Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Τμήμα φορολογίας, ναυαγασώστες και απεργία στην αφαλάτωση

Χαστούκι στο Τμήμα Φορολογίας
Φιλελεύθερος
Αρνητική αξιολόγηση έτυχε το Τμήμα Φορολογίας από το Παγκόσμιο Φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών (Global Forum), που στόχο έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Ως αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης, η Κύπρος τέθηκε σε θέση μη αμοιβαίας αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να υλοποιηθούν οι συστάσεις του Global Forum, τα κράτη, με τα οποία έχει συμβληθεί η Κύπρος, μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 49 ενώ δρομολογείται η συμφωνία με άλλα 81 μέχρι το 2018, μπορούν να αρνηθούν την παραχώρηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε σχέση με πρόσωπα (φυσικά και νομικά) που ελέγχονται για φοροδιαφυγή στην Κύπρο.
Το χειρότερο για τη χώρα μας, εξαιτίας αυτής της αρνητικής αξιολόγησης, είναι ότι πλήττεται το όνομα και η φήμη της ως διεθνές οικονομικό κέντρο παροχής υπηρεσιών εφόσον δεν θεωρείται «καθαρή» από τη σκοπιά του Παγκόσμιου Φόρουμ. 
Ο στόχος αυτής της συμφωνίας αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, που η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε σε εφαρμογή με νόμο το 2014, είναι η φορολογική αρχή κάθε χώρας να γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στο εξωτερικό οι φορολογούμενοι της, όπως και τον τελικό δικαιούχο πίσω από κάθε επιχείρηση και κεφάλαιο. Με αυτό τον τρόπο, εντοπίζονται οι φοροφυγάδες.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή και συντονισμό των υποχρεώσεων των κυπριακών χρηματο-οικονομικών ιδρυμάτων για την υποβολή των πληροφοριών. 
Για την αρνητική αυτή εξέλιξη ενημερώθηκαν γραπτώς οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, οι οποίοι καλούνται σήμερα να αποδεσμεύσουν κονδύλι ύψους €80.000. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το εν λόγω κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί με σκοπό τη διεξαγωγή μελέτης ανάλυσης των κινδύνων στη διαφύλαξη των εν λόγω πληροφοριών που διαχειρίζεται το Τμήμα Φορολογίας.
H μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν να προωθηθούν απο το Τμήμα Φορολογίας προς συμμόρφωση με τις συστάσεις του Global Forum και θα διενεργηθεί από εξωτερικούς συμβούλους που θα επιλεγούν κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού. 
Για σκοπούς ενημέρωσης των βουλευτών, το Υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε την επιστολή του Έφορου Φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη, ημερ. 9/5/2017, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: Με βάση τη μέχρι στιγμής αξιολόγησή μας, το Global Forum έχει εντοπίσει κάποιες αδυναμίες και έχει θέσει την Κύπρο σε θέση μη αμοιβαίας αυτόματης ανταλλαγής για σκοπούς CRS (σ.σ. χρηματο-οικονομικούς λογαριασμούς).
Για να ανακληθεί η επιφύλαξη αυτή, έχουν γίνει κάποιες συστάσεις και αναμένεται από την πλευρά μας η προώθηση ενός πλάνου ενεργειών. Η θετική αξιολόγηση μας επηρεάζει πέρα από τη γενική εικόνα του Τμήματος Φορολογίας και της Κύπρου, την επιλογή των υπόλοιπων κρατών που υπογράφουν το MCAA, στο κατά πόσον θα επιλέξουν ή όχι να αποστέλλουν πληροφορίες στην Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν, ήδη, δρομολογηθεί αρκετές ενέργειες. Μια από τις ανάγκες που έχουν εντοπιστεί είναι η διεξαγωγή μελέτης για την ανάλυση κινδύνων στη διαφύλαξη των πληροφοριών που διαχειρίζεται το Τμήμα Φορολογίας. Με τον κ. Τσαγκάρη να υποδεικνύει στην κατακλείδα της επιστολής του ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη διενέργεια της  μελέτης θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ: Οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τους πνιγμούς σε θάλασσες χωρίς ναυαγοσώστες
Nomisma.com.cy
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους ντόπιους και ξένους τουρίστες για το θέμα της ύπαρξης ναυαγοσωστών στις παραλίες, καλεί τους αρμόδιους φορείς και κυρίως τον Υπουργό Εσωτερικών, η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ με αφορμή τον πρώτο νεκρό κολυμβητή για φέτος στη θάλασσα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών της ΣΕΚ (ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ), από την περασμένη χρονιά το καλοκαίρι, η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ έχει αρχίσει ένα αδιάκοπο αγώνα για να ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές για να στελεχώσουν τις παραλίες με τον απαιτούμενο αριθμό ναυαγοσωστών από την ανατολή μέχρι την δύση του ήλιου.
Δυστυχώς οι αρμόδιες αρχές, Υπουργείο Εσωτερικών, Επαρχιακές Διοικήσεις, Τοπικές Αρχές και Υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησαν σε ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των λουομένων και χάσαμε την περασμένη χρονιά 7 ανθρώπινες ζωές σε ώρες που δεν υπήρχαν ναυαγοσώστες στην παραλία.
Πέραν της στελέχωσης, αναφέρει η ανακοίνωση, οι συνθήκες που εργάζονται οι ναυαγοσώστες σε πολλές παραλίες είναι απαράδεκτες και θέτουν και την ζωή των ναυαγοσωστών σε κίνδυνο.
Επίσης, σύμφωνα με την Συντεχνία, η νομοθεσία δεν επιτρέπεται να λειτουργεί δημόσια κολυμβητική δεξαμενή (ανεξαρτήτου βάθους και μεγέθους) που να μην έχει ναυαγοσώστη, ενώ στις παραλίες που οι κίνδυνοι είναι πολλαπλάσιοι να μην υπάρχει ναυαγοσώστης.
Η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς και κυρίως τον Υπουργό να ευαισθητοποιηθούν και να αναλογιστούν την σημασία των ανθρώπινων ζωών που χάνουμε συνεχώς και τα 4 εκατομμύρια τουρίστες και ντόπιους που επισκέπτονται τις παραλίες μας και στηρίζουν την οικονομία του τόπου.
Η παγκύπρια συνέλευση των ναυαγοσωστών στις 21 Μαρτίου 2017 είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους και αποφάσισε να προσέλθει σε δυναμικά μέτρα. Ωστόσο, η ευαισθησία για τις ανθρώπινες ζωές δεν επιτρέπει τη λήψη δυναμικών μέτρων, κάτι που εξέλαβαν κάποιοι ως αδυναμία. «Η απάντηση της ΟΕΚΔΥ και των ναυαγοσωστών μελών της είναι η ενημέρωση όλων των λουομένων (ξένων και ντόπιων) για τους κινδύνους που υπάρχουν και τις ευθύνες που βαραίνουν τις αρμόδιες αρχές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λουκέτο στη μονάδα αφαλάτωσης Επισκοπής

Σε απεργία οι εργαζόμενοι από τις 30 Μαΐου
Σε επ` αόριστον απεργία κατέρχονται, από τις 30 Μαΐου, οι εργαζόμενοι στη μονάδα αφαλάτωσης Επισκοπής, οι οποίοι καταγγέλλουν πως η ιδιοκτήτρια εταιρεία υπαναχώρησε στα συμφωνηθέντα, σε σχέση με τη συνομολόγηση της Συλλογικής Σύμβασης.
Μετά από το ναυάγιο των διαβουλεύσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα, οι συντεχνίες ΣΕΜΜΗΚ ΠΕΟ Λεμεσού και ΟΒΙΕΚ ΣΕΚ Λεμεσού, εξέδωσαν ανακοίνωση, στη  οποία αναφέρουν πως «δυστυχώς η εταιρεία έχει υπαναχωρήσει στα συμφωνηθέντα με την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και δεν εφάρμοσε την πρόταση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016 για επίλυση της τότε εργατικής διαφοράς για τη συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης, που να διέπει τους όρους εργοδότησης των εργαζομένων της».

Έχουν γίνει, προστίθεται, διάφορες συναντήσεις από τότε μέχρι σήμερα και «οι Συντεχνίες σε αρκετά σημεία παραχώρησαν δικαιώματα και ωφελήματα για επίλυση της διαφοράς, αλλά συναντήσαμε πρωτοφανή άρνηση από πλευράς της Εταιρείας».

Οι συντεχνίες επιρρίπτουν επίσης ευθύνη και στο τμήμα της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας «που για ανεξήγητους λόγους παραφράζει εντελώς διαφορετικά αυτά που η πρόταση της Υπουργού περιέχει».

Τέλος, εκφράζεται η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν την απεργία τους «μέχρι την πλήρη δικαίωση τους».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου