Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Τα εργασιακά σείουν τις τράπεζες Ωράριο και προσλήψεις τα αγκάθια στις σχέσεις ΕΤΥΚ-διοικήσεων

Newzup.com 29/9/2015

Την ώρα που οι προκλήσεις των τραπεζών λόγω του επισφαλούς περιβάλλοντος στην κυπριακή αγορά προβληματίζουν, με κυριότερο πρόβλημα τον γόρδιο δεσμό των NPLs, τα εργασιακά θέματα ανάβουν το φιτίλι στις σχέσεις μεταξύ της ΕΤΥΚ και των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα κύρια σημεία τριβής
Πραγματοποιώντας τους σχεδιασμούς τους, όχι απλώς για τις σημερινές συνθήκες αλλά και για να κτίσουν σωστές δομές για το μέλλον, οι τράπεζες επιδιώκουν να δημιουργήσουν πιο ευέλικτα σχήματα με περισσότερες ώρες εξυπηρέτησης αλλά και άτομα με ειδικότητες που πιθανόν να μην έχουν σήμερα εντός οργανισμών. Βασική επιδίωξη όλων των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του τόπου, είναι να αυξήσουν τις ώρες εξυπηρέτησης πελατών στα ταμεία των υποκαταστημάτων τους, αλλά και να προσθέσουν σταδιακά το Σάββατο ως μέρα λειτουργίας έστω και κάποιων μεγάλων υποκαταστημάτων.

Παράλληλα, οι τράπεζες αξιολογούν ως καθοριστικής σημασίας τη στελέχωση με προσωπικό από την αγορά που έχει ειδικές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα όπως η αναδιάρθρωση δανείων, το wealth management ή και το ΙΤ για τράπεζες. Στην πρόσληψη ατόμων από την αγορά αποδίδεται η μεγάλη διαφωνία μεταξύ διοικήσεων και ΕΤΥΚ.
Από πλευράς εργαζομένων τονίζεται πως άτομα που ήδη εργάζονται στις τράπεζες μπορούν να στελεχώσουν τμήματα ή να καλύψουν θέσεις, οι οποίες αξιολογούνται ως καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία των οργανισμών. Την ίδια ώρα στις διοικήσεις, υπάρχει ξεκάθαρη η πεποίθηση ότι επαγγελματίες από συγκεκριμένους τομείς στην αγορά πρέπει να αναλάβουν θέσεις στις τράπεζες προκειμένου να φέρουν στις τράπεζες τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Η Ελληνική θέτει τα ζητήματα στο τραπέζι
Επιθετικά στον διάλογο με τους εργαζόμενους του οργανισμού της έχει μπει η Ελληνική Τράπεζα, η οποία αφενός έχει προχωρήσει σε προσλήψεις ατόμων από το εξωτερικό κυρίως για το τμήμα αναδιάρθρωσης δανείων, ενώ σχεδιάζει τη λειτουργία καταστημάτων της τόσο απογεύματα όσο και Σάββατα. Εξέλιξη που λύνει τα χέρια της διοίκησης στην Ελληνική Τράπεζα αποτελεί είναι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι οι προσλήψεις, στις οποίες προχώρησε ο οργανισμός, δεν αποτελούν εργατική διαφορά.

Αξιοποιώντας την εν λόγω εξέλιξη η Ελληνική κάλεσε σε διάλογο εργαζόμενους στην τράπεζα αλλά και εκπροσώπους της ΕΤΥΚ, φέρνοντας πιο κοντά παρά ποτέ τα ζητήματα τα οποάι απασχολούν τη διοίκηση, δηλαδή το ωράριο και τις ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων και βεβαίως τις προσλήψεις προσωπικού.

Συγκοινωνούντα δοχεία
Την ίδια ώρα τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμός παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, χωρίς όμως να μπαίνουν σε αυτή τη χρονική στιγμή σε διάλογο με τους εργαζομένους τους. Οι εξελίξεις στην Ελληνική Τράπεζα πολύ πιθανόν να επηρεάσουν διάλογο ο οποίος σίγουρα θα ανοίξει και στα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου