρα θα ζητηθούν και εκτός απροόπτου θα εγκριθούν για αποπαγοποίηση θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και θέσεις προαγωγής στο Δήμο Λευκωσίας.

Μειώνει κατά 90 τα καταστήματα η Συνεργατική αλλά παραμένει το μεγαλύτερο δίκτυο

Offsite.com.cy
Κλείνουν 90 καταστήματα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού της Διευθυντή, Νικόλα Χατζηγιάννη, καθώς επιτεύχθηκε το ορόσημο της νομικής συγχώνευσης και δημιουργίας μιας ενιαίας τράπεζας, που θα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στην Κύπρο.
Όπως αναφέρεται στην Εγκύκλιο, η ΣΚΤ προχωρεί στη μείωση του δικτύου καταστημάτων, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή παρουσία στις κοινότητες. Η κίνηση αυτή υλοποιεί τη δεύτερη φάση του έργου βελτιστοποίησης του δικτύου καταστημάτων στο πλαίσιο των στόχων του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
«Αυτό θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στο μέγεθος και στην κατανομή του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας καθώς ως το τέλος Ιουλίου, θα τερματίσουν την λειτουργία τους 90 περίπου καταστήματα μερικού και πλήρους ωραρίου εξυπηρέτησης σε Παγκύπρια βάση», αναφέρει στην εγκύκλιό του ο κ. Χατζηγιάννης.

Παραμένει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων
«Παρά τη σημαντική μείωση του δικτύου καταστημάτων από 250 σε 160, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων και ΑΤΜ στην Κύπρο, με τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη αλλά πλέον ως μία τράπεζα», τονίζει ο ΓΔ της ΣΚΤ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση των καταστημάτων υπερβαίνει το στόχο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο προνοούσε τη μείωση των καταστημάτων στα 200 (δηλαδή κατά 50 καταστήματα) μέχρι το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τον ΓΔ της ΣΚΤ, η παρουσία του Συνεργατισμού «θα παραμένει ισχυρή στις κοινότητες και στα χωριά με 90 καταστήματα, υπερδιπλάσια του ανταγωνισμού και επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του δικτύου καταστημάτων, θα ακολουθήσει και μετακίνηση μερικών από αυτών σε πιο κεντρικές οδικές αρτηρίες για καλύτερη πρόσβαση των πελατών μας».

Νέα δομή
Παράλληλα, ο κ. Χατζηγιάννης σημειώνει πως μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης των 18 ΣΠΙ με την ΣΚΤ θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες η λειτουργία και η νέα δομή των Περιφερειών.
«Η Τράπεζα μας θα καταστεί ένας μοναδικός συνδυασμός παράδοσης, ιστορίας, δυναμισμού και καινοτομίας, καθώς θα προέρχεται από συγχωνεύσεις Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και το καθένα συνέβαλε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στη διαμόρφωση του σημερινού μας δυναμικού οργανισμού», προσθέτει.
Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης διαβεβαιώνει το προσωπικό πως «η πορεία εκσυγχρονισμού και προσαρμογής των εργασιών μας, με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού συστήματος, θα συνεχίσει με την ίδια ένταση».
«Με τη δική σας αφοσίωση στον οργανισμό μας στοχεύουμε στην ριζική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην αύξηση του κύκλου των εργασιών, των εισοδημάτων, και ευρύτερα επίτευξης της απόδοσης που να είναι σύμφωνη με το μέγεθός μας», καταλήγει.
Πηγή: 

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου