Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Σχέδια προίκας μωρού και επιδότηση εργοδοτών για πρόσληψη 800 νέων 25-29

Λεπτομέρειες για την «Προίκα του Μωρού» έδωσε η Υπουργός Εργασίας
Offsite.com.cy
Οι ενδιαφερόμενοι για το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού» θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόλις ολοκληρωθούν οι δημόσιες συμβάσεις που αφορούν στην προμήθεια των ειδών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η κ. Αιμιλιανίδου δήλωσε πως το Σχέδιο αφορά την προμήθεια βασικού εξοπλισμού σε οικογένειες με νεογέννητο που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή που σύμφωνα με έκθεση Λειτουργού Κοινωνικής Ευημερίας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Κληθείσα να αναφέρει τι περιλαμβάνει η «Προίκα», η Υπουργός είπε ότι μεταξύ άλλων προνοείται βρεφικό κρεβάτι, στρώμα, παρκοκρέβατο, καρεκλάκι φαγητού, είδη προσωπικής φροντίδας και άλλα.
Ήταν διαπίστωση του Υπουργείου, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν καλύπτει τις πιο πάνω ανάγκες ενός νεογέννητου και γι’ αυτό αποφασίστηκε η αξιοποίηση πόρων που διατίθενται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους στην Κύπρο για παροχή βασικών καταναλωτικών αγαθών στις οικογένειες.
Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου αυτού ανέρχεται στα €3.600.000 και θα καλύπτει τις ανάγκες ενός μωρού από τη γέννησή του μέχρι να γίνει 2 ετών. «Μέσα σε αυτό τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε, «εκτός από τα υλικά αγαθά, προνοούνται και μέτρα για ευρύτερη στήριξη των οικογενειών αυτών», συμπλήρωσε η κ. Αιμιλιανίδου.
Τέλος, σε ερώτηση αν το Σχέδιο «Προίκα του Μωρού» αποτελεί μέτρο κατά της υπογεννητικότητας, η Υπουργός είπε ότι το Σχέδιο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αυτό, αλλά αποτελεί ένα επιπρόσθετο μέτρο μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Δημογραφικής Πολιτικής του Κράτους.
Η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας 25 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, το οποίο ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στόχο του σχεδίου είναι, σύμφωνα με την Υπουργό, η εργοδότηση 800 άνεργων νέων με την επιχορήγηση κατά 70% του συνολικού μισθολογικού κόστους. Προϋπόθεση είναι όπως οι άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και υποβληθεί αίτηση από τον εργοδότη. Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου αυτού ανέρχεται στα €6.700.000.
Πηγή: 
Κυπε

800 θέσεις για άνεργους νέους - Όλες οι πληροφορίες

12.04.2017 - 11:35
            Κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας από 25 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προβαίνει σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις του Σχεδίου κρίνει απαραίτητες για σκοπούς συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ή/και σε άλλες, επουσιώδεις, τροποποιήσεις, καθώς και σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις απαιτηθούν ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης των Κανονισμών για τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας και όπου αυτή κρίνει σκόπιμο και να ενημερώνει ανάλογα το Υπουργικό Συμβούλιο ή/και να επαναφέρει το θέμα σε αυτό.
Το Σχέδιο προνοεί την παροχή ενισχύσεων-χορηγιών σε εργοδότες για την πρόσληψη κατά την περίοδο της πρόσκλησης, νέων ηλικίας από 25 μέχρι 29 ετών (29 ετών και 364 ημερών), εγγεγραμμένων στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ) που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. 
Η ενίσχυση με βάση το Σχέδιο αφορά παροχή οικονομικής βοήθειας προς τον εργοδότη ύψους 70% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτούμενου που θα προσληφθεί με ανώτατο όριο €8.400. 
Η χορηγία θα παραχωρείται για τους πρώτους δέκα μήνες απασχόλησης και με υποχρέωση του εργοδότη για διατήρηση της εργοδότησης του απασχολουμένου για δύο πρόσθετους μήνες χωρίς επιχορήγηση.
Το υπό αναφορά Σχέδιο καταρτίστηκε με βάση σχετικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2013 για την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται στα €6.7 εκ. και ο στόχος είναι η τοποθέτηση 800 ανέργων. Οι αιτήσεις συμμετοχής από ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που θα καθορίζονται στις προσκλήσεις που ανακοινώνει ο Φορέας Διαχείρισης. Σε περίπτωση που εξαντληθεί το ποσό του προϋπολογισμού, το Σχέδιο θα λήξει με ανακοίνωση στον ημερήσιο Τύπο.
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρόσληψη και απασχόληση από Δήμους και Κοινότητες, 12 συνολικά επιπρόσθετων εποχικών ωρομίσθιων ναυαγοσωστών, για σκοπούς επαρκούς στελέχωσης των Ναυαγοσωστικών Μονάδων, με στόχο την παροχή ύψιστης ασφάλειας προς τους λουόμενους και προστασίας του τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται ότι το 50% της δαπάνης θα καταβληθεί στους Δήμους και τις Κοινότητες από το κράτος μέσω της Κρατικής Χορηγίας, από πιστώσεις που θα εξεύρει και θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό ο Υπουργός Οικονομικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου