Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Εργασιακό άγχος. Διαφωνία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ σε αυξήσεις στους προαχθέντες

Έρευνα αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία
Με αχ και βαχ εργάζονται οι Κύπριοι - 7 στους 10 έχουν άγχος
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/282245/me-ach-kai-vach-ergazontai-oi-kyprioi-7-stous-10-echoun-anchos#sthash.miiWz4d1.dpuf

Λευκωσία:Αντιμέτωποι με ιδιαίτερα δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες βρίσκονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στον τόπο μας, με αποτέλεσμα το εργασιακό άγχος να τους προκαλεί προβλήματα στην υγεία, σωματική και ψυχική, με όλες τις παρενέργειες για τους ίδιους αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει, γυναίκες και άνδρες βιώνουν στον ίδιο βαθμό το εργασιακό άγχος. Το μέγεθος του προβλήματος είναι ανησυχητικό, φτάνει σε ποσοστό 70,2% των εργαζομένων που βιώνει άγχος στην εργασία (συχνά και πολύ συχνά). Εφτά στους δέκα εργαζόμενους βρίσκονται σε κατάσταση στρες και δύο στους δέκα παρουσιάζουν επιπτώσεις στην υγεία εξαιτίας των στρεσογόνων συνθηκών.

Ακόμη χειρότερα, ποσοστό 16.3% των εργαζομένων δηλώνει θύμα βίαιης συμπεριφοράς και απομόνωσης εκ μέρους της διεύθυνσης της επιχείρησης και 17% εκ μέρους των συναδέλφων.

Επίσης οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 79% δήλωσαν ότι δεν αντιλαμβάνονται να γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες από την εργοδοσία για μείωση του άγχους, ενώ αντίθετα το υπόλοιπο 21% βλέπει τέτοιες προσπάθειες.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σχετίζεται με τις κακές εργασιακές σχέσεις και τις κακές διαπροσωπικές σχέσεις, σε χώρους εργασίας, που μεταφράζονται σε εργασιακό μπούλινγκ, με ποσοστό πέραν του 15%.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων ευρημάτων, στην έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου.

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο από τον Οκτώβρη του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, διαδικτυακά και έλαβαν μέρος 523 εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των ηλικιών 18-60 ετών σε παγκύπρια κλίμακα. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ασφάλειας και Υγείας, το δείγμα αποτελούσαν κυρίως άτομα απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ήταν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, με επικέντρωση την επαρχία Λευκωσίας. Τελικά, το ερωτηματολόγιο απάντησαν 277 γυναίκες ή 53% του δείγματος και 246 άνδρες ή 47%. Το ποσοστό λάθους κυμαίνεται γύρω στο ±4,25%.  

Από τους ερωτηθέντες μόνο το 23,3% δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση άδεια ασθενείας για λόγους που συνδέονται με το εργασιακό άγχος. Η συχνότερη διάρκεια της απουσίας ήταν τρεις ημέρες. Από το 23,3% που δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του είχε επηρεαστεί, το 59,3% ανέφερε ως συχνότερη επίπτωση τις ημικρανίες και μυοσκελετικούς πόνους (αυχένας κ.λπ.).

Καταληκτικά, από την έρευνα προκύπτει ότι εργαζόμενοι σε ποσοστό 85,3% έχουν γνώση των νομοθεσιών για την ασφάλεια και υγεία, ενώ μικρό ποσοστό, 14,7% δηλώνει άγνοια.  


Διαφωνία ΔΗΚΟ για μισθολογικές αυξήσεις- Αρνητικό και το ΑΚΕΛ

Riknews.com
Το ΔΗΚΟ διαφωνεί με την πρόθεση της Κυβέρνησης για μισθολογικές αυξήσεις στους προαχθέντες στο δημόσιο.
 Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, διερωτήθηκε ποιο είναι το όφελος, προεκλογικά ο Υπουργός Οικονομικών να εξαγγέλλει αυξήσεις, ενώ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μειώσει τις φορολογίες.  Αυτό που πρέπει να γίνει, τόνισε ο κύριος Παπαδόπουλος, είναι να προχωρήσουμε σε σωστή δημοσιονομική διαχείριση, λαμβάνοντας πρώτα υπόψιν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.  Αρνητικά στο ενδεχόμενο αυξήσεων σε όσους προήχθησαν στο δημόσιο, διάκειται και το ΑΚΕΛ.  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, είπε πως όταν το Κόμμα έχει την πρόταση θα την συζητήσει.  Ομως, τόνισε, το ΑΚΕΛ θα είναι αρνητικό.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαϊδου
Πηγή: ΤΡΙΤΟ ΡΙΚ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου