Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΠΕΟ για ΓΕΣΥ, μείωση δημοσίων υπαλλήλων και πρόστιμα ΕΠΑ

Καταρχήν συμφωνία Κυβέρνησης, Συντεχνιών και Εργοδοτών για τις εισφορές στο ΓΕΣΥ
ΠΕΟ: Υπέρβαση για να εφαρμοστεί άμεσα το ΓΕΣΥ και να αποτραπεί το πολυασφαλιστικό.
Σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας με θέμα τις εισφορές για το ΓΕΣΥ υπήρξε καταρχήν συμφωνία για τις εισφορές. Η ΟΕΒ δεν προσυπόγραψε τη συμφωνία και αποχώρησε από τη συνάντηση. Η ΟΕΒ επιμένει σε ίσες εισφορές εργοδοτών – συντεχνιών και πολυασφαλιστικού συστήματος.
Η καταρχήν συμφωνία για τις εισφορές:
-2,65% οι εργαζόμενοι,
-2,9% οι εργοδότες, συμπεριλαμβανομένου του κράτους ως εργοδότη.
-4,7% το κράτος,
-4% οι αυτοεργοδοτούμενοι και
-2,65% συνταξιούχοι-εισοδηματίες.
Την ΠΕΟ στη σύσκεψη εκπροσώπησαν ο Γ.Γ. Πάμπης Κυρίτσης και η Αν.Γ.Γ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους και συζητήθηκαν οι εισφορές και οι συνεισφορές για το ΓΕΣΥ. Όπως τόνισε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ το θέμα των εισφορών για το ΓΕΣΥ ήταν κλειστό και συμφωνημένο από το 2001 και κακώς ανοίκτηκε αυτό το θέμα από την κυβέρνηση όταν τέθηκε ζήτημα κάλυψης του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Η ΠΕΟ, τηρώντας όπως πάντα υπεύθυνη θέση, ξεκαθάρισε στη σύσκεψη πως είναι έτοιμη να ανεχθεί την αλλαγή που προτείνεται νοουμένου ότι αυτό θα οδηγήσει σε συμφωνία στο θέμα των εισφορών που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής για ψήφιση.
Η ΠΕΟ αποδέχεται τη συμφωνία έχοντας κύρια έγνοια της την άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ για την οποία αγωνίζεται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια και με στόχο οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να απολαμβάνουν το δικαίωμα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Όπως επισημάνθηκε εκ μέρους της ΠΕΟ, το ΓΕΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα με τρόπο ώστε να είναι κοινωνικά δίκαιο και να στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη.
Την ίδια στιγμή, η ΠΕΟ έλαβε υπόψην της το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, ΟΕΒ και διάφοροι άλλοι, με διάφορες αιτιάσεις και προσκόμματα στοχεύουν στην ανατροπή της κοινωνικής συμφωνίας που υπάρχει από το 2001 για μονοασφαλιστικό ΓΕΣΥ και την εισαγωγή πολυασφαλιστικού ΓΕΣΥ προς εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της υγείας.
Top of Form
Λιγότεροι κατά 4.132 οι δημόσιοι υπάλληλοι την τετραετία
Fileleftheros
Κατά 4.132 άτομα μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων από την 1/1/2012 μέχρι τις 31/12/2016.
Το κράτος θα δαπανήσει €274 εκατ. περισσότερα το 2020 για το κρατικό μισθολόγιο, που θα διογκωθεί στα €2.530 εκατ., από €2.256 εκατ. που ήταν το 2016, €2.338 εκατ. το 2017, €2.393 εκατ. το 2018 και €2.466 εκατ. το 2019. Οι συνολικές δαπάνες για το 2020 προβλέπονται στα €7.925 εκατ. έναντι €6.955 εκατ. το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση €970 εκατ.
Σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής ο αριθμός των υπαλλήλων τέλος του 2016 ήταν 17.330, σημειώνοντας μείωση 2.199 σε σχέση με το 2012 που ήταν 19.529. Το προσωπικό στις ανεξάρτητες υπηρεσίες/υπουργεία, εξαιρουμένων των τομέων της Υγείας και της Παιδείας, ήταν λιγότερο κατά 1.883 το 2016 σε σχέση με το 2012.
Στον τομέα της Υγείας και του Εποχικού Προσωπικού η μείωση ήταν 69 και 247 άτομα αντίστοιχα. Στον τομέα της Παιδείας η μείωση στην τετραετία ήταν 209 άτομα, ενώ αντίθετα στη Δικαστική Υπηρεσία και στον κυπριακό στρατό υπήρξε αύξηση των υπαλλήλων κατά 9 και 67 άτομα αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο 2016 στον κυπριακό στρατό απασχολούνται, επιπρόσθετα του μόνιμου προσωπικού, 2.945 Oπλίτες, έναντι περιορισμού των Οπλιτών που υπηρετούν υποχρεωτική θητεία.
Στην Αστυνομία η μείωση του προσωπικού είναι κατά 500 άτομα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία η μείωση είναι 99 άτομα την τετραετία, στους κρατικούς αξιωματούχους η αύξηση είναι ένα άτομο, ενώ στο ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό (μόνιμο και εποχικό) η μείωση είναι 1.202 άτομα.
Σε σχέση με την ΑΤΑ, τα επιδόματα, οι μισθοί και οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται, την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους, ως ακολούθως:
(i) Καταβολή του 50% του ποσοστού της αύξησης του υποκείμενου δείκτη της ΑTA κατά το έτος που προηγείται του έτους αναφοράς σε σχέση με το προηγούμενο έτος του έτους αναφοράς.
(ii) Η πιο πάνω αναπροσαρμογή θα αναστέλλεται σε περίπτωση που κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους που προηγείται του έτους αναφοράς ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης σε πραγματικούς όρους διορθωμένος ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις είναι αρνητικός. Επίσης το υπουργείο σημειώνει ότι κατά την περίοδο 2013-2017 καταργήθηκαν 2.007 κενές θέσεις (1.327 θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία και 680 θέσεις Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού).
Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση μετατροπής συμβάσεων εργασίας εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, ο υπουργός Οικονομικών δυνατόν να αποφασίσει, μετά από σύσταση του διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, την κατάργηση ισάριθμων κενών μόνιμων εγκεκριμένων θέσεων. 


Πέντε πρόστιμα μαμούθ της Επιτροπής Ανταγωνισμού που τρομοκράτησαν κυπριακές εταιρίες στο άκουσμα τους
24.05.2017 - 07:37

Offsite cy

Ασύλληπτα ποσά που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ
Επιμέλεια: Τάσος Αναστάση
Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου μαμούθ ύψους €31.009.766 στην JCC Payment Systems Limited και τις συνεργαζόμενες τράπεζες, θυμόμαστε ακόμα τέσσερις περιπτώσεις όπου η ΕΠΑ ανακοίνωσε πρόστιμα που “έκοψαν τα γόνατα” των εταιριών στο άκουσμα τους.
31 εκατομμύρια στην JCC
Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση ορόσημο της ΕΠΑ, η Επιτροπή επέβαλε στην εταιρεία JCC Payment Systems Limited και τις συνεργαζόμενες τράπεζες, πρόστιμο συνολικού ύψους €31.009.766 για παραβάσεις του περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου, στα πλαίσια της εξέτασης καταγγελίας της εταιρείας FBME Card Services Ltd. 

Το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού είναι το υψηλότερο που έχει επιβάλει έως τώρα και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τα επηρεαζόμενα ιδρύματα.
Στη JCC το πρόστιμο που επιβλήθηκε φθάνει το 1.720.806 ευρώ ενώ η Τράπεζα Κύπρου που είναι μεγαλομέτοχος της JCC θα κληθεί να πληρώσει 18. 053.608 ευρώ. Πρόστιμο ύψους 7.670.648 ευρώ επιβλήθηκε και στη Marfin και αναμένεται να διαφανεί αν το ποσό αυτό θα επιβαρύνει τα ταμεία της Τράπεζας Κύπρου.
Πρόστιμο- μαμούθ στην Mercedes- Benz από την ΕΠΑ

Το Απρίλιο του 2015 η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού με απόφασή της επέβαλε στις εταιρείες Daimler AG και Cyprus Import Corporation Ltd πρόστιμο ύψους €20.000.000 και €700.000, αντιστοίχως για παραβάσεις του των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων στα πλαίσια της εξέτασης καταγγελίας των εταιρειών Chr.
Kapodistrias & Sons Ltd και Kyros Auto Service Ltd εναντίον των εταιρειών Daimler AG και Cyprus Import Corporation Ltd.
Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού  αφού μελέτησε και αξιολόγησε όλα τα ενώπιόν της στοιχεία, ομόφωνα κατέληξε  ότι στοιχειοθετείται παράβαση ως αποτέλεσμα της κάθετης συμφωνίας τους για την εφαρμογή του συστήματος της επιλεκτικής διανομής των γνήσιων ανταλλακτικών των αυτοκινήτων Mercedes-Benz με το σήμα του κατασκευαστή αυτοκινήτου, στην κυπριακή αγορά.
Η Επιτροπή κατέληξε ότι η CIC γνώριζε ως Γενικός Διανομέας (General Distributor) ότι θα ήταν η μόνη που θα απέμενε ως μέλος του συστήματος της επιλεκτικής διανομής στην κυπριακή αγορά και παρά το ότι μπορούσε, δεν προέβη στο διορισμό άλλων Εξουσιοδοτημένων Διανομέων (Authorized Dealers), αλλά προτίμησε να παραμείνει μόνη της στην αγορά. Ακόμα και ο εξουσιοδοτημένος επισκευαστής στο δίκτυό της Daimler, που διόρισε η CIC, έχει διαπιστωθεί ότι προβαίνει σε αγορές των ανταλλακτικών από την ίδια την CIC και όχι σε εισαγωγές.
Πρόστιμο €5.150.000 σε CYTA και Forthnet 
Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού με απόφασή της στις 13/5/2015 επέβαλε στην ΑΤΗΚ και στην Forthnet πρόστιμο ύψους €2.900.000 και €2.250.000 αντιστοίχως, για παραβάσεις των άρθρων 3(1)(α), 3(1)(β) και 3(1)(γ) των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων του 2008 και 2014 και του αντίστοιχου άρθρου 101(1) στοιχ. α’ β’ και γ’ της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της εξέτασης αυτεπάγγελτης έρευνας.

Αντικείμενο της υπόθεσης ήταν η αυτεπάγγελτη έρευνα που αποφασίστηκε από την Επιτροπή στις 2/2/2012, αναφορικά με τη συνεργασία της ΑΤΗΚ και της Forthnet ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 23/11/2011, για τη διάθεση του τηλεοπτικού περιεχομένου των συνδρομητικών καναλιών NOVACINEMA και NOVASPORTS μέσα από την πλατφόρμα Cytavision, καθώς και της δράσης τους ξεχωριστά ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας στον τομέα της διάθεσης συνδρομητικών καναλιών/ τηλεοπτικών δικαιωμάτων/τηλεοπτικού περιεχομένου στη συνδρομητική τηλεόραση.
Πρόστιμο €2.100.000 στον Παγκύπριο Οργανισμό Αγελαδοτρόφων

Η Επιτροπή προέβη σε αυτεπάγγελτη έρευνα εναντίον του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) σε σχέση με τη πώληση/ διάθεση του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος κατά τη χρονική περίοδο 1 Ιανουαρίου 2009 μέχρι και 28 Μαΐου 2012. 
Με την απόφαση της 17 Οκτωβρίου 2014, η ΕΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας με την πρακτική της σύναψης συμβάσεων αποκλειστικής διάθεσης νωπού αγελαδινού γάλακτος με τους αγελαδοτρόφους μέλη του που συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένους τυποποιημένους όρους καθορισμού των τιμών αγοράς του νωπού αγελαδινού γάλακτος και επέβαλε πρόστιμο €2.100.000.
Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφαση της ΕΠΑ, ο ΠΟΑ, ως δεσπόζουσα επιχείρηση στη σχετική αγορά, προέβη στον καθορισμό και/ή στην επιβολή υπερβολικών και/ή αθέμιτων τιμών στο νωπό αγελαδινό γάλα.
Πρόστιμο €1.016.425 σε CYTA 

Έπειτα από καταγγελία της PrimeTel, η ΕΠΑ προχώρησε στη διερεύνηση υπόθεσης εναντίον της Cyta για επιβολή αθέμιτων τιμών στα Συμβόλαια που υπογράφηκαν μεταξύ Cyta και Primetel, με ημερομηνίες 8/2/2008 και 5/11/2009, αναφορικά με την αγορά δικαιώματος χρήσης διεθνούς χωρητικότητας στο υποθαλάσσιο υποσύστημα με την εμπορική επωνυμία MINERVA. 
Με απόφαση της τον Μάιο του 2015, η Επιτροπή έκρινε ότι η Cyta κατά τον ουσιώδη χρόνο της καταγγελίας, κατείχε δεσπόζουσα θέση επί της διαθέσιμης διεθνούς χωρητικότητας σε υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που τερματίζονται στην Κύπρο. Επίσης, έκρινε ότι τα τέλη χρέωσης που συμπεριλαμβάνονται στα Συμβόλαια για την απόκτηση δικαιώματος χρήσης δεν έχουν επαρκή σχέση με την πραγματική οικονομική αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας και συνεπώς η ΕΠΑ απεφάνθη ότι η Cyta εφαρμόζει μη δίκαιη τιμή πώλησης.
Αυτές ήταν μόνο μερικές από τις αποφάσεις όπου η ΕΠΑ εξανλτώντας κάθε αυστηρ.οτητα επέβαλε τσουχτερες ποινές. Ωστόσο οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν είναι τελεσίδικες και οι εταιρίες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα εφεσίβαλαν την απόφαση και οι υποθέσεις βρίσκονται στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου