Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Μισθοί και ωφελήματα, αποκρατικοποίησεις και στάση εργασίας στην Ελληνική

Επαναφορά των μισθών και ωφελημάτων στην περίοδο πριν την κρίση ζητά η ΣΕΚ
Υπ. Εργασίας: Στόχος η αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας

Λευκωσία: Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και του φαινομένου της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, δήλωσε σήμερα η καθ` ύλην αρμόδια υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε χαιρετισμό της στο 15 ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου – ΣΕΚ (Ο.ΟΙ.Μ.-ΣΕΚ) τον οποίο εκφώνησε ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, η υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η παγκόσμια οικονομική κρίση βρήκε τον τομέα των Κατασκευών στην Κύπρο σε φάση έντονης δραστηριοποίησης, με την κατασκευή και προσφορά οικιστικών μονάδων σε μεγάλους αριθμούς. Η δραστική μείωση της ζήτησης που παρατηρήθηκε την αμέσως επόμενη τριετία (2009-2011), έπληξε σοβαρά τον τομέα των Κατασκευών, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνεισφοράς του στο ΑΕΠ στο 7,8%, το 2011, από 11,7% που ήταν το 2008».

Σε ό,τι αφορά στη συνεισφορά του τομέα στη συνολική απασχόληση, πρόσθεσε, «αυτή όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησε παράλληλη πορεία με αυτή της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, η απασχόληση στις Κατασκευές αυξήθηκε από το 9,8%, το 2000, στο 12,1%, το 2008, ως ποσοστό στο σύνολο της απασχόλησης, ενώ στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έριξαν την απασχόληση στον τομέα αυτό στο 6,7%, το 2 ο τρίμηνο του 2015».

Το 2008, συνέχισε, «ο τομέας παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων που ανήλθε στις 46.217 άτομα, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε αρκετά. Το 2 ο τρίμηνο του 2015, ο κλάδος απασχολούσε 24,374 άτομα. Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας μετά το 2008, αναπόφευκτα, επέφερε σημαντική αύξηση στον αριθμό των ανέργων στον τομέα».

Σημείωσε ότι «η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνηση για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας άρχισε να αποδίδει. Τον Σεπτέμβριο του 2015, για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2012, η εγγεγραμμένη ανεργία σημείωσε πτώση κάτω από τις 40,000 χιλιάδες, η οποία αντιστοιχεί με μια ετήσια μείωση της τάξης του 10,8%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι».

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν εφησυχάζει αλλά αντίθετα εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και του φαινομένου της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, ένα πρόβλημα, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον κλάδο, όπως είπε.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, είπε,  θα παρουσιαστούν τα νέα μέτρα, τα οποία το Υπουργείο θα υλοποιήσει για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Επαναφορά των μισθών και ωφελημάτων στην περίοδο πριν την κρίση ζητά η ΣΕΚ

Σε ομιλία του στο Συνέδριο, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Νικος Μωυσέως, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «επιδιώκουμε ορθή λύση των προβλημάτων που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας και κυρίως στην οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπου παρατηρούνται σοβαρά κρούσματα παραβίασης των συλλογικών συμβάσεων».

«Κάποιοι με την ανοχή ή και τη σιωπή τόσο του κράτους όσο και των εργοδοτικών οργανώσεων, οδήγησαν τις εργασιακές σχέσεις στην οπισθοδρόμηση και στο μεσαίωνα», είπε και πρόσθεσε ότι «σε λίγους μήνες θα βρισκόμαστε σε πορεία ανανέωσης αρκετών συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η επαναφορά των μισθών και των ωφελημάτων στην περίοδο πριν την οικονομική κρίση».

Ο ΓΓ της  Ο.ΟΙ.Μ.-ΣΕΚ, Γιαννάκης Ιωάννου ευχήθηκε «πολύ σύντομα οι συνθήκες να το επιτρέψουν ούτως ώστε τα συνδικάτα μαζί με τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουν και να συμπληρώσουν τις απώλειες επί των ωφελημάτων τους, πράγμα το οποίο επεβλήθη άμεσα και έμμεσα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά πολύ περισσότερο με τις απαράδεκτες πρακτικές και τακτικές κάποιων που η μοίρα τους έταξε να διαχειριστούν τη μοίρα του Κύπριου πολίτη και των υπολοίπων που ζουν σε αυτή τη χώρα».

Απευθυνόμενος προς τους συνέδρους, ο Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ, Πανίκος Αργυρίδης, τους διαβεβαίωσε ότι «στη νέα εποχή που σύντομα διανοίηεται θα είμαστε δίπλα σας, διεκδικητικοί και αποφασιστικοί, θα συμβάλουμε στη δημιουργία μας κοινωνίας, που θα δίνει ελπίδα και θα διαχέει ευκαιρίες σε όλους, προστασία και ασφάλεια σε όσους την έχουν ανάγκη, προοπτική σε κάθε δημιουργική προσπάθεια και ισχυροποίηση στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Γραμματέας Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Ξύλου (BWI) Jasmin Redzepovic είπε ότι «όπως θα γνωρίζετε, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές δυσκολίες και προκλήσεις οι οποίες δέχονται σκόπιμη επίθεση από τις εργοδοτικές οργανώσεις και από τις κυβερνήσεις».

Είπε επίσης ότι «οι εργαζόμενοι στους δικούς μας τομείς αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις που έχουν να κάμουν με την υγεία, την ασφάλεια, την υπεργολαβία, τους χαμηλούς μισθούς και τη μετανάστευση», προσθέτοντας ότι «η συντεχνία σας έχει αποδείξει ότι είστε σε θέση να λάβετε δράση και να κινητοποιήσετε τους εργαζόμενους για την εξασφάλιση καλύτερων όρων εργασίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Οι εργαζόμενοι στην Κύπρο και στον υπόλοιπο κόσμο αξίζουν καλύτερα. Χρειαζόμαστε δουλειές. Όχι απλά οποιεσδήποτε δουλείες, αλλά δουλειές με καλούς όρους εργασίας και μισθούς διαβίωσης», κατέληξε.

Πηγή
: philenews / ΚΥΠΕ


Νέα παράταση στην προσφυγή των εργαζομένων της ΑΗΚ κατά της αποκρατικοποίησης της Αρχής

Riknews.com.cy
Περαιτέρω παράταση στην καταχώρηση των γραπτών αγορεύσεων των μερών στην υπόθεση της προσφυγής των εργαζομένων της ΑΗΚ κατά της αποκρατικοποίησης της Αρχής, έδωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η υπόθεση επαναορίστηκε για περαιτέρω οδηγίες στις 14/1/16 Οκτωβρίου.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος των εργαζομένων της ΑΗΚ Γιώργος Σεραφείμ ανέφερε ότι κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, το Δικαστήριο έδωσε περαιτέρω οδηγίες για καταχώρηση των γραπτών αγορεύσεων των μερών. Ο κ. Σεραφείμ είπε, επίσης, ότι η υπόθεση αναμένεται να παραπεμφθεί στο Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του με το νέο έτος.
Οι συντεχνίες της Αρχής -ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΥΒΑΗΚ και ΣΕΠΑΗΚ- απορρίπτουν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που κηρύσσει την ΑΗΚ ως φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση, επικαλούμενες το άρθρο 122 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει τύχει οποιασδήποτε τροποποίησης μέχρι σήμερα και το οποίο δεν επιτρέπει την αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ και/ ή τη μεταβολή και/ ή κατάργηση του καθεστώτος της ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ


Nomisma.com.cy
ΕΤΥΚ: Δίωρη στάση εργασίας στην Ελληνική την Πέμπτη
10 Οκτωβρίου 2015, ώρα : 11.30
Ενταση και πάλι στις σχέσεις της ΕΤΥΚ με την Ελληνική Τράπεζα. Η ΕΤΥΚ  ως πρώτο μέτρο να καλεί τα μέλη της να απέχουν από υπερωριακή απασχόληση. Την Παρασκευή εξήγγειλε ότι για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών της θα προχωρήσει σε δίωρη στάση εργασίας από τις 12.30-14.30 την ερχόμενη Πέμπτη.
Όπως αναφέρει η οργάνωση, έχει υποχρέωση να αντισταθεί στην καταστρατήγηση των συμφωνιών και των εργασιακών θεσμών. Η ΕΤΥΚ επικαλείται συναντήσεις της ηγεσίας της τράπεζας με μέλη του προσωπικού μέσω των οποίων κατέβαλε «διπλωματικές» προσπάθειες επιβολής επίπλαστων διλημμάτων.
Η τράπεζα από την πλευρά της, σημειώνει πως πρόκειται για μία κίνηση που στόχο έχει να στείλει μηνύματα και προς άλλες κατευθύνσεις αφού υπάρχουν ανοικτά μέτωπα για την οργάνωση, όπως με την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα και την Societe Generale. Από τη στιγμή που δεν παραβιάζουμε καμία πρόνοια της σύμβασης θεωρούμε πως δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για τη στάση εργασίας, προσθέτουν.
Παράλληλα, η τράπεζα διαμηνύει πως σε σχέση με το θέμα του ωραρίου στο παρόν στάδιο δεν πρόκειται να γίνουν διαφοροποιήσεις αφού οι μελέτες ακόμα είναι σε εξέλιξη.



1 σχόλιο:

  1. Η ΕΤΥΚ ανέστειλε προσωρινά την δίωρη στάση εργασίας στην Ελληνική Τράπεζα, σε ένδειξη σεβασμού προς την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης.
    Σε εγκύκλιο της, η Ενωση Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου αναφέρει, πάντως, πως η απόφαση της για λήψη δυναμικών μέτρων εξακολουθεί να υφίσταται.
    Εύχεται, ωστόσο, να επικρατήσει η λογική, προκειμένου να αποφευχθούν επιζήμιες αντιπαραθέσεις.
    Η καθοριστική συνάντηση της ΕΤΥΚ με την εργοδοσία θα λάβει χώραν αύριο το πρωί στο υπουργείο Εργασίας.
    Στην πρώτη γραμμή των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι προσλήψεις διευθυντικών στελεχών σε οργανικές θέσεις, τα ωράρια εργασίας και τα δάνεια του προσωπικού. - See more at: http://alfanews.com.cy/oikonomia/item/19750-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CF%84%CF%85%CE%BA.html#sthash.sneVu0mK.dpuf

    ΑπάντησηΔιαγραφή