Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ιδιωτικοποιήσεις και αποπαγοποίηση μισθών προαγωγών στο δημόσιο

Συντεχνίες ΑΗΚ: Θέμα τάξης για Λακκοτρύπη
Dialogos.com.cy 12/10/2015

Είναι ανήθικο, υπουργός να συνοδεύει επιχειρηματίες στον έφορο αποκρατικοποιήσεων με στόχο την πώληση ημικρατικών οργανισμών όπως είναι η ΑΗΚ, δήλωσε στον Άστρα ο επικεφαλής της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στον οργανισμό, Δημήτρης Κωνσταντίνου.
Ο κ. Κωνσταντίνου αναφερόταν σε πληροφορίες ότι ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη σε μια τέτοια ενέργεια, διερωτώμενος παράλληλα ποιος είναι ο ρόλος του υπουργού, καθήκον του οποίου θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος.
Ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι οι συντεχνίες κρατούνται στο σκοτάδι όσον αφορά το τι αποφασίζουν οι κυβερνώντες και πληροφορούνται τις όποιες εξελίξεις μέσω των μέσων ενημέρωσης.
Υποστήριξε ότι ο υπουργός Ενέργειας λειτουργεί εκτός των αρμοδιοτήτων του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού της ΑΗΚ Άδωνης Γιασεμίδης επισήμανε ότι η ΑΗΚ ανήκει στο λαό και δεν αποτελεί ιδιοκτησία της όποιας κυβέρνησης ή του όποιου υπουργού.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καλύπτει με ένα πέπλο μυστηρίου τη μελέτη για την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ. Διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν την Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή που ανέλαβε τη μελέτη της ιδιωτικοποίησης να βρίσκεται στα γραφεία του οργανισμού και να μαζεύει στοιχεία και το βράδυ να εκδίδει πόρισμα.
Περισσότερα ερωτηματικά προκαλεί επίσης η ενέργεια της κυβέρνησης να ψάχνει επενδυτές στο εξωτερικό, τη στιγμή που τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει στο θέμα αυτό.
Ο κ. Γιασεμίδης υπενθύμισε ότι το καθεστώς της ΑΗΚ καθορίζεται συνταγματικά και για να πωληθεί θα πρέπει να τροποποιηθεί η συνταγματική πρόνοια από τη βουλή.
Πρόταση νόμου για αναστολή αποκρατικοποιήσεων μέχρι το 2017

Για αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων της CYTA και AHK έως το 2017 συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή ο τροποποιητικός νόμος για τον "Περί ρυθμίσεως θεμάτων αποκρατικοποίησης". - See more at: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/275915/protasi-nomou-gia-anastoli-apokratikopoiiseon-mexri-to-2017#sthash.T6wYoXOd.dpuf
σύμφωνους στην πρόταση νόμου βρίσκουμε το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, το κίνημα των Οικολόγων Πράσινων και την Συμμαχία Πολιτών.

Ο στόχος του εν λόγω νόμου είναι να ανασταλούν άμεσα οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων, διότι όπως αναφέρεται είναι τομείς της οικονομίας που μπορούν να χαρακτηριστούν ως νευραλγικής σημασίας. Ο νόμος προνοεί την παραμονή των δύο οργανισμών σε κρατικά χέρια έως το 2017, επειδή κρίνεται αναγκαίο.

Αιτιολογία είναι όπως αναφέρεται και στην έκθεση, η προστασία των εθνικών συμφερόντων καθώς και της ασφάλειας της Κύπρου. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εάν η ιδιωτικοποίηση της CYTA και AHK προχωρήσει, μπορεί να παρουσιαστούν απώλειες εσόδων από Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και κατ’ επέκταση στα δημόσια οικονομικά. 

Η τιμή που θα πωληθούν έτσι ώστε να ιδιωτικοποιηθούν, να μην αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία που έχουν.

Έως το 2017 προτείνεται να γίνουν κινήσεις στις οποίες να γίνουν πρωτοβουλίες για να εκσυγχρονιστούν ουσιαστικά.

ΥΠΟΙΚ: Οι αντοχές της οικονομίας έχουν διαψεύσει την τρόικα - See more at: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/276767/ypoik-oi-antoxes-tis-oikonomias-exoun-diapsefsei-tin-troika#sthash.L52pbUow.dpuf
Την άποψη ότι η Τρόικα έχει μεταβάλει προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω τις δικές μας εκτιμήσεις, υποστηρίζοντας ύφεση και για αυτή τη χρονιά, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «δεν μας βοήθησαν με αυτή τους την εκτίμηση. Χαλούσαν το θετικό κλίμα. Αλλά τους διαψεύσαμε». - See more at: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/276767/ypoik-oi-antoxes-tis-oikonomias-exoun-diapsefsei-tin-troika#sthash.L52pbUow.dpuf
Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και τα δημόσια οικονομικά της είναι υπό έλεγχο. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αναφέρθηκε στις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την επανάκτηση της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Ως δύο σοβαρότερα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας αυτή τη στιγμή έθεσε την ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει στην Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, του τελευταίου προϋπολογισμού που καταρτίζεται υπό το τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προαχθεί ή θα προαχθούν, θα λάβουν τη μισθοδοσία της κλίμακας της συγκεκριμένης θέσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Την πληροφορία, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο Τρίτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την απόφαση ως ένα λογικό πρώτο βήμα με ανεπαίσθητη δημοσιονομική επίπτωση, ενόψει του μεγαλύτερου -όπως είπε- βήματος που θα επιχειρηθεί το 2017.
Η εξαγγελία της απόφασης περιλαμβάνεται σε έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για τις οικονομικές εξελίξεις στο 2015 και τις προοπτικές για τα έτη 2016-2018.
Η νομοθεσία που ψηφίστηκε στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου προβλέπει παραμονή όσων προάγονται, στην ίδια κλίμακα, μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Σύνταξη: Εύα Αργυρού  ΡΙΚ
Κάτω από €1 εκ.το κόστος προαγωγών
24 h.com.cy
Τι υποστηρίζει ο υφυπουργός παρα τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Κάτω από €1εκ. θα είναι η δημοσιονομική επίπτωση από την παραχώρηση αύξησης σε θέσεις προαγωγής για 650 λειτουργούς του δημοσίου υποστήριξε ο υφυπουργός παρα τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπεραμυνόμενος σχετικής απόφασης της κυβέρνησης.
Ο κ.΄Πετρίδης εκτιμά ότι η βουλή θα πειστεί από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο που αποσκοπεί,όπως σημείωσε, στο να πληρωθούν καίριες διευθυντικές θέσεις στο δημόσιο για να μπορεί να λειτουργήσει.
«Δεν θα υπερβαίνουν τα €100 που θα μπουν στην τσέπη των εν λόγω δημόσιων λειτουργών» τονίζει.
Στον απόηχο των .χθεσινών έντονων αντιδράσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, περιλαμβανομένου και του συγκυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ αλλά και εργοδοτικών οργανώσεων, ο κ. Πετρίδης που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο έκανε λόγο για παρερμηνεία.
Εξήγησε ότι οι εν λόγω 650 δημόσιοι λειτουργοί δεν θα απολαμβάνουν όλο το μέγεθος της μισθολογικής κλίμακας της θέσης στην οποία έχουν προαχθεί.
Επιλεκτικά,είπε, έγιναν κάποιες προαγωγές για να μπορεί να λειτουργήσει το δημόσιο.
«Οι 650»,είπε, «θα λάβουν μόνο την αύξηση που συνεπάγεται από την πρώτη βαθμίδα της μισθοδοτικής κλίμακας της θέσης προαγωγής και η οποία αποτελεί μηδαμινό δημοσιονομικό κόστος» συμπλήρωσε.
«Η αύξηση στους επηρεαζόμενους δημόσιους υπαλλήλους είναι ανεπαίσθητη καθώς, καθαρά στην τσέπη τους θα παραμένει ένα ποσό γύρω στα €100» υποστήριξε.
«Ο προαχθείς δημόσιος λειτουργός θα παίρνει το μισθό της κανονικής του θέσης που υπηρετεί τώρα με αυξημένα καθήκοντα και όχι της κατώτερης, που υπηρετούσε πριν την προαγωγή του» διευκρίνισε ο κ. Πετρίδης.
Δραστική μεταρρύθμιση στο δημόσιο
Υπενθύμισε ότι γίνεται μία δραστική μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία που αλλάζει το σύστημα των προαγωγών,. θεσπίζονται γραπτές εξετάσεις για θέσεις προαγωγής καταργείται η αρχαιότητα, τίθεται σύστημα αξιολόγησης με ποσόστωση και ανοίγονται θέσεις για να μπορεί κάποιος να τις διεκδικήσει και από τον ιδιωτικό τομέα.
«Προσπαθούμε να εμπεδώσουμε ένα σύστημα στο κρατικό μισθολόγιο βάσει του οποίου στο μέλλον θα δίνονται αυξήσεις και προσαυξήσεις στο δημόσιο τομέα με φειδώ και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της οικονομίας» σημείωσε ο υφυπουργός.
Επεσήμανε ότι αν αυτό το σύστημα (φόρμουλα) που υιοθετείται ως μέρος της ρύθμισης για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, εφαρμοζόταν από το 2000, τα κρατικά ταμεία, υποστήριξε, θα είχαν εξοικονομήσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
«Για όλες τις μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο δεν έχουμε δώσει οποιοδήποτε αντάλλαγμα» παρατήρησε.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παραχωρήσει μισθολογικές αυξήσεις πριν από το 2017.
Σημείωσε ότι η παραχώρηση μίας αύξησης για 650 προαχθέντες δημόσιους λειτουργούς δεν αποτελεί γενική μισθολογική αύξηση.
«Επιβαλλόταν η πλήρωση των διευθυντικών θέσεων προαγωγής κυρίως στην εκπαίδευση, στα σχολεία και στα νοσηλευτήρια για να έχουν τα σχολεία μας διευθυντές και τα καίρια τμήματα του δημοσίου για να μπορούν να λειτουργήσου και να λαμβάνονται αποφάσεις» υπέδειξε ο κ. Πετρίδης.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων και ειδικότερα του ΔΗΣΥ, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω σημείωσε ότι «δεν ανέμενα ότι θα προκαλούνταν αντιδράσεις»
«Ωστόσο χαιρετίζουμε ως κυβέρνηση, την αντίδραση των κομμάτων που επιδεικνύουν ευαισθησία στα δημοσιονομικά. Οι αντιδράσεις θα είναι εύλογες και καλοδεχούμενες» πρόσθεσε.
«Θα εξηγήσουμε στη βουλή τη φιλοσοφία μας με περισσότερους αριθμούς και τεκμηριωμένα και ευελπιστώ ότι θα την πείσουμε» τόνισε ο υφυπουργός.
Πηγή: stockwatch.com.cy
- See more at: http://www.24h.com.cy/economy/item/104456-kato-apo-1-ek-to-kostos-proagwgwn.html#sthash.x4DLqb9K.dpuf
Ξεκλειδώνουν" οι μισθοί προαγωγής από το 2016
Ξεκλειδώνει τους μισθούς προαγωγής από τις αρχές του 2016 αντί του 2017 το Υπουργείο Οικονομικών. - See more at: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/276341/quotksekleidonounquot-oi-misthoi-proagogis-apo-to-2016#sthash.RMxhd5ZL.dpuf
Ένα μη επαναλαμβανόμενο κόστος 200 - 300 χιλιάδων ευρώ περίπου, για μια μόνο χρονιά, έναντι μιας τεράστιας επαναλαμβανόμενης εξοικονόμησης εκατομμυρίων, που θα προκύψει από το συνολικό πακέτο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης των ζητημάτων του δημοσίου μισθολογίου.
Το μέτρο, που κρατούσε στον πάγο τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων που προήχθησαν θα αποσυρθεί την πρώτη μέρα του νέου έτους.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του υπουργείου οικονομικών για τις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές, το μέτρο θα αρθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση.
Αφορά όσους δημοσίους υπαλλήλους προήχθησαν από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου και εντεύθεν. 
Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει την απόφασή του ως ένα πρώτο λογικό βήμα.
Θεωρεί ότι η προσαρμογή των δημοσίων οικονομικών θα ήταν απότομη, εάν αποπαγοποιούνταν ταυτόχρονα, προαγωγές, προσλήψεις και παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων τον ίδιο χρόνο.   
To Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως είναι έτοιμο να παρουσιάσει τη συνολική μεταρρύθμιση και να επεξηγήσει με δεδομένα την κυβερνητική πρόταση.
Η πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών δεν απολαμβάνει της στήριξης του συγκυβερνώντος ΔΗΣΥ, τις θέσεις του οποίου ασπάζεται και το ΚΕΒΕ
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση και αποφάσεις για το σύνολο των εργαζομένων στο τέλος του 2016.    
"Κατανοούμε τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη πρώτα στους άνεργους, στις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στις δεκάδες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".
Ο Προδρόμος Προδρόμου είπε επίσης πως αυτές οι πρωτοβουλίες είναι εκτός τόπου και χρόνου και θα μας οδηγήσουν και πάλι σε αδικαιολόγητα ανοίγματα του δημόσιου τομέα, τα οποία θα κληθεί να καλύψει ολόκληρη η οικονομία.
Είναι θεωρώ ανάγκη, ανέφερε να δούμε το συνολικό και μακροπρόθεσμο όφελος από μια καθοριστική παρέμβαση, ρύθμιση των θεμάτων του μισθολογίου που έχει επιτευχθεί με τη συναίνεση μάλιστα των εκπροσώπων των εργαζομένων και που θα έχει όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων σε επαναλαμβανόμενη βάση.
Η σχετική ρύθμιση είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης των θεμάτων μισθολογίου από τον περασμένο Αύγουστο. 

ΑΣΔΥ: Αποπροσανατολισμός κοινής γνώμης για δημ. υπαλλήλους - See more at: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/276375/asdy-apoprosanatolismos-koinis-gnomis-gia-dim-ypallilous#sthash.JCilYhfB.dpuf
Για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους κάνει λόγο η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου, η οποία αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα. - See more at: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/276375/asdy-apoprosanatolismos-koinis-gnomis-gia-dim-ypallilous#sthash.JCilYhfB.dpuf
"«Αυξήσεις στο Δημόσιο» Με αυτό τον τίτλο, οι πλείστες εφημερίδες και άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, επέλεξαν σήμερα να παρουσιάσουν την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μερική αποκατάσταση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο τερματισμός μερικών, όχι όλων και ειδικά όχι των μεγαλύτερων αποκοπών, που έγιναν στους μισθούς, όσων υπηρετούν στο δημόσιο, θεωρείται και αποκαλείται «αύξηση» αντί αποκατάσταση" αναφέρει η ΑΣΔΥ.

Οπως προσθέτει, "δυστυχώς, για μια ακόμη φορά τα δεδομένα παρουσιάζονται κατά τρόπο στρεβλό κάτω από τίτλους που προκαλούν την κοινή γνώμη εναντίον των Δημοσίων Υπαλλήλων. Μια κοινή γνώμη η οποία έχει διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να μισεί και να αποστρέφεται ό,τι έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζόμενων, που με όλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στον τομέα που υπηρετεί, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια ακόμη μισθοσυντήρητη τάξη, της οποίας η ζωή και το βιοποριστικό εξαρτάται, κάθε μήνα, από το μισθό που θα της καταβάλει ο εργοδότης της, το Κράτος".

Αναφέροντας ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν απολέσει την εργασία τους και αυτοεργοδοτούμενοι που δεν έχουν δουλειές, σημειώνει ότι "δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε τι συνέβη σε αυτό τον τόπο και προπαντός ποιοι προκάλεσαν την οικονομική του λεηλασία και την κοινωνική καταστροφή. Μπορεί η δικαιοσύνη να μην το ξέρει ακόμη, αλλά το ξέρει ο κόσμος. Το γνωρίζει, καλά η κοινή γνώμη. Δεν ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν ήταν οι μισθοί και οι αυξήσεις που έπαιρναν της τάξης του 4 και 5%, όταν κάποιοι [Developers, Χρηματιστές, Τραπεζίτες κ.λπ.] έβγαζαν εκατομμύρια και όταν μερικοί από αυτούς καταχρώνταν τη θέση τους για να έχουν περισσότερα ή δημιουργούσαν απίστευτα χρέη που σήμερα δεν ξεπληρώνουν".

Η ΑΣΔΥ διερωτάται "ποιο είναι συνεπώς το νόημα ή ο σκοπός του αποπροσανατολισμού; " και καταλήγει αναφέροντας ότι "δυστυχώς, για χρόνια τώρα καλλιεργείται ο φθόνος μεταξύ εργαζομένων, από μερίδα των ΜΜΕ, χωρίς κανένα ανάχωμα, επιτρέποντας να δημιουργηθεί, άκριτα και απροβλημάτιστα, η εντύπωση ότι, με το να στερηθεί τα δικαιώματα της μια ούτω καλούμενη «προνομιούχα» τάξη εργαζομένων, θα επωφεληθούν οι υπόλοιποι και όσοι δεν ανήκουν σε αυτή".

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/276375/asdy-apoprosanatolismos-koinis-gnomis-gia-dim-ypallilous#sthash.JCilYhfB.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου