Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Απεργία σε θυγατρική/τμήμα της Ελληνικής Τραπέζας και άδεια πατρότητας

Eurokerdos.com
Η Ελληνική Τράπεζα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, επαναλαμβάνει ότι η 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΕΤΥΚ για τη Δευτέρα 24 Ιουλίου αφορά μόνο τους 130 υπαλλήλους που έχουν μεταφερθεί στην APSDebtServing για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιπες υπηρεσίες της Τράπεζας και όλα τα υποκαταστήματα θα βρίσκονται σε κανονική λειτουργία για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Στην ίδια ανακοίνωση προσθέτει πως η Τράπεζα παραμένει ανοικτή στο διάλογο ενώ η διαφορά  εξακολουθεί να βρίσκεται στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο.
Ταυτόχρονα η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι το οποιοδήποτε απεργιακό μέτρο δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τράπεζας, ούτε του προσωπικού της, ούτε των πελατών και σίγουρα ούτε προς το συμφέρον του τραπεζικού συστήματος που παλεύει για να επανακτήσει την αξιοπιστία του.
«Αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλλει το τραπεζικό σύστημα για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ εφαρμόζοντας τη δέσμη νομοθεσιών που ψήφισε η Βουλή” προσθέτει.
Αναφέρει επίσης ότι η  ΕΤΥΚ δεν βρίσκεται απέναντι μόνο από την Ελληνική Τράπεζα, αλλά από το σύνολο των φορέων που θεωρούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα πως η συμφωνία με την APS είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του IMF προς τις τράπεζες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η απόφαση χαίρει της πλήρους υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών, των εποπτικών Αρχών και της EBRD.
Ο στόχος, σημειώνεται, είναι ο συνδυασμός του έμπειρου προσωπικού της Τράπεζας με την τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη της APS να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι η Διοίκηση θέλει να προστατέψει το προσωπικό της που αποτελεί το πιο νευραλγικό κομμάτι της εξίσωσης και ξεκαθάρισε εξ αρχής πως καμία θέση εργασίας δεν θα χαθεί, κανένας μισθός δεν θα μειωθεί και κανένα ωφέλημα δεν θα διαφοροποιηθεί.
Τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις εργοδότησης και τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και όλες οι θέσεις εργασίας, θα διαφυλαχτούν πλήρως με βάση τη σχετική νομοθεσία.

................
Άδεια πατρότητας από την 1η Αυγούστου
Θερμής υποδοχής αναμένεται ότι θα τύχει η άδεια πατρότητας από τους υποψήφιους πατέρες, κρίνοντας και από τα τηλεφωνήματα που δέχονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το συνδικαλιστικό κίνημα, με εργαζομένους να ζητούν πληροφόρηση για τη νέα νομοθεσία. 
Την προσεχή Τρίτη, 1η Αυγούστου, τίθεται σε εφαρμογή η νομοθεσία εισαγωγής της άδειας πατρότητας και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας το σχετικό έντυπο αίτησης.
Υπενθυμίζεται ότι η άδεια πατρότητας, διάρκειας δύο εβδομάδων μετ’ απολαβών από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα έχει αναδρομική ισχύ και μπορούν να την αξιοποιήσουν όσοι έγιναν πατέρες πρόσφατα και ακόμη η μητέρα είναι σε άδεια μητρότητας.
Όσοι λοιπόν, έχουν νεογέννητο παιδί μπορούν να αποταθούν στον εργοδότη τους υποβάλλοντας το αίτημά τους και καταθέτοντας σχετική αίτηση για παραχώρηση του επιδόματος της άδειας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νομοθεσία κατοχυρώνει το δικαίωμα σε άδεια και σε πατέρες οι οποίοι αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας ή έχουν υιοθετήσει παιδί.
Η ετήσια δαπάνη υλοποίησης της άδειας πατρότητας εκτιμάται στα €4,5-5 εκατ. 
Και ενώ η άδεια πατρότητας εκτιμάται ότι θα τύχει της δέουσας αξιοποίησης, αντίθετα, αναξιοποίητο παραμένει το δικαίωμα της γονικής άδειας. Όλες και όλες 25 αιτήσεις μηνιαίως δέχονταν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά το 2016.
Ο θεσμός της γονικής άδειας κατοχυρώθηκε στην Κύπρο το 2003, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πρόκειται για ένα σημαντικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους γονείς, αφού επιτρέπει στη μητέρα και στον πατέρα να απουσιάζουν από την εργασία τους με σκοπό τη φροντίδα του παιδιού τους μέχρι και την ηλικία των οκτώ ετών.
Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε γονέας δικαιούται να πάρει γονική άδεια χωρίς απολαβές μέχρι και δεκαοκτώ εβδομάδες για κάθε παιδί.
Η γονική άδεια μπορεί να λαμβάνεται με ελάχιστη διάρκεια μιας εβδομάδας και μέγιστη πέντε.
Το γεγονός ότι η γονική άδεια είναι άνευ απολαβών αποτρέπει τους εργαζομένους να την αξιοποιούν και στις περιπτώσεις χρήσης, κατά κανόνα, είναι μητέρες, οι οποίες συνήθως έχουν χαμηλότερο μισθό των συζύγων. 
Σε ένα συναφές ζήτημα, συνολικά 10.136 αιτήσεις για πληρωμή επιδόματος μητρότητας υποβλήθηκαν στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στοιχεία των αρμοδίων Υπηρεσιών αναφέρουν ότι το 2016 υποβλήθηκαν 7.283 αιτήσεις και εξετάστηκαν και πληρώθηκαν 5.953 δικαιούχες. Το δε πρώτο πεντάμηνο του 2017 υποβλήθηκαν 2.853, εξετάστηκαν και πληρώθηκαν 2.664 δικαιούχες. Τον περασμένο Απρίλη οι αρμόδιες Υπηρεσίες εξέταζαν τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν τέλος του Δεκεμβρίου 2016. 

  Αντωνία Λαμπράκη   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου