Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΠΕΟ για συνταξιούχους και απεργία λιμενεργατών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Υπουργείο Εργασίας επιλέγει για ακόμα μια αφορά να αγνοεί την δικαιολογημένη αγανάκτηση και το θυμό των χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων που ούτε και φέτος θα λάβουν πασχαλινό επίδομα και να μη απαντά στην ουσία των θέσεων της ΕΚΥΣΥ – ΠΕΟ.
Όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει τα κριτήρια έχουν τεθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αποκλείουν την πλειοψηφία των συνταξιούχων. Η κοινωνική σύνταξη ήταν για το 2016 €336,28 και η βασική σύνταξη €415,15. Ένα ζευγάρι συνταξιούχων που λαμβάνει αυτές τις δυο συντάξεις έχει εισόδημα από συντάξεις €751,43. Το όριο για να πάρει αυτό το ζευγάρι πασχαλινό επίδομα είναι €750. Άρα αποκλείεται. Ένα ζευγάρι που λαμβάνει τη βασική σύνταξη €415,15 και την κατώτατη €352,88 δηλαδή σύνολο συντάξεων €768,03 και πάλι αποκλείεται από το πασχαλινό επίδομα. Αν ένα ζευγάρι συνταξιούχων οι οποίοι παίρνουν τις κατώτατες δυνατές συντάξεις που δίνει το κράτος μας δεν δικαιούται πασχαλινό επίδομα, τότε διερωτόμαστε γιατί κακοφαίνεται στο Υπουργείο όταν λέμε ότι πρόκειται για κοροϊδία.
Χωρίς να υπολογίζονται περίπου 25000 συνταξιούχοι οι οποίοι έπαιρναν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου και με τις νέες ρυθμίσεις το έχασαν και τους απαγορεύεται πλέον να υποβάλουν αίτηση, εκείνοι που μετά από εξονυχιστικό έλεγχο της υπηρεσίας, έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και λόγω αυτής τους της ιδιότητας λαμβάνουν από το κράτος πρόσθετη οικονομική ενίσχυση είναι 34500 ενώ πασχαλινό επίδομα με βάση τις δηλώσει της κυβέρνησης θα λάβουν μόνο 15000.
Με αυτά τα δεδομένα όταν το Υπουργείο ανακοινώνει πασχαλινό επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους αυτό δεν είναι κοροϊδία; Είναι επίδομα σε αναξιοπαθούντες και όχι χαμηλοσυνταξιούχους.
Αντί να απαντήσει σ’ αυτά τα ζητήματα το Υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να στρέψει τη συζήτηση αλλού.
Αποδίδει τις αποφάσεις της στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αποδίδει στην οργάνωση μας πολιτικά κίνητρα, μας κατηγορεί για παραπλάνηση και για ισχυρισμούς που είναι στη σφαίρα της φαντασίας μας.
Βέβαια με την ίδια λογική μπορούμε να αντιστρέψουμε το επιχείρημα και να εξηγήσουμε τους λόγους που η οργάνωση στην οποία αναφέρεται το Υπουργείο εμφανίστηκε αίφνης για να υποστηρίξει δήθεν εκ μέρους των συνταξιούχων τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Είναι στις 3/4/2013 επί παρούσας κυβέρνησης που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το κριτήριο των €500. Εκείνο που συζήτησε η προηγούμενη κυβέρνηση με την Τρόικα ήταν η μείωση του κατά άτομο ποσoύ που παραχωρείτο για πασχαλινό επίδομα από €270 στα €200.
Στόχος της ΕΚΥΣΥ δεν είναι μια αντιπαραγωγική αντιπαράθεση. Παρόλο ότι αντιλαμβανόμαστε ότι το Υπουργείο Εργασίας ενοχλείται από την κριτική μας, η οποία εκφράζει τα αισθήματα των ίδιων των χαμηλοσυνταξιούχων εμείς θεωρούμε υποχρέωση να συνεχίσουμε και την κριτική και την διεκδίκηση των δίκαιων και λογικών αιτημάτων μιας ομάδας του πληθυσμού η οποία κατά γενική ομολογία δικαιούται την προσοχή και το σεβασμό της κοινωνίας.
Έχουμε όμως δυο απλά ερωτήματα τα οποία καθημερινά μας υποβάλλουν οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και στα οποία αναμένουμε απάντηση.
Θεωρεί το Υπουργείο ορθά και δίκαια αυτά τα κριτήρια που εφαρμόζονται από το 2013; Έχουν δικαίωμα οι συνταξιούχοι να πάρουν πίσω κάτι από τα ωφελήματα που είχαν προηγούμενα τώρα που όπως η ίδια η κυβέρνηση λέει η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται;
31 Μαρτίου 2017
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΕΟ

Σε απεργιακά μέτρα οι λιμενεργάτες Λεμεσού από χτες
Οι θέσεις εργασίας και οι εργασίες των λιμενεργατών στα λιμάνια της Κύπρου θα διεκδικηθούν μέχρι τέλους-Το Υπουργείο Μεταφορών τις πούλησε μονομερώς στις διαχειρίστριες εταιρείες
Σε απεργιακά μέτρα υποχρεώνονται οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού από την περασμένη Κυριακή, για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους στο μώλο, τις οποίες εν αγνοία των άμεσα ενδιαφερόμενων φαίνεται πως πούλησε το Υπουργείο Μεταφορών στην εταιρεία DP World Limassol. Ήδη η εταιρεία από τις 2/4/2017, δεν αφήνει λιμενεργάτες να εργαστούν στο μώλο. Την ευθύνη για τη νέα εργατική αναταραχή φέρουν η εταιρεία και το υπουργείο Μεταφορών.
Σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι λιμενεργάτες μέλη της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και της αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ την Παρασκευή 31 Μαρτίου στην οποία ενημερώθηκαν για τις διαβουλεύσεις που έγιναν στο Υπουργείου Μεταφορών για επίλυση της διαφοράς, αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά μόνο εάν προκληθούν από την εταιρεία.
Υπενθυμίζουμε πως το θέμα προέκυψε όταν η εταιρεία DP World που ανέλαβε εργασίες στο Λιμάνι Λεμεσού στις 29 Ιανουαρίου 2017, ζητά όπως εκτελεί κατά αποκλειστικότητα τις εργασίες στο μώλο του λιμανιού γιατί όπως ισχυρίζεται αυτό προνοεί η συμφωνία της με το υπουργείο Μεταφορών. Αυτό το γεγονός υποχρεώνει τους λιμενεργάτες να προχωρήσουν σε δυναμική διεκδίκηση της εργασίας που οι ίδιοι διεξάγουν για δεκάδες χρόνια.
Σημειώνουμε ότι η εργασία από το πλοίο στο μώλο και από το μώλο στο πλοίο διεξαγόταν πάντοτε από τους λιμενεργάτες. Πριν από 20 περίπου χρόνια είχε γίνει μια ιδιωτική συμφωνία μεταξύ των Συντεχνιών και του Συνδέσμου Αδειούχων Λιμενικών Αχθοφόρων (ΣΑΛΑ), με βάση την οποία μέρος των εργασιών θα διεξαγόταν και από το προσωπικό του ΣΑΛΑ. Με την απόφαση της κυβέρνησης να εξαγοράσει το ΣΑΛΑ και να αποχωρήσει από το λιμάνι Λεμεσού, οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των λιμενεργατών έθεσαν έγκαιρα θέμα επιστροφής όλων των εργασιών στο μώλο, στους λιμενεργάτες. Η εταιρεία DP World διεκδικεί όχι μόνο το μέρος των εργασιών που εκτελούνταν από τους αχθοφόρους, αλλά και αυτών που εκτελούσαν οι λιμενεργάτες. Αυτή η θέση υποχρεώνει τους λιμενεργάτες να διεκδικήσουν δυναμικά τη συνέχιση των εργασιών τους.
«Εμείς ως Συντεχνίες των λιμενεργατών εκτιμούμε πως αυτή η εργασία ανήκει στους λιμενεργάτες με βάση την πρακτική, αλλά και τη Νομοθεσία και θα πρέπει να παραμείνει σ’ αυτούς. Λαμβάνοντας υπόψη και τη θέση του υπουργείου Μεταφορών ότι η ανάληψη των εργασιών του ΣΑΛΑ από Στρατηγικό Επενδυτή δεν είναι μεταφορά επιχείρησης ή τμήματος επιχείρησης, εξυπακούεται ότι δεν μπορούν όλες οι εργασίες τους συμπεριλαμβανόμενων και των ιδιωτικών συμφωνιών για την εκτέλεση εργασιών να έχουν δοθεί στο Στρατηγικό Επενδυτή και να συνεχίζουν να ισχύουν, εκτός από τη μεταφορά της Συλλογικής Σύμβασης και των εργαζομένων στο ΣΑΛΑ», δήλωσε κατηγορηματικά ο Γ.Γ. της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου.
«Οι θέσεις εργασίας και οι εργασίες των λιμενεργατών στα λιμάνια της Κύπρου θα διεκδικηθούν μέχρι τέλους με όλα τα νόμιμα μέτρα», διαβεβαίωσε συνεχίζοντας. «Σεβόμενοι την οικονομία του τόπου οι λιμενεργάτες δεν θα προχωρούν σε μέτρα, παρά μόνο όταν οι διαχειριστές του λιμανιού θα τους αρνούνται να εκτελούν τις εργασίες τους». Σημειώνουμε πως οι λιμενεργάτες πληρώνονται με την ημέρα και μόνο όταν εργάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου