Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ημικρατικοί, ΠΟΒΕΚ

Αυξήσεις και υπερωρίες ζητούν οι ημικρατικοί από την κυβέρνηση
Nomisma.com.cy
Τρία αιτήματα υπέβαλαν στον Υπουργό Οικονομικών, αναμένοντας τη διευθέτηση συναντήσεων για τη συζήτησή τους, οι συντεχνίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, με επιστολή τους στις 24 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πρώτο αίτημα των συντεχνιών είναι η επαναφορά των αποκοπών που έγιναν στις απολαβές των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που δεν υπερβαίνουν τα €1500.
Το δεύτερο αίτημα είναι να συζητηθεί η επαναφορά του ύψους της αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία και των επιδομάτων στα επίπεδα που ίσχυαν πριν το 2012.
Το τρίτο αίτημα είναι να συζητηθεί η διάθεση ποσοστού για χειρισμό σε κάθε ξεχωριστό οργανισμό προς αντιμετώπιση επί μέρους θεμάτων κατά τη συζήτηση ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στον κάθε οργανισμό.
Στην επιστολή οι συντεχνίες σημειώνουν ότι με βάση τη Συμφωνία Πλαίσιο που υπέγραψαν με την Κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο, έχει συνέλθει ο Μηχανισμός που προβλέπεται και έχει διαπιστωθεί ότι για το 2017 η διαφορά μεταξύ του ποσοστού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και της μεταβολής που προκύπτει από τη διαφοροποίηση στα επίπεδα απασχόλησης, επιτρέπει την παραχώρηση ωφελημάτων πέραν της προσαύξησης, η οποία έχει ήδη προϋπολογιστεί.
Με βάση τις εκτιμήσεις του Μηχανισμού, επισημαίνουν οι συντεχνίες, το ίδιο ισχύει και για το 2018.
Οι συντεχνίες υποβάλλουν τα αιτήματα δεσμευόμενες ότι το κόστος που θα προκύψει από το συνολικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα υπερβαίνει το ανώτερο όριο της πιο πάνω διαφοράς για τη διετία 2017-2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να είναι έτοιμα γραπτώς τα οικονομικά στοιχεία για το 2017 και οι προβλέψεις για το 2018, στη βάση των οποίων θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες.

ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA: Εξέφρασε κάθετη διαφωνία στον ΥΠΟΙΚ για το νομοσχέδιο για ιδιωτικοποίηση της Cyta

Offsite.com.cy
Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη είχε αντιπροσωπεία της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA με σκοπό την ενημέρωση για την εκ νέου κατάθεση κυβερνητικού νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Cyta.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA, σκοπός της συμμετοχής της συντεχνίας στη συνάντηση ήταν η έκφραση της κάθετης διαφωνίας μας τόσο με το πνεύμα όσο και με το γράμμα του νέου νομοσχεδίου.
“Για μας, το νέο νομοσχέδιο έχει τους ίδιους στόχους και θα επιφέρει σε όλους τους εμπλεκομένους (κοινωνία, πολίτες-πελάτες, εργαζόμενους) τα ίδια ή και χειρότερα αρνητικά αποτελέσματα με αυτά που θα επέφερε και το προηγούμενο σχετικό νομοσχέδιο που ορθώς απέρριψε σχεδόν ομόφωνα η Βουλή (ενός μόνο κόμματος που διαφώνησε) μόλις πριν λίγους μήνες”, αναφέρει η συντεχνία.
Προσθέτει ότι “προς τιμήν του ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως ο ίδιος προκρίνει ως ορθή την ιδιωτικοποίηση της Cyta στη βάση πολιτικών και ιδεολογικών εκτιμήσεων και θέσεων του”.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA αναφέρει ότι “έχοντας υπόψη και τα πραγματικά δεδομένα (κυρίως τις δυνατότητες και την ως τώρα προσφορά της «δημόσιας» Cyta στον τόπο και στην οικονομία) άλλα και τα αρνητικότατα αποτελέσματα από την εφαρμογή των πολιτικών που προκρίνει ο κ. Υπουργός (Λιμάνι Λεμεσού, για παράδειγμα), δεν έχουμε δικαίωμα να εμπιστευτούμε τέτοιου είδους δογματικές προσεγγίσεις”.
“Για αυτό επιμένουμε – και το είπαμε στον κ. Υπουργό – στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Cyta και στον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας της. Παράλληλα, τονίσαμε στον κ. Υπουργό ότι πρωταρχικά υπεύθυνοι για την προώθηση και εφαρμογή των εκσυγχρονιστικών μέτρων είναι η Κυβέρνηση και το διορισθέν από αυτή Διοικητικό Συμβούλιο”, προσθέτει.
Αναφέρει επίσης ότι δεν θα ανεχτεί “κωλυσιεργία που σκοπό ενδεχομένως να έχει την δημιουργία της παραπλανητικής εντύπωσης πως η πρόοδος της δημόσιας Cyta δεν είναι εφικτή”.
Τέλος, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA χαιρετίζει πρόσφατες δημόσιες ανακοινώσεις τόσο της ΕΠΟΕΤ όσο και της ΠΑΣΕ που δηλώνουν ευθαρσώς ότι επίσης επιμένουν στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και στον εκσυγχρονισμό της Cyta.
“Αυτό είναι το κύριο και το σημαντικό και αυτό μας δημιουργεί την πεποίθηση πως το Συνδικαλιστικό Κίνημα, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές, θα σταθεί και πάλι ΕΝΩΜΕΝΟ ως ανάχωμα σε όσους επιβουλεύονται το ξεπούλημα της Cyta μας”, καταλήγει.
Πηγή: 
KYΠΕ

ΠΟΒΕΚ: Η οικονομία συνεχίζει να «αιμορραγεί»

Οι θετικές εξελίξεις που διεφάνησαν στην οικονομία δεν οδήγησαν και στην έξοδο από την οικονομική κρίση, σημειώνει η ΠΟΒΕΚ.
Αντίθετα, αναφέρει, η οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και κινδύνους.
«Η οικονομία μας συνεχίζει να αιμορραγεί και μαζί της και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σύμφωνα με την ΠΟΒΕΚ.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια της ΚΕ ΓΣ ΠΟΒΕΚ που συνήλθε την περασμένη Τρίτη, διαπιστώνει στην απόφαση της, ότι χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.
Αναφέρεται ακόμα σε ψηλά ποσοστά ανεργίας και υπερδιπλασιασμός της μερικής (part- time) απασχόλησης, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στον κίνδυνο εκποίησης περιουσιών, σε αδυναμία πρόσβασης και εξασφάλισης χρηματοδότησης από μικρές επιχειρήσεις.
Υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχει «σκληρός, αθέμιτος και εξοντωτικός ανταγωνισμός από πολύ μικρή μερίδα πολυεπιχειρήσεων και αλυσίδων, ο οποίος δυστυχώς, ενισχύεται από συγκεκριμένες φιλελεύθερες πολιτικές και πρακτικές της Κυβέρνησης (π.χ. ωράρια λειτουργίας καταστημάτων κ.α)».
«Η απορρόφηση του μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς από μια δεκάδα πολυεπιχειρήσεων ντόπιων και ξένων οι οποίες λειτουργούν ως ολιγοπώλια με ισχυρές πλάτες και προσβάσεις στην εκτελεστική εξουσία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων» αναφέρει η ΠΟΒΕΚ.
Κάνει ακόμα λόγο για δραματική μείωση του κύκλου εργασιών για την τεράστια πλειοψηφία χιλιάδων επιχειρήσεων.
Πηγή: 

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου