Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

ΠΕΟ, συνεργατισμός, ΕΤΥΚ, ΑΤΗΚ

Αντίδραση ΠΕΟ για απουσία διαλόγου
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας εξετάζει σήμερα τα Νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση και αφορούν σε τροποποιήσεις σημαντικών νομοθεσιών όπως είναι το επίδομα πατρότητας, επίδομα μητρότητας, σύνταξη χηρείας, επίδομα τέκνου κ.α 
Χωρίς να τοποθετούμαστε στο περιεχόμενο των Νομοσχεδίων είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα ακόλουθα: 
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην έγκριση και κατάθεση τέτοιας φύσης Νομοσχεδίων, τα οποία αφορούν θέματα
 τριμερούς συνεργασίας και κοινωνικού διαλόγου, χωρίς ούτε καν να ενημερώσει για το περιεχόμενο τους αντιπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι και θεσμικά αποτελούν, μαζί με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, τους κοινωνικούς εταίρους.
Εδώ και δεκαετίες, η πρακτική που ακολουθείται σε τέτοια σοβαρά ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, είναι η συζήτηση τους στα θεσμοθετημένα σώματα κοινωνικού διαλόγου, όπως είναι το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και το Συμβούλιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης, επαρκούς συζήτησης, κατάθεσης απόψεων και εισηγήσεων με στόχο να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις και οι μεγάλες διαφωνίες και να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, πριν οδηγηθούν στη Βουλή. 
Είναι λυπηρό η κυβέρνηση να υποσκάπτει τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ομαλής λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, προφανώς χάριν εξυπηρέτησης επικοινωνιακών σχεδιασμών ή άλλων μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οι εργαζόμενοι στα Συνεργατικά διεκδικούν τα δικαιώματά τους
Προκήρυξαν 3ωρη στάση εργασίας για την Τρίτη, 27 Ιουνίου από τις 7.30π.μ. μέχρι τις 10.30π.μ. διεκδικώντας πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου του 2014
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους είναι οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό, οι οποίοι σε μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στις 12,13 και 14 Ιουνίου ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία (97%) υπέρ της λήψης δυναμικών μέτρων διεκδικώντας πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου του 2014.
Οι Συντεχνίες ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, η αντίστοιχη της ΣΕΚ και η ΠΑΣΥΔΥ έχουν στείλει από τις 15 Ιουνίου ενημερωτικό σημείωμα προς τα μέλη του Συνεργατισμού καθώς επίσης και επιστολή στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Εργασίας, τους οποίους ενημερώνουν για την απόφαση των εργαζομένων, σύμφωνα με τον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, μετά την 3ωρη στάση εργασίας θα επανασυνέλθουν τα Κλαδικά Συμβούλια των Συντεχνιών για να πάρουν αποφάσεις για ενδεχόμενη κλιμάκωση των μέτρων, σε περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχουν εξαναγκαστεί οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις είναι οι εξής: -Η έντονη και επίμονη άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο και να συζητήσει ουσιαστικά τα θέματα που προκύπτουν από την Έκτακτη Ειδική Συμφωνία Ορισμένης Διάρκειας 2014-2018.
-Παρά τη συνέπεια, την υπομονή και την ωριμότητα που έχουμε επιδείξει, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα και στην προώθηση πολλών άλλων ζωτικών θεμάτων, είτε αυτά αφορούν στην συνομολόγηση της ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης, το ενιαίο μισθολόγιο και το βασικό ζήτημα της ομοιομορφίας των όρων εργοδότησης και των μισθολογικών ανισοτήτων συναδέλφων που εκτελούν τα ίδια καθήκοντα καθώς και σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται της ομαλής και απρόσκοπτης διεκπεραίωσης του έργου των εργαζομένων.

Σε 2ωρη στάση εργασίας οι λιμενεργάτες
Εκδήλωση αλληλεγγύης με τους λιμενεργάτες στα Ευρωπαϊκά λιμάνια στις 29 Ιουνίου 2017
Σε δίωρη στάση εργασίας θα κατέλθουν την Πέμπτη 29 Ιουνίου οι λιμενεργάτες και σημειωτές στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας από τις 11π.μ. μέχρι τη 1μ.μ. στα πλαίσια της Διεθνούς Αλληλεγγύης με τους λιμενεργάτες στα Ευρωπαϊκά λιμάνια.
Μέσα από τη στάση εργασίας θα εκφραστεί η συμπάθεια, η στήριξη και η αλληλεγγύη των Κυπρίων λιμενεργατών προς τους Ευρωπαίους λιμενεργάτες και ιδιαίτερα της Ισπανίας, του Βελγίου και της Πορτογαλίας, στον αγώνα που διεξάγουν ενάντια σε μονομερείς αποφάσεις που καταργούν τις θέσεις εργασίας τους και συμφωνημένους όρους εργασίας.
Η στάση εργασίας θα είναι πανευρωπαϊκή και αφορά γενικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λιμενεργάτες. 
«Οι λιμενεργάτες της Κύπρου έμπρακτα αποφάσισαν να εκφράσουν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους στους λιμενεργάτες των ευρωπαϊκών λιμανιών ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και τα εργατικά τους δικαιώματα γενικότερα», τόνισε σε δηλώσεις του στο «Ε.Β.» ο Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου.

Συνεχίζεται η διαμάχη για την ΑΤΗΚ
Η Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες (ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ) «δεν θα υποκύψει σε πιθανές πιέσεις ή εκφοβισμούς ή εκδικητικές νοοτροπίες» μετά τα πορίσματα του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας για τη Cyta, «αλλά απαιτεί να εφαρμόζονται όσα αναφέρονται στα ευρήματα του γενικού ελεγκτή ότι χρήζουν άμεσης διόρθωσης». 
Σε ανακοίνωσή της η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) αναφέρει ότι «η Cyta ως οργανισμός δημοσίου δικαίου ελέγχεται κάθε χρόνο από τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας και είναι μετά λύπης μας που έχουμε διαβάσει την έκθεση του γενικού ελεγκτή που αφορά τον οργανισμό μας για το 2016».
Προσθέτει ότι πρόκειται «για μια έκθεση η οποία δυστυχώς επαναφέρει διαχρονικά ευρήματα, των οποίων έπρεπε ο οργανισμός μας και οι εκάστοτε διοικήσεις και διευθύνσεις να επιλαμβάνονταν, με σκοπό να τα επιλύσουν ή να τα δικαιολογήσουν με τρόπο που θα έπειθε τον γενικό ελεγκτή ότι δεν προκύπτει ενδεχόμενη διαπλοκή ή/και αμέλεια ή/και κατάχρηση εξουσίας».
Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), σεβόμενη τον θεσμό του γενικού ελεγκτή, «καλεί ακόμη μια φορά τη νέα διοίκηση της Cyta να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για επίλυση ή τεκμηρίωση όλων των ευρημάτων που
καταγράφει ο γενικός ελεγκτής». Παράλληλα, εκφράζει εκ νέου ετοιμότητα «να συζητήσει τον Κώδικα Συνδικαλιστικών Διευκολύνσεων και να υπάρξει επιτέλους από πλευράς της διεύθυνσης ισότιμη, δίκαιη και διαφανής προσέγ γιση των δικαιωμάτων
και των υποχρεώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος». 
Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο «θα προχωρήσει στη λήψη εκείνων των αποφάσεων που θα δώσουν το μήνυμα προς το προσωπικό, αλλά και γενικότερα προς την κυπριακή κοινωνία, ότι δεν χαρίζεται σε κανένα». «Αν και εφόσον προκύπτουν ατασθαλίες, παρατυπίες, παρανομίες ή/και καταχρήσεις, να προχωρήσει στην πλήρη διαλεύκανσή τους, με στόχο την κατανομή της ανάλογης ευθύνης, πειθαρχικής ή/και ποινικής δίωξης» αναφέρει η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ). «Πιστεύουμε», καταλήγει, «ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού θα είναι προπομπός της πλήρους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, γεγονός που μας καθιστά βέβαιους, αξιολογώντας τη μέχρι τώρα στάση του».
Πηγή: Φιλελεύθερος

Η ΕΤΥΚ κλιμακώνει  αντιδράσεις και μέτρα
Οξύνονται περαιτέρω οι σχέσεις ΕΤΥΚ-Ελληνικής Τράπεζας αναφορικά με τη μεταφορά των 130 υπαλλήλων στην εταιρεία APS, με την Οργάνωση να συγκαλεί αύριο επαρχιακές συνελεύσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, προκειμένου να ζητήσει την εξουσιοδότησή τους για να προχωρήσει σε κλιμάκωση των μέτρων αντίδρασης. 
Η κάλυψη του ταμείου υγείας ενόχλησε την ΕΤΥΚ που επικρίνει την Τράπεζα υποστηρίζοντας ότι «η ενέργειά της να αποστείλει προς τους 130 υπαλλήλους έντυπο προς υπογραφή για ένταξή τους σε σχέδιο υγείας ιδιωτικής εταιρείας, δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, πως θεωρεί την απομάκρυνσή τους από το ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ ως δεδομένη». 
Η Ελληνική αντιστρέφει τις επικρίσεις, υποστηρίζοντας ότι «το πρόβλημα το έχει η ΕΤΥΚ που δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να ισχύει (το ταμείο υγείας) και για τους μεταφερόμενους υπαλλήλους», προσθέτοντας ότι «αφού η συντεχνία δεν έχει προχωρήσει με τις σχετικές διευθετήσεις, σε συνεργασία με τη νέα εταιρεία, έχουν φροντίσει για την κάλυψη των επηρεαζόμενων υπαλλήλων μέσα από εισφορές σε άλλα ταμεία».
Η ΕΤΥΚ από την άλλη καλεί τα μέλη της να μην υπογράψουν το έντυπο. Τις καταγγελίες της ΕΤΥΚ απορρίπτει η Ελληνική, που επαναλαμβάνει ότι καμία θέση εργασίας των 130 υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στην APS «δεν θα χαθεί, ούτε θα μειωθεί ο μισθός τους, ούτε οποιοδήποτε κεκτημένο ωφέλημά τους».
Αντωνία Λαμπράκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου