Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

κόστος ζωής βόρεια, πρωτομαγιά, τοπική αυτοδιοίκηση

ο κόστος ζωής και την ανατομία της τ/κ οικονομίας εξηγούν στο ΚΥΠΕ τ/κ επιμελητήριο και συντεχνιακοί 
ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - Οντούλ Ασίκ Ουλκέρ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/04/2017 15:32 
________________________________________
Αύξηση του κόστους διαβίωσης κατά 17% καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 στα κατεχόμενα, παρά τις προβλέψεις αρχικά για 8% ολόκληρο το τρέχον έτος.
Η αύξηση σε καύσιμα, ηλεκτρικό, τηλεπικοινωνίες, νερό είναι συχνό αντικείμενο συζήτησης αλλά και δημοσιευμάτων στον τ/κ Τύπο, όπως οι αναταράξεις και οι συνέπειες από την αυξομείωση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, Φικρί Τόρος ανέφερε ότι η οικονομία της “βόρειας” Κύπρου είναι μια τυπική νησιώτικη οικονομία που έχει περισσότερες εισαγωγές και επειδή το Κυπριακό συνεχίζει να υπάρχει, δεν είναι μέρος της ευρωζώνης, οπότε χρησιμοποιούν ως νόμισμα την τουρκική λίρα.
“Πρωταρχικός λόγος της αύξησης του κόστους διαβίωσης είναι οι συνεχείς αυξομειώσεις της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων. Επίσης, λόγω της συνέχισης του κυπριακού προβλήματος, όλες οι λογιστικές υπηρεσίες γίνονται μέσω Τουρκίας και λόγω αυτού το κόστος είναι μεγαλύτερο”. Πρόσθεσε δε ότι για να προστατευθούν κάποια είδη που παράγονται εδώ υπάρχει μια σειρά περιορισμών στις εισαγωγές, παρατηρώντας ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της ζήτησης στην αγορά, η τοπική παραγωγή δεν είναι επαρκής και λόγω της ευρείας ζήτησης οι παραγωγοί αυξάνουν τις τιμές.
Ο κ. Τορός ανέφερε ότι τα τέλη μεταβίβασης ακινήτων που παίρνει το “κράτος”, αλλά και κάποιες υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές στα λιμάνια, επειδή υπολογίζονται με βάση το συνάλλαγμα, αλλάζουν ανάλογα με τις διακυμάνσεις της ΤΛ. Το ίδιο, είπε, συμβαίνει με την αγορά αυτοκινήτων και τα στεγαστικά δάνεια, που επίσης επηρεάζουν το κόστος διαβίωσης.
Ο Φικρί Τορός σημείωσε ακόμη ότι το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 98% είναι συνδεδεμένο με την τιμή των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του και η τιμή αυτή, επίσης διασυνδέεται με την συναλλαγματική αξία της ΤΛ.
Οι τομείς που συμβάλλουν περισσότερο στο ακαθάριστο οικονομικό προϊόν της τ/κ οικονομίας, ανέφερε ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, είναι η ανώτερη εκπαίδευση, που επίσης βασίζεται στο συνάλλαγμα (δίδακτρα κτλ). Το γεγονός ότι στη “βόρεια” Κύπρο χρησιμοποιείται η τουρκική λίρα αλλά οι Τ/κ δεν μπορούν να επηρεάσουν την αξία αυτού του νομίσματος, έχει συνέπειες στο κόστος της διαβίωσης, παρατήρησε ο κ. Τορός.
Παρατήρησε δε ότι όταν ετοιμαζόταν ο “κρατικός προϋπολογισμός” για το 2017 υπολογιζόταν ότι το κόστος διαβίωσης θα σημειώσει αύξηση 8% ολόκληρη τη χρονιά. Ωστόσο, είπε, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2017 το ποσοστό αυτό έφτασε το 17%. “Το να περάσουμε εμείς στο ευρώ μπορεί να γίνει βεβαίως μόνο σε περίπτωση μια συνολικής πολιτικής συμφωνίας που θα εγκριθεί από τις δύο κοινότητες σε ένα δημοψήφισμα. Δεν είναι εφικτό πριν από κάτι τέτοιο να περάσουμε στο ευρώ”.
Κληθείς να σχολιάσει τα πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία, ο κ. Τορός είπε ότι περιλαμβάνουν από τη μια πολιτική που επικεντρώνεται στην οικονομία και παράγει πολιτικές για την εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, από την άλλη δε στοχεύουν στην καλυτέρευση του κλίματος επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τορός τα πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί από το 2015 μεταξύ Τουρκίας – ψευδοκράτους υποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό και τα “κυβερνητικά προγράμματα”. Επιπλέον με την άμεση ή έμμεση οικονομική στήριξη της Τουρκίας, μπορεί να πει κάποιος ότι η Τουρκία έχει έναν ρυθμιστικό ρόλο. Ωστόσο, ανέφερε, τα πρωτόκολλα αυτά δεν επηρεάζουν το κόστος διαβίωσης των Τ/κ λέγοντας ότι εάν εφαρμόζονταν με ακρίβεια ο “δημόσιος τομέας” στα κατεχόμενα θα ήταν περισσότερο αποδοτικός και πιο αποδοτική θα ήταν η παροχή υπηρεσιών το εμπόριο αγαθών. Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να κάνουν ανταγωνιστικότερη την τ/κ οικονομία και να καλυτερεύσουν την ευημερία των πολιτών αλλά δυστυχώς, είπε, τα πρωτόκολλα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.
Ο κ. Τορός εξέφρασε τη θέση του τ/κ επιμελητηρίου υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και μιας οικονομίας που θα επικεντρώνεται στον ιδιωτικό τομέα. Οι ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε, είναι από κάθε άποψη απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας, του ανταγωνισμού, τις προσλήψεις, την αποδοτικότητα, το κλίμα επενδύσεων. Οσες αντιδράσεις κι αν υπάρχουν και όσο αργός και αν είναι ο ρυθμός σε σχέση με τον προγραμματισμό, στο “βορρά” ανέφερε ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, η οικονομία κατευθύνεται προς τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σημείωσε ωστόσο ότι το βασικότερο πρόβλημα για την ανάπτυξη της τ/κ οικονομίας παραμένει η συνέχιση της ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς, είπε ο Φικρί Τορός, η οικονομία θα είναι περιορισμένη όσο η “βόρεια” Κύπρος, είναι υπό “απομόνωση” όσο η νομιμότητα ή όχι των ακινήτων περιουσιών συζητείται, όσο οι χρηματοδοτικοί πόροι και οι χρηματοδοτικές απολαβές είναι εξαιρετικά περιορισμένες και οι τομείς της οικονομίες παραμένουν μη ανταγωνιστικοί, η τουριστική αγορά θα προέρχεται κατά 80% από την Τουρκία, στη “βόρεια” Κύπρο δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις, δεν μπορεί να απευθυνθεί στην αγορά της ΕΕ και υπάρχουν προβλήματα που πηγάζουν από το γεγονός ότι δεν έχουν ενσωματώσει ακόμη το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας.
Το επίπεδο ευημερίας έχει ορισθεί στα 12.000 δολάρια ενώ το ΑΕΠ προσεγγίσει τα 3,5 δις δολάρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τ/κ επιμελητηρίου ο οποίος πρόσθεσε ότι εάν η “βόρεια” Κύπρος μέσω του ευρωπαϊκού κεκτημένου ενώνονταν με τη διεθνή κοινότητα, όπως είπε, και υπήρχε ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο, τότε θα μπορούσε, όπως και στο “νότο”, να είναι ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.
Γι` αυτό, κατέληξε ο Φικρί Τορός, οι επιχειρηματίες, μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών στηρίζουν την επίλυση πλέον του Κυπριακού με τρόπο που να είναι αμοιβαία αποδεκτός, μια λύση μόνιμη και λειτουργική.
Ο κυριότερος λόγος της ακρίβειας κατά τον πρόεδρο της συντεχνίας των “δημοσίων υπαλλήλων” (KTAMS), Αχμέτ Καπτάν είναι η έλλειψη δομών, τα “εμπάργκο” και η κατάσταση που υπάρχει από το 1974 μέχρι σήμερα και κατ` επέκταση η μη λύση του Κυπριακού, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η συντεχνία του είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνουν τα οικονομικά μέτρα των πρωτοκόλλων που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία.
Φέρνει ως παράδειγμα την “ηθελημένη πτώχευση” των “τ/κ αερογραμμών” και την αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που επήλθε μετά το κλείσιμο της εν λόγω εταιρείας από τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που διεξάγουν τα δρομολόγια.
Ενας απόφοιτος πανεπιστημίου με 6 χρόνια σπουδών, παίρνει 3.000 ΤΛ μισθό (750 ευρώ), είπε, ενώ το ενοίκιο διαμερίσματος στην Λευκωσία είναι περίπου 1.400 ΤΛ (350 ευρώ), δηλαδή – σημείωσε – το 45% του μισθού του θα πρέπει να πάει στο ενοίκιο, οπότε γίνεται αμέσως κατανοητό πως αυτός ο άνθρωπος αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Ως αποτέλεσμα της συνέχισης του Κυπριακού, ανέφερε ο κ. Καπτάν, συνεχίζεται η σχέση “μητέρας – θυγατέρας” Τουρκίας – ψευδοκράτους και “η μη πρόσβαση του βορρά, όπως θέλει, στη διεθνή κοινότητα, μας φέρνει στο σημείο να είμαστε εξαρτώμενοι από την Τουρκία”.
Σύμφωνα με τον γνωστό τ/κ συντεχνιακό, στον ιδιωτικό τομέα ο καθαρός κατώτατος μισθός είναι 1.756 ΤΛ (440 ευρώ) ενώ ο αρχικός μισθός στο “δημόσιο” για έναν απόφοιτο πανεπιστημίου είναι 2.800 ΤΛ (700 ευρώ) και για έναν απόφοιτο λυκείου 2.400 ΤΛ (600 ευρώ). Ο Αχμέτ Καπτάν αναφέρθηκε και στις αποκλίσεις που έχει δημιουργήσει ο “τροποποιητικός νόμος για τις μηνιαίες και άλλες απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο” του 2011, τον οποίο οι συντεχνίες ονομάζουν “νόμο μετανάστευσης” γιατί θεωρούν ότι εξαναγκάζει τους νέους να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά.
Ο “νόμος” τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011 ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καπτάν επισημαίνοντας ότι δύο απόφοιτοι λυκείου με δύο μέρες διαφορά στην πρόσληψη παίρνουν διαφορετικούς μισθούς. Αυτός που προσλήφθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2010 παίρνει μισθό 3490 ΤΛ (873 ευρώ) ενώ αυτός που προσλήφθηκε 2 Ιανουαρίου 2011 παίρνει μισθό 2416 ΤΛ (604 ευρώ). Σε απόφοιτους πανεπιστημίων οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 4202 ΤΛ (1050 ευρώ) και 3057 ΤΛ (764 ευρώ).
Με την αύξηση των βασικών εξόδων, παρατήρησε, αυτό δεν είναι μόνο οικονομική δυσκολία αλλά οικονομική ανεπάρκεια.
Ο γγ της ίδιας συντεχνίας, Γκιουβέν Μπενγκιχάν δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι και οι διακυμάνσεις της ΤΛ επηρεάζουν την ακρίβεια και το κόστος ζωής, όπως επίσης οι αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, η εισαγωγή βασικών προϊόντων κατανάλωσης, οι λάθος οικονομικές πολιτικές και η μη λήψη μέτρων που να προστατεύουν την αγοραστική δύναμη του κόσμου.
Η “κυβέρνηση” ΚΕΕ – ΔΚ, πρόσθεσε, λόγω της αύξησης του συναλλάγματος έχουν επιβάλλει αυξήσεις επιπλέον 10% σε βασικά αγαθά (πχ τιμές καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος). Ο κ. Μπενγκιχάν πρόσθεσε ότι με τα πρωτόκολλα η Τουρκία ασκεί πίεση λέγοντας ότι δυστυχώς η Τουρκία θέλει να αλλάξει τις αξίες των Τ/κ και σημειώνοντας ότι υπάρχει μια διαφορετική κουλτούρα μεταξύ των δύο. Κάποιες πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Τουρκία στην επικράτειά της, προσπαθεί να τις επιβάλλει και στην τ/κ κοινότητα, πρόσθεσε. Εάν ακολουθηθούν τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν την επενδύσεις στα κατεχόμενα και τον τρέχον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους, συνέχισε, τότε το χρήμα από την Τουρκία “ρέει, αλλά εάν δεν εφαρμοστούν τα χρονοδιαγράμματα η ροή χρήματος καθυστερεί”. Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους 2016-2018 για τις ιδιωτικοποιήσεις, οι σχετικές “νομοθεσίες” θα πρέπει να περάσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ο γγ της KTAMS επεσήμανε ότι με τον “προσφυγικό νόμο” η διαφορά απολαβών στους μισθωτούς του “δημοσίου” πριν και μετά το 2011 είναι το λιγότερο 33% και αυτό έχει δημιουργήσει εργατική αναταραχή στους χώρους εργασίας. Ασκησε επίσης κριτική στις “κυβερνήσεις” που εφάρμοσαν αυτή την “νομοθεσία” χωρίς να την αμφισβητήσουν και ιδιαίτερη στη νυν συνεργασία ΚΕΕ - ΔΚ που “είναι πολύ μερακλήδες στο να την εφαρμόσουν”.


Κοινή Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN
Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOEOS, KTOS, BES, KOOPSEN, DAU-SEN παραχώρησαν δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει του κοινού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς την Παρασκευή, 28 Απριλίου στο Σπίτι της Συνεργασίας.
Στη διάρκεια της διάσκεψης ανάγνωσαν την πιο κάτω κοινή διακήρυξή τους προς τιμήν της Πρωτομαγιάς:
«Κοινή Διακήρυξη ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN ,DAU-SEN 1ης Μάη 2017
Οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα του αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων.
Τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο του 1886 που με τη θυσία τους έγιναν φωτεινό παράδειγμα και φάρος καθοδήγησης των αγώνων της παγκόσμιας εργατικής τάξης.
Αποδίδουμε φόρο τιμής στους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μέσα από κοινούς σκληρούς ταξικούς αγώνες πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση, το οκτάωρο, το δικαίωμα στην οργάνωση.
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τον πλανήτη να συνεχίζει να ταλανίζεται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς για τον γεωστρατηγικό έλεγχο και τον έλεγχο των πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού πυροδοτεί πολέμους, προκαλεί στους λαούς πόνο και δυστυχία, εκατομμύρια θυμάτων και προσφύγων.
Στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο διευρύνεται ραγδαία η οικονομική και κοινωνική ανισότητα και έχουν κυριαρχήσει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που οδήγούν τους λαούς στη φτώχεια και την ανεργία και ανοίγουν το δρόμο στο ρατσισμό και τις ακροδεξιές δυνάμεις.
Στην πατρίδα μας οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ οι οποίες επιβάλλονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τόσο στο βορρά όσο και στο νότο.
Η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειες της, αναδεικνύουν ακόμα πιο καθαρά τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων. Ακόμη αναδεικνύουν την ανάγκη εντατικοποίησης των αγώνων και της αλληλεγγύης των εργαζομένων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και κατάργησης των συνδικαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Μέσα σ’ αυτές τις σκληρές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η λύση του κυπριακού παραμένει προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη.
Για τους εργαζομένους της Κύπρου η Πρωτομαγιά αποτελεί μέρα επαναβεβαίωσης της προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. 
Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Η.Ε. 
Οι συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη αυτής της λύσης. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων οι οποίες είναι σε εξέλιξη, οι οποίες πρέπει να στοχεύουν σε μια λύση αρχών που να υπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των οποιονδήποτε ξένων. Η στασιμότητα δεν λειτουργεί υπέρ της λύσης αλλά αντίθετα παγιώνει το στάτους κβο και ευνοεί τη διχοτόμηση.
Καλούμε τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και μακριά από σκοπιμότητες και παιχνίδια επίρριψης ευθυνών, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, να επικεντρωθούν συνολικά στα εναπομείναντα θέματα με τρόπο δημιουργικό με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και τη θετική κατάληξη. 
Καλούμε ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου μας και ενωμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και απορρύθμισης της εργασίας, ενάντια τις ιδιωτικοποιήσεις και την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Να αναπτύξουμε από κοινού ταξικούς αγώνες για να υπερασπιστούμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές. 
Οι οργανώσεις ΠΕΟ, Dev-is, KTAMS ,KTOS, KTOEOS, BES και KOOP-SEN, DAU-SEN οι οποίες είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας διοργανώνουμε και φέτος, κάτω από το σύνθημα «Παλεύοντας για επανένωση και συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα» κοινό Πρωτομαγιάτικο Γιορτασμό την 1η του Μάη και ώρα 7.30 μ.μ. στη Νεκρή Ζώνη απέναντι από το Λήδρα Πάλλας. Θα προηγηθούν προ-συγκεντρώσεις και πορείες προς το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η κοινή εκδήλωση. Στο νότο η προσυγκέντρωση θα γίνει η ώρα 6.00μμ έξω από το υπουργείο οικονομικών και στο βορρά στη πύλη Κερύνειας. Μέσα από τον κοινό γιορτασμό της 1ης του Μάη στέλνουμε από την μια άκρη της Κύπρου ως την άλλη, δυνατό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να συνεχίσουμε από κοινού τους αγώνες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι πρωτοπόροι μάρτυρες του Σικάγο».

Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι να αγωνιστούν για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση επηρεάζει τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων και κατ’ επέκταση τις Εργασιακές Σχέσεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στους Δήμους να αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, 27 Απριλίου, μονόωρη στάση εργασίας.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και της αντίστοιχης Συντεχνίας της ΣΕΚ σε κοινή τους διακήρυξη «η κατάσταση οδήγησε πολλούς δήμους σε δεινή οικονομική θέση με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ουσιαστικά η ποιότητα των παρεχόμενων κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών προς τους Δημότες. Μέσα από αυτή την οικονομική κατάσταση επηρεάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι κύριοι λόγοι για την οικονομική κατάσταση των Δήμων είναι η δραστική μείωση της κρατικής χορηγίας και η απώλεια εσόδων λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και ζητούν όπως:
Η Κυβέρνηση στηρίξει άμεσα οικονομικά τους Δήμους και τις Κοινότητες για να μπορέσουν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και να εκτελέσουν τα προγραμματισμένα έργα ανάπτυξης. Σαν πρώτο μέτρο ζητείται όπως οι αποκοπές που έγιναν στους μισθούς των εργαζομένων λόγω κρίσης να παραμένουν στις Τοπικές Αρχές και να μην αποστέλλονται στο Κράτος.
Καλούν την Κυβέρνηση και την Βουλή σε συνεργασία με την Ένωση δήμων όπως προχωρήσουν άμεσα και αποφασιστικά στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης να ληφθούν μέτρα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, για συνέργειες μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού.
Η Πολιτεία να βοηθήσει άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της παγοποίησης πλήρωσης των κενών θέσεων, με την πλήρωση των αναγκαίων θέσεων και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Καλούν την Ένωση Δήμων και τα Συμβούλια των Δήμων όπως σταματήσουν να απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, εισάγοντας νέες μορφές απασχόλησης με την αγορά υπηρεσιών και την ατομική μίσθωση ανασφάλιστης εργασίας.
Ζητούν την εξόφληση των ποσών που οφείλουν οι Δήμοι στα Ταμεία Συντάξεων, Προνοίας, Υγείας και Ευημερίας.
Τέλος οι εργαζόμενοι διακηρύσσουν ότι είναι αποφασισμένοι ,σε συνεργασία με τις εκλεγμένες αρχές, να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για να στηριχθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιστεκόμενοι σε φαινόμενα απραξίας, αναβλητικότητας και αποφάσεων που πλήττουν τους θεσμούς, τις Εργασιακές Σχέσεις και τους εργαζόμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου