Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Οι εργοδότες προτιμούν τους πενηντάρηδες

Οι εργοδότες προτιμούν τους πενηντάρηδες
Fileleftheros 29-5-2017
Χαμηλότερη των προσδοκιών, παρά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, είναι η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου στην προσφορά θέσεων πλήρους απασχόλησης για άνεργα άτομα. Τρεις ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία, 31 Μαΐου, των τριών σχεδίων του υπουργείου Εργασίας, που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης ανάμεσα στους νέους και στους μεσήλικες, το εργοδοτικό ενδιαφέρον καταδεικνύεται χαμηλότερο των κυβερνητικών στόχων. Και αυτό παρά την προσφορά δελεαστικών κινήτρων που μεταφράζονται σε επιδότηση του μισθολογικού κόστους ανά εργαζόμενο που φτάνει ώς και το 70%. 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μέχρι χθες, η προσφορά θέσεων απασχόλησης ήταν διαμορφωμένη ως ακολούθως:
- σχέδιο παροχής κινήτρων για την απασχόληση νέων ηλικίας 25-29 ετών που είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης: υποβλήθηκαν 204 αιτήσεις, αριθμός που απέχει κατά πολύ από τον στόχο του υπουργείου Εργασίας που είναι οι 800. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στα €6,7 εκατ. Το σχέδιο εφαρμόζεται για πρώτη φορά.
- σχέδιο παροχής κινήτρων για την απασχόληση ανέργων νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών: παραλήφθηκαν 117 αιτήσεις όταν ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι οι 250. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στο €1,5 εκατ.
- σχέδιο παροχής κινήτρων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών: παραλήφθηκαν 133 αιτήσεις, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που είναι η τοποθέτηση 100 ανέργων. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες τον τερματισμό της παραλαβής αιτήσεων, καθώς εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός του σχεδίου που ανέρχεται στις €850.000. Είναι η δεύτερη προκήρυξη του σχεδίου και αξίζει να σημειωθεί ότι και στην πρώτη έτυχε ανταπόκρισης από τους επιχειρηματίες. 
Ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, έχοντας την εμπειρία εφαρμογής και προηγούμενων σχεδίων τόνωσης της απασχόλησης, εκτιμά ότι «τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες οι εργοδότες θα σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής και αναμένουμε ότι το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων θα βελτιωθεί».
Και στα τρία σχέδια η επιδότηση του μισθολογικού κόστους είναι για περίοδο δέκα μηνών, με την υποχρέωση του εργοδότη να παρατείνει την απασχόληση για ακόμη δύο μήνες χωρίς ενίσχυση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου